A fost motiunea de cenzura un esec al PNL?

Autor: Radu F. Alexandru - scriitor
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 15:07
4081 citiri

Daca ne raportam strict la implinirea dezideratului de a-l demite pe premierul Victor Ponta, raspunsul nu poate fi decat afirmativ.

Daca ne intrebam daca o motiune de cenzura trebuie depusa doar in momentul in care Opozitia are certitudinea ca va reusi sa obtina voturile necesare sa dea jos Guvernul, raspunsul este ferm negativ. Motiunea de cenzura este cel mai puternic instrument de lupta parlamentara, prin care Opozitia poate aduce in dezbatere publica, in fata electoratului, cele mai grave acuze de care considera Puterea vinovata.

Arma motiunii trebuie folosita si repetata ori de cate ori asemenea acuze pot fi peremptoriu sustinute, in conditii prevazute de lege.

PNL a considerat ca prezenta lui Victor Ponta in fruntea Guvernului, om dovedit ca plagiator, azi trimis in judecata pentru repetate fapte de coruptie, aduce grave prejudicii de imagine si de credibilitate Romaniei si a cerut indepartarea acestuia. Demersul este pe deplin indreptatit.

Refuzul coalitiei de guvernamant de a tine cont de ratiuni ce exced interesele de partid este o chestiune care nu poate sa puna in niciun fel in discutie temeinicia motiunii de cenzura depusa de PNL.

Dar rostul interventiei mele, asumandu-mi suspiciunea fireasca de un eventual partizanat politic, nu este sa insist pe evaluarea motivelor care au impus motiunea.

Simt in schimb nevoia sa evidentiez trei elemente pe care le consider castiguri clare ale PNL la finalul motiunii de cenzura:

1. Dislocarea UDMR din randul indecisilor si aducerea lui alaturi de adversarii declarati ai actualului Guvern. Au trecut aproape 3 ani de cand UDMR a practicat un permanent non-combat, refuzand orice solidarizare cu PNL in contestarea Guvernului Ponta.

Astazi, prin vocea presedintelui Kelemen Hunor, UDMR s-a declarat adversar al actualului guvern, in totalitatea lui! Fapt care nu mai lasa loc niciunei intrebari privind votul partidului la o viitoare motiune, fireste pe deplin motivata. Este un castig major pentru Opozitie, dat fiind unanim recunoscuta corectitudinea cu care UDMR s-a raportat intotdeauna la partenerii de coalitie.

2. A spulberat orice urma de iluzie asupra sensului pe care Gabriel Oprea il da "interesului national". Subiect de permanente zambete cu subinteles, de ironii la adresa marotei care devenise aproape un pseudonim pentru presedintele UNPR, "interesul national" a inceput sa capete o sensibila credibilitate gratie juramintelor indelung repetate de vicepremierul general.

Astazi, Gabriel Oprea a confirmat toate suspiciunile la adresa lui, a dovedit ca este prizonierul modului cel mai rudimentar si mai meschin de a intelege si a predica despre o valoare cardinala pentru un om politic onest si loial tarii: interesul national.

A nu constientiza, a nu fi capabil sa intelegi cat de pretioasa este onoarea si credibilitatea unui om politic, in plan intern si (mai ales) international, inseamna a te pune intr-o postura care ridica apasate semne de intrebare fie asupra inteligentei tale, fie asupra bunei tale credinte.

Gabriel Oprea nu poate spune ca nu stie foarte bine ca valoarea legamantului de credinta cu care s-a legat de Victor Ponta este tabu cata vreme ambii raman aceiasi care au fost la data legamantului; el nu mai poate fi invocat nicio clipa si nu-i mai incumba lui Gabriel Oprea nicio obligatie azi, cand Victor Ponta este judecat pentru fapte ignobile, dezonorante.

Fiecare zi in care Guvernul si Romania vor fi privite in continuare cu mefienta se aduna pe o lista de pacate pe care Gabriel Oprea va trebui sa si-o asume.

3. Cel din urma si cel mai important castig pentru PNL a fost marcat public de Vasile Blaga, imediat dupa respingerea motiunii: "Daca am fi fost meschini, am fi putut avea voturile ca sa-l demitem pe Victor Ponta". Afirmatia a fost reluata intr-o emisiune TV, in aceeasi seara: "Daca am fi vrut sa trecem motiunea, o treceam. Nu vrem sa ajungem oricum la putere".

Afirmatia mi se pare cruciala si ar trebui inregistrata ca un punct de cotitura in felul in care se poate face politica in Romania. Cand vorbim cu gura pana la urechi despre coruptia clasei politice, ne gandim invariabil la sumele exorbitante care se duc in buzunarele unora sau altora dintre politicienii romani.

Dar cred ca o forma cu nimic mai toxica este felul de a face politica cultivand eterna "solutie imorala". Am auzit-o prima data cu ani in urma si am inregistrat-o cu totii ca pe o "nastrusnicie" a celui care a lansat-o, fara sa ne cutremure gandul la cronicizarea modului in care (aproape) totul se poate cumpara pe scena si (mai) ales in subteranele vietii politice romanesti.

In vocabular curent este vorba de coalitii guvernamentale, de locuri in Guvern, in Parlament, in fruntea agentiilor guvernamentale: peste tot de unde se pot scoate si insus banii care au fost avansati cand s-a batut palma. In realitate, este vorba de sperantele, de idealurile pe care romanii le vad in permanenta pierdute pe apa Sambetei.

Astazi, pentru prima data, un lider de partid de Opozitie spune cu subiect si predicat ca ar fi putut aduce partidul lui la putere, dar a refuzat calea pe care ar fi trebuit sa o practice; a refuzat pretul pentru un asemenea compromis. N-am participat la negocierile lui Vasile Blaga, dar daca ceea ce spune este adevarat, si am toate motivele sa cred ca este adevarat, atunci ziua in care PNL a preferat sa-i cada motiunea unui nou recurs la "solutia imorala" a fost o zi a victoriei. Pentru PNL, pentru felul de-a face politica altfel. Pentru Romania.

Radu F. Alexandru este un dramaturg, prozator si politician roman, vicepresedinte al PNL si fost senator.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Radu F Alexandru motiune cenzura, #PNL motiune cenzura Ponta , #motiune cenzura