Care ar fi costul in bani al circului politic. Cifrele concrete

Luni, 19 Iunie 2017, ora 17:50
4076 citiri
Care ar fi costul in bani al circului politic. Cifrele concrete
Foto: Arhiva PSD

Media pe primele cinci luni din 2017 a creditelor angajate de stat pe termen lung a fost de 3,85%, in timp ce pe ultimele cinci luni din 2016 a fost de 3,22%, valoare semnificativ mai redusa.

Chestiunea nu este doar una de zecimale mai mari sau mai mici, deoarece la dimensiunea de 37,6% din PIB a datoriei publice de la finalul lui 2016, aplicarea acestei dobanzi inseamna obligatii de plata anuale de 1,21% din PIB.

Curs valutar: Motiunea de cenzura loveste in leu. Cel mai mare euro din ultimii 5 ani

La inceputul lui 2017, printr-un calcul similar aplicat la nivelul de 38% din PIB, se obtine valoarea de 1,46% din PIB. Un sfert de punct procentual din PIB ar fi, daca e sa utilizam prognoza de primavara a Comisiei Nationale de profil, vreo 450 de milioane de euro in plus fata de cea am fi dat oricum, la dobanzile din perioada anterioara.

Am utilizat aceasta modalitate de calcul, deoarece datoriile sunt, in general, "rostogolite". Adica se contracteaza noi credite la aceeasi valoare cu sumele de achitat, dar, in marea lor majoritate, la valoarea la zi a dobanzilor pe termen lung, deoarece tendinta este de majorare a maturitatilor de plata, in ideea de a reduce presiunea asupra finantelor publice, rezultata din obligatiile de plata pe termen scurt (sub un an).

Mai mult, statul are de compensat, in acest sens, si tendintele din sectorul privat, pentru ca, la nivelul intregii tari, datoriile se cumuleaza.

PSD a depus motiune impotriva propriului Guvern. Razboiul Dragnea-Grindeanu a intrat in ultima faza. Iata filmul unei zile de foc

Problema (mare): Datoria pe termen scurt a crescut intre ianuarie/aprilie 2017 mai repede decat datoria pe termen lung

Astfel, apare o situatie nu tocmai dezirabila privind balanta de plati, expusa si de BNR. Unde, dincolo de crestere datoriei externe per total, constatam o majorare mai rapida a datoriei pe termen scurt decat pe termen lung.

In plus, dupa feeria alegerilor, in care a castigat un program electoral fantezist, care lasa in sarcina generatiilor viitoare nota de plata pentru dezechilibrele greate prin excesul de consum fara baza din prezent, ultimele evenimente politice risca sa ne trimita inapoi peste nivelul de 4% al dobanzilor pe termen lung, nivel pe care il evitasem "la mustata" in luna martie.

Citeste mai departe despre Cam care ar fi costul in bani al circului politic. Cifrele concrete pe Cursdeguvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#motiune cenzura efecte economice, #credite angajate stat criza politica, #motiune cenzura efecte economie , #motiune cenzura