Inalt oficial de la Berlin: Atacurile la adresa minoritatii germane din Romania, inacceptabile. Consiliul Europei va decide o monitorizare speciala

Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 19:01
6508 citiri
Inalt oficial de la Berlin: Atacurile la adresa minoritatii germane din Romania, inacceptabile. Consiliul Europei va decide o monitorizare speciala
Foto: Administratia Prezidentiala

Imputernicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare si Minoritati, dr. Bernd Fabritus, a afirmat vineri ca atacurile la adresa minoritatii nationale a germanilor din Romania au ajuns la un nivel care nu poate fi acceptat si a mentionat ca "in urma densitatii acestor atacuri", Consiliul Europei ar putea "decide o monitorizare speciala".

"Imi face deosebita placere sa constat ca Romania are un sistem de protectie a minoritatilor exemplar in Europa. In schimb, este foarte trist sa constat ca practica, in viata cotidiana din Romania, pare sa fie alta. Atacurile inacceptabile la adresa minoritatii nationale a germanilor din Romania au ajuns la un nivel care nu poate fi acceptat intr-o tara in secolul al XXI-lea si intr-o tara care a ratificat conventia cadru pentru protectie minoritatilor", a declarat dr. Bernd Fabritius, care a participat la seminarul cu tema "Centenarul Marii Uniri - 100 de ani de la Rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia" si a avut o intrevedere cu presedintele Klaus Iohannis (foto).

Oficialul german spune ca "Guvernul Romaniei trebuie sa-si asume aceste atacuri, pentru ca ele sunt de o anvergura atat de ampla, incat, daca raman necontestate de Guvern, acesta lezeaza obligatia sa de a proteja minoritatea germana nu numai pe baza conventiei cadru a Consiliului Europei, ci si pe baza Conventiei bilaterale romano-germane din anul 1992".

Bernd Fabritus a amintit, in acest sens, declaratia senatorului Liviu Pop, presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, care ar "denigra Forumul Democrat al Germanilor, in totalitate, ca organizatie nazista".

"Este o insulta, o calomnie nepermisa la adresa tuturor membrilor din aceasta comunitate, o declaratie care a fost culminata ulterior de o declaratie a domnului consilier sef al doamnei prim-ministru, domnul Valcov, care, la fel, este de neacceptat. M-am bucurat, la un moment dat, sa aflu ca presedintele partidului de guvernamant, domnul Dragnea, a incercat o delimitare de aceste declaratii, dar am fost stupefiat sa constat, la cateva zile ulterior, ca domnia sa in persoana sa readuca atacuri si sa nu faca pasii necesari pentru a proteja minoritatea germana din Romania", a spus Fabritius.

Imputernicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare si Minoritati subliniaza ca "una e sa se constate din punct de vedere juridic ca o organizatie infiintata in 1990 sa fie succesor legal al unei alte organizatii, dar sa se constate ca aceasta organizatie ar fi continuatorul unei organizatii naziste, deci sa se aprecieze activitatea actuala ca o continuare a unei activitati criminale, este o calomnie, este o insulta colectiva de neacceptat".

"Ca si cum cineva ar acuza Guvernul actual al Romaniei ca ar fi continuatorul Guvernului ceausist PCR-ist din perioada comunismului. Sunt aberatii care sunt de nepermis in domeniul politic civilizat", a opinat Fabritius.

Oficialul german considera ca "scopul acestor devieri" l-ar reprezenta o "campanie electorala de stilul cel mai murdar pentru alegerile prezidentiale".

"Este foarte evident scopul acestor devieri. Regret sa constat ca ne aflam deja in plina campanie electorala de stilul cel mai murdar pentru alegerile prezidentiale, iar unii candidati apreciaza, probabil, ca prin calomnie la adresa altor candidati sa se profileze. Deci, fac pe altul urat ca sa arat eu mai frumos. Nu cred ca este o strategie care va fructifica in societatea romaneasca, pe care eu am constatat-o a fi deja suficient de matura, suficient de pregatita pentru a demasca asemenea strategii", a sustinut Fabritius.

Acesta a informat ca a adresat scrisori oficiale autoritatilor de la Bucuresti.

"Nu am vorbit numai cu ei. Le-am adresat scrisori oficiale. Ca reprezentant al Guvernului Federal pentru protectia minoritatilor, m-am adresat inclusiv domnului presedinte al Senatului, m-am adresat doamnei prim-ministru. Am primit un raspuns din partea domnului presedinte al Senatului, care s-a delimitat de declaratiile respective, dar nu s-a schimbat nimic.

Doamna prim-ministru inca nu a considerat necesar sa se delimiteze de aceste atacuri. In ultimele doua luni, am avut mai multe demersuri. Am vorbit chiar cu fostii colegi din cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, unde exista o comisie speciala pentru protectia minoritatilor. In urma densitatii acestor atacuri, Consiliul Europei va decide o monitorizare speciala in aceasta tema", a mentionat oficialul german.

Citeste mai multe despre:

El si-a exprimat speranta ca "Guvernul Romaniei isi va asuma cat mai urgent aceasta obligatie de a proteja minoritatea germana". "Ma tem sa se produca o scindare in societate, una pentru care, ulterior, Guvernul va avea mult de facut pentru a depasi scindarea, pe care acum o accepta sau chiar o doreste", a mai spus Fabritius.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis nazist, #atacuri minoritatea germana, #Romania monitorizata minoritati , #minoritati