Primarul din Sf Gheorghe: Maghiarii iubesc acest pamant si vor o Romanie fara prejudecati

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 18:52
1962 citiri
Primarul din Sf Gheorghe: Maghiarii iubesc acest pamant si vor o Romanie fara prejudecati

Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, la Balvanyos, ca secuii, care in opinia unora "nu exista", vor sa traiasca intr-o Romanie moderna, care poate fi realizata daca se demoleaza ziduri construite artificial si prejudecati, adaugand ca UDMR vrea regiuni mai mici si o descentralizare.

La dezbaterea pe tema regionalizarii care are loc vineri la Balvanyos si la care participa vicepremierul Liviu Dragnea si autoritati din Covasna, Harghita si Mures, primarul Antal Arpad, lider al UDMR Sfantu Gheorghe, si-a exprimat convingerea ca Romania poate fi modernizata doar "daca se demoleaza niste ziduri construite artificial si niste prejudecati care exista".

"Trebuie sa avem incredere unul in celalalt. Suntem la Balvanyos, in judetul Covasna, in Tinutul Secuiesc care nu exista, intre secui care nu exista, care nu au existat, de exemplu, nici in 1918, cand la Alba Iulia le-au promis ca fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie, prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc", a spus primarul.

Maghiar iubesc acest pamant si vor sa traiasca aici, intr-o Romanie moderna

Antal a subliniat ca secuii si maghiarii din Romania nu au emigrat aici dintr-o tara saraca cu speranta de a trai mai bine, ci ei traiesc in tara lor, Romania fiind si tara lor, iubesc acest pamant si vor sa traiasca aici, intr-o Romanie moderna.

Primarul din Sfantu Gheorghe a mai spus ca in 1968, cand s-au format judetele actuale, regimul comunist a incercat sa desfiinteze judetul "Trei Scaune" (vechea denumire a judetului Covasna - n.red.) si nu a vrut sa infiinteze judetul Covasna, insa nu a reusit pentru ca atunci oamenii au iesit in strada.

Antal a mai subliniat ca principul regionalizarii este reducerea discrepantelor dintre regiuni si judete, iar pana acum acest lucru nu s-a intamplat, ci s-a ajuns la o dezvoltare de tipul Americii Latine - cateva orase mari s-au dezvoltat, iar restul nu.

Primarul a spus ca cele opt regiuni de dezvoltare din Romania si-au dovedit ineficienta, iar in ultimii 15 ani s-au accentuat major discrepantele dintre regiuni, dar si intre judete din interiorul acestora, solutia UDMR pentru regionalizare fiind cunoscuta: regiuni mai mici.

Antal Arpad: Autonomia se va obtine, intrebarea este cand?

El a explicat ca in viziunea UDMR trebuie parcursi cativa pasi, primul fiind o descentralizare reala, al doilea infiintarea unor regiuni mai mici, iar al treilea, acordarea de atributii administrative acestor regiuni.

"Nu putem vorbi de regionalizare fara descentralizare, iar cadru legislativ pentru descentralizare exista de sapte ani, dar, din pacate, nu a existat vointa politica de a se face descentralizare. (...) In final, vreau sa va atrag atentia ca exista sentinte judecatoresti prin care s-au interzis steagurile judetelor Covasna si Harghita, doar acestor judete, si eu cred ca trebuie sa reglementam aceasta problema, pentru ca noi niciodata nu am pus steagul secuiesc in locul steagului Romaniei, ci alaturi, si noi dorim sa ramana asa si sa mergem impreuna", a adaugat primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad.

Primarul din Sf. Gheorghe: 4 iunie, zi de doliu. Maghiarii s-au culcat in Ungaria si s-au trezit in Romania

Vineri, la Baile Balvanyos, are loc o dezbatere publica privind procesul de regionalizare la care participa si vicepremierul Liviu Dragnea, alaturi de oficialitati locale din judetele Harghita, Covasna si Mures.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, ca, in conditiile in care nu exista un proiect oficial care sa spuna "asa arata Romania regionalizata", maghiarii nu au motive de protest, afirmand ca se asteapta ca vineri, la dezbaterea de la Baile Balvanyos, sa aiba "o discutie asezata".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Antal Arpad demolare prejudecati secui, #primar Sfantu Gheorghe secui, #Arpad modernizare Romania prejudecati , #minoritati