Fara autonomie culturala, Legea minoritatilor nu valoreaza doi bani!

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 07:38
4928 citiri
Fara autonomie culturala, Legea minoritatilor nu valoreaza doi bani!
Foto: politicaromaneasca.ro

Legea statutului minoritatilor nationale va fi adoptata cel mai probabil dupa alegerile parlamentare, chiar daca sunt unele voci care o dau gata saptamana viitoare. Iar revendicarile prioritare difera, in functie de minoritati.

Astfel, daca grupul minoritatilor nationale din Parlament doreste infiintarea unei autoritati a minoritatilor, dar si statut juridic clar pentru acestea, reprezentantii UDMR au ca scop principal autonomia culturala pentru maghiari.

Ce vor minoritatile: O Autoritate si statut juridic clar

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, Varujan Pambuccian, nu stie cand se va adopta Legea statutului minoritatilor nationale, insa precizeaza ca doreste ca aceasta sa fie transformata in altceva.

"Noi dorim sa o transformam in altceva, pentru ca daca o tinem pe statut va dura foarte mult si lucrurile care ne intereseaza pe noi sunt legate de infiintarea Autoritatii (pentru Relatii Interetnice - n. red.). Si cred ca o sa facem din ea o lege de infiintare si mai vedem cu statutul - infiintare si functionare a Autoritatii", a declarat Pambuccian, pentru Ziare.com.

Pambuccian, despre Guvernul Ponta, uninominal si legea minoritatilor - Interviu Ziare.com

Acesta a precizat ca sunt neintelegeri cu toate grupurile parlamentare, pentru ca fiecare vrea altceva, evocand totodata cele doua scopuri principale ale grupului minoritatilor din Parlament.

"Noi ne dorim un singur lucru - infiintarea acelei autoritati si un statut juridic clar pentru Consiliul Minoritatilor Nationale. Astea sunt de fapt scopurile principale, pe asta o sa marsam si sper sa rezolvam problema asta repede", a precizat deputatul, care a subliniat ca in mod cert se asteapta si la sprijin din partea UDMR, in acest demers.

"Da, ne asteptam si la un sprijin din partea UDMR. Daca facem lucrul asta, il facem in colaborare cu ei. Autonomia culturala pentru maghiari tine de statutul minoritatilor. Noi ne dorim in momentul de fata o chestiune mult mai simpla si mai practica - tine de pragmatism, daca vreti. Mergem pe o formula, simpla, practica, de care e nevoie zi de zi si au nevoie toti de ea", a aratat liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament.

Ce este Autoritatea pentru Relatii Interetnice

Deputatul a explicat si ce este Autoritatea a carei infiintare o sustine grupul minoritatilor, dar si care este institutia pe care o va inlocui.

"Autoritatea o sa preia practic atributiile pe care le are acum DRI (Departamentul pentru Relatii Interetnice - n. red.) - va fi o autoritate sub control parlamentar si o sa dea mult mai multa stabilitate.

Asa, avem o autoritate stabila, stie foarte clar ce atributii are pe termen lung - e altfel, adica e o formula care da o mai mare stabilitate. In plus, Consiliul Minoritatilor. Pana acum apare mai degraba in legislatie secundara si e un organism important al nostru si vrem sa il punem in legislatie principala", a afirmat Varujan Pambuccian.

La articolul 55 din Capitolul IV al Legii statutului minoritatilor nationale, privind Consiliul Minoritatilor Nationale (CMN) si Autoritatea pentru Relatii Interetnice, se prevede ca:

(1) Prin prezenta lege se infiinteaza Autoritatea pentru Relatii Interetnice, prin reorganizarea Departamentului pentru Relatii Interetnice, institutie publica cu personalitate juridica in cadrul aparatului de lucru al Guvernului si in subordinea Primului Ministru, care are drept principal scop protectia minoritatilor nationale din Romania.

(2) In exercitarea atributiilor sale, Autoritatea pentru Relatii Interetnice isi desfasoara activitatea in mod independent.

Printre atributiile Autoritatii pentru Relatii Internetnice se numara elaborarea de proiecte de legi si alte acte normative din domeniul sau de activitate, avizarea de proiecte de legi si acte normative care au incidenta asupra drepturilor si indatoririlor persoanelor apartinand minoritatilor nationale sau monitorizarea aplicarii actelor normative interne si internationale referitoare la protectia minoritatilor nationale.

Legea ar putea fi folosita ca arma electorala

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, presedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din cadrul Senatului, nu crede ca Legea minoritatilor nationale va fi adoptata pana la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

"Nu stiu daca va fi adoptata. Nu stiu daca va exista aceasta posibilitate. Din cate stiu, forma finala nu s-a adoptat inca de comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, nu stiu daca se va adopta acum, pana in alegerile din decembrie, nu cred.

Pentru ca marea majoritate a deputatilor se pregatesc pentru alegerile viitoare, aceasta lege necesita discutii intre grupurile parlamentare, intre partidele politice, nu stiu daca va exista vointa politica de a adopta aceasta lege inainte de alegeri. Adoptarea legii, indiferent de forma in care va fi ea, ar fi folosita ca arma electorala in alegeri", a spus Gyorgy Frunda, pentru Ziare.com.

"Fara autonomie culturala pentru maghiari, legea nu valoreaza doi bani"

Senatorul UDMR a explicat ce inseamna autonomia culturala pentru maghiari: "Autonomia culturala inseamna, juridic vorbind, sa decizi in problemele de cultura, adica nu numai in radio sau in ziare, dar si in problemele scolare. O identitate nationala se pastreaza daca tu hotarasti aceste lucruri privind scoala, privind cultura, privind folosirea limbii".

Ponta: Vom adopta statutul minoritatilor, dar fara autonomie culturala

Intrebat daca Legea statului minoritatilor nationale ar trebui sa prevada si autonomie culturala pentru maghiari, parlamentarul UDMR a raspuns ca "absolut", aratand ca acesta este principalul scop urmarit de formatiunea sa politica.

"Daca nu se prevede autonomia culturala, legea nu valoreaza doi bani. Este minimul pentru care trebuie discutata aceasta lege. Ea este o lege de institutionalizare a drepturilor minoritatilor. Cele mai multe drepturi care se prevad in proiectul de lege exista dispersate in diferite legi. Ele ar fi stranse intr-o Lege a minoritatilor nationale, iar autonomia culturala ar fi elementul nou care ar asigura tuturor comunitatilor nationale din Romania sa-si hotarasca pastrarea identitatii nationale - este elementul cheie al legii", a afirmat Gyorgy Frunda.

Acesta considera ca definitia minoritatilor nationale trebuie preluata din recomandarile Consiliului Europei, care definesc comunitatile sau minoritatile nationale traditionale, "pentru ca aceasta lege vorbeste de comunitati nationale care exista pe teritoriul Romaniei de mult timp, nu este vorba de oamenii pe care nevoia ii aduce in Romania in ultimii ani".

Senatorul UDMR a spus ca tot timpul a avut loc un dialog intre UDMR si celelalte minoritati nationale, deoarece interesul este comun.

"Pana acum nu au exista divergente din acest punct de vedere. Celelalte minoritati nationale stiu foarte bine ca orice reducere de drepturi pentru ungurii din Romania ii afecteaza si pe ei in mod direct", a conchis Gyorgy Frunda.

Vicelider al minoritatilor: Legea ar putea fi adoptata saptamana viitoare

Viceliderul grupului parlamentar al minoritatilor, Ovidiu Gant, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, in Parlament, este de parere ca Legea are sanse sa fi adoptata mult mai repede decat cred colegii sai din grupul minoritatilor nationale, respectiv UDMR.

"Sper ca va fi respectat termenul pe care l-am solicitat - de o saptamana - si astfel sa termine Comisia (pentru drepturile omului, din Camera Deputatilor - n.red.) ce are de terminat si sa o repunem pe ordinea de zi saptamana viitoare. Daca o punem pe ordinea de zi saptamana viitoare, inseamna ca si saptamana viitoare se si adopta, daca e vot final. (...) E amanata de ani de zile, proiectul zace in Parlament de prin 2007-2008, ceva de genul asta", a spus Ovidiu Gant, pentru Ziare.com.

Ce urmeaza sa stabileasca Legea minoritatilor nationale

Viceliderul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor a explicat si cateva dintre prevederile care ar urma sa-si faca loc in Legea statutului minoritatilor nationale.

"Ar stabili un cadru general pentru reglementarea acestui domeniu prevazut in Constitutie - de altfel e ultimul care n-a fost reglementat dintre domeniile organice prevazute de Constitutie - si anume: o descriere a conceptului, adica la ce se refera notiunea de 'minoritate nationala', o listare a acestora, ca sa nu mai existe ambiguitati intre minoritatile nationale istorice din Romania si grupuri de migranti care au venit in ultimii ani in Romania - se fac permanent astfel de confuzii - si un cadru pentru organizatiile minoritatilor, se defineste foarte clar ce este organizatia minoritatilor, pentru ca in momentul de fata si aici exista ambiguitati.

Unii ne vad ca partide politice, altii ne vad ca ONG-uri si in general se iau numai prevederile care ne sunt defavorabile. Va fi foarte clar ce e aia o organizatie, in ce conditii se constituie si se intentioneaza constituirea unei autoritati pentru minoritatile nationale, in subordinea Parlamentului", a detaliat Ovidiu Gant.

Nu in ultimul rand, acesta a specificat ca liderii de grup - Varujan Pambuccian si "colegii de la UDMR", dar si presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun, "au discutat, au negociat, au descoperit un punct de vedere comun si de aceea e momentul potrivit ca sa fie adoptata legea".

Legea privind statutul minoritatilor nationale, retrimisa la comisie, in Senat

Secretarul Camerei Deputatilor, Georgian Pop, a precizat, marti, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca legea privind statutul minoritatilor nationale va fi retrimisa la Comisia pentru drepturile omului pentru un nou raport.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#adoptare lege minoritati nationale, #statut minoritati nationale Parlament, #lege minoritati nationale Senat, #UDMR lege minoritati, #autonomie culturala maghiari, #definire minoritati nationale , #minoritati