Despre exportul de extremism din Ungaria si europarlamentare - Interviu cu Radu Ioanid

Sambata, 03 Mai 2014, ora 21:49
6898 citiri
Despre exportul de extremism din Ungaria si europarlamentare - Interviu cu Radu Ioanid
Foto:iwp.edu

Extremismul de dreapta castiga teren in Europa, iar una dintre tarile care practica "exportul de extremism", destabilizare si violenta, este Ungaria, unde partidul de guvernamant tolereaza si chiar incurajeaza cultul lui Horthy, subliniaza Radu Ioanid.

Saptamana aceasta, SUA si Muzeului Memorial al Holocaustului au comemorat cele peste 6.000.000 de victime si i-au onorat pe supravietuitorii Holocaustului, in timp ce la finalul acestei luni, 400 de milioane de cetateni vor merge la urne pentru a alege un nou Parlament European.

Intr-un comentariu publicat recent de AFP, a fost tras un puternic semnal de alarma: exista un risc foarte mare ca ansamblul partidelor antieuropene de extrema dreapta sa obtina la aceste alegeri peste 120 de mandate, adica aproape 15% din totalul de 751.

In Ungaria, Franta, Austria, Olanda, Grecia, Bulgaria si Suedia partidele de extrema dreapta, unele chiar neo-naziste, antisemite si anti-rromi, au crescut in popularitate pe fundalul crizei economice cu care s-a confruntat Europa in ultimii ani.

Extrema-dreapta, in ofensiva pentru Parlamentul European

Partidul extremist maghiar Jobbik, de exemplu, si-a deschis filiale in Romania, Slovacia, Serbia si Ucraina si a obtinut aproape 21% la alegerile parlamentare din aprilie.

Pericolul extremismului, la granitele Romaniei - reuniune antisemita in sinagoga

Aurel Vainer: Nu inteleg pe ce baza legala isi creeaza Jobbik filiale in Romania - Interviu

"Extinderea dreptului de vot al maghiarilor din afara granitelor statului ungar poate duce la escaladarea tensiunilor dintre cele doua tari (Romania si Ungaria), in mod special in contextul in care partidul de extrema dreapta cauta sa formeze un profil clar in ochii votantilor", a declarat Kristof Domina, director Athena Institute, un important specialist in analiza fenomenului extremist din centrul si estul Europei.

Contactat de Ziare.com, Radu Ioanid, doctor in filosofie si istorie, director al diviziei de cercetare arhivistica din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari pe aceasta tema.

Ce parere aveti despre recrudescenta extremismului de dreapta in tarile europene, dintre care cel mai vizibil si ingrijorator este, de departe, cazul Ungariei? Ati sesizat in ultima perioada anumite pericole aparute din partea unor state europene?

Este limpede ca asistam la o recrudescenta a extremei drepte in Europa, Franta, Ungaria, Grecia fiind numai unele dintre exemplele in acest sens.

In Franta, Frontul National a inregistrat sucese notabile in ultimele alegeri locale. In Grecia, membri ai partidului de extrema dreapta Zorii Aurii au trecut la asasinate. In Ungaria, Jobbik a obtinut circa 20% din voturi la recentele alegeri parlamentare primind presedentia comisiei de cultura si educatie a Parlamentului maghiar.

Daca, insa, in Franta si Grecia eforturile autoritatilor de a combate extremismul de dreapta sunt reale si notabile, cu totul alta este situatia in Ungaria. Partidul de guvernamant, Fidesz, contine o aripa pro-Jobbik care tolereaza si chiar incurajeaza cultul lui Horthy.

Fascisti unguri sunt introdusi de guvern in manualele scolare ca sanatoase simboluri nationale. Guvernul maghiar rescrie intr-o maniera ofensatoare si penibila istoria Ungariei, incercand sa diminueze raspunderea autoritatilor de la Budapesta in deportarea evreilor unguri si a celor din teritoriile ocupate in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Membri ai cercurilor guvernamentale de la Budapesta incearca sa intimideze comunitatea evreiasca din Ungaria, care se opune acestei tentative primitive de a rescrie istoria Holocaustului.

Inteteste Ungaria focul antisemitismului si rasismului in Europa de Est? Interviu

In ce masura este afectata si Romania? Autoritatile romane au procedat corect atunci cand au luat masuri impotriva unor membri Jobbik si a altor politicieni unguri, declarandu-i indezirabili pe teritoriul Romaniei?

Ca orice alta tara europeana, Romania are dreptul suveran de a se opune prin mijloacele pe care le considera a fi adecvate exportului de extremism catre teritoriul sau, export care aduce cu sine riscul de destabilizare si violenta.

MAI: Patru cetateni maghiari nu pot intra in Romania timp de un an

Extremistul maghiar Mikola Bela, declarat indezirabil: Va fi expulzat imediat - Update

Acestea fiind zise nu trebuie ignorate fenomenele de extremism intern. Daca la nivelul clasei politice centrale, parlament, presedintie, lideri de partide politice, servicii de informatii, exista o intelegere reala a pericolului extremist, la nivel local observam manifestari extremiste pregnante care se datoreaza fie unei inculturi politice si unei ignorante crase, fie simpatiei pro-extremiste manifestate de unii alesi locali.

Justin Parvu, un legionar militant, negationist al Holocaustului, este cetatean de onoare la Baia Sprie si la Aiud. La o sesizare legitima pe aceasta tema a Institutului Wiesel, primarul Dorin Pasca de la Baia Sprie a raspuns public intr-un mod agresiv si inacceptabil pentru un politician care fuctioneaza intr-o societate democratica.

La Bucuresti, primarul Capitalei Sorin Oprescu a semnat repetat aprobari pentru manifestatii legionare, iar in sectorul 5 condus de Marian Vanghelie exista ilegal o piata numita Gheorghe Cantacuzino - Granicerul, fost legionar, fost lider al Partidului Totul pentru tara. Mircea Vulcanescu, condamnat ca membru al guvernului criminal al lui Ion Antonescu, este cetatean de onoare al orasului Aiud si are un bust in sectorul 2 al Bucurestiului, iar Ion Antonescu continua sa fie cetatean de onoare al orasului Targoviste.

La Pitesti, muzeul orasului il prezinta pe Ion Antonescu ca mare patriot roman fara sa mentioneze ca el a fost vinovat de crime de razboi. Primarul sectorului 2 Neculai Ontanu (UNPR) impreuna cu primarul Gabriel Boriga de la Targoviste (PDL) si Mihai Horatiu Josan (PNL) de la Aiud incalca in mod flagrant legea in vigoare care interzice cultul si glorificarea criminalilor de razboi. Mai mult, ei aduc daune imaginii externe ale Romaniei care a facut in ultimii ani progrese notabile in domeniul combaterii extremismului si a tentativelor de cult al fostilor criminali de razboi.

Parchetul Public va avea probabil un cuvant de spus in aceste trei cazuri.

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu

Cresterea in sondaje a partidelor de extrema dreapta este una dintre marile temeri la nivel european, mai ales in contextul crizei economice. Cat de mare este riscul ca extrema dreapta sa prinda puteri sporite in Parlamentul European, ca urmare a rezultatului alegerilor din 25 mai, si care ar fi principalele efecte?

Vedem deja efectele cresterii masive a extremei drepte in Ungaria, Franta, Grecia, dar si in alte tari europene, inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Este probabil ca fenomenul sa se accentueze la nivelul continentului pe fondul unei situatii economice dificile.

Sa speram ca Romania, clasa ei politica impreuna cu alegatorii ei, vor sti in continuare sa evite aparitia unui curent extremist semnificativ.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Radu Ioanid extremism Europa, #Radu Ioanid Ungaria Jobbik, #partide extremiste europarlamentare , #minoritati