Editorial: Cavalcada nesimtirii si Muschiul National

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 09:19
2415 citiri
Editorial: Cavalcada nesimtirii si Muschiul National

In saua democratiei te simti puternic, frumos, iubit de femei si bogat mai ales daca nu esti pensionar, ai o functie publica, rang politic sau o cunostinta. Motiv pentru care te indepartezi de motorul care determina omenirea sa faca pasi in fata - vorbirea din minte - si incaleci pe vehiculul aflat colea, mai ales ca vine din educatie: vorbirea din muschi.

Muschii sunt de doua feluri: aia pe care-i ai pe limba, si aia pe care-i simti in cap - de ceilalti nu facem astazi vorbire, pentru ca barbatia de stat presupune nu doar nadragi, ci si constiinta. Cand primele categorii fac casa buna rezulta Muschiul National.

Reprezentanti de seama ai perimetrului politic - lucram cu materialul clientului, nu avansam teorii despre profunzimi sufletesti si morale daca nu exista indicii ca ar opera - sunt Victor Ponta si Crin Antonescu.

Seful socialistilor este un mardeias. Poarta in suflet o ghioaga care uneori pune stapanire pe trupu-i aparent astenic, inviorat de posibilitatea accesarii fara mila a slabiciunii adversarului, mai ales cand acesta i se ofera. Pe un ochi, sub basmaua rosie, si-a tras o legatura de pirat si are la brau un cosor de jupuit slanina pe care-l crede iatagan. Si daca-i asa, adapteaza limbajul. Cu cat jigneste mai tare, cu atat mai infiorata de destaptaciunea-i se arata zbuciumata adunare. Daca nu l-ar impinge pe Ion Iliescu in pragul infarctului demonstrand pe mainile cui a incaput partidul, ar injura de la tribuna fara sa respire.

Seful liberalilor este tot un mardeias, dar mai elevat. Joaca pe cartea componentei sale tragice de lider al opozitiei ingrijorat de tarrrisoara lui - mai ramanea un "Fratilor! Fratiloooor!" - si slobozeste la fiecare fraza termeni ca "eu" si "sunt", pe care le rosteste mestecat, ca un comisar din "Pistruiatul".

Se straduieste insa sa joace si rolul principal in film, ca si pe cele ale Ioanei D'Arc, al gastelor care au salvat Capitoliul si al lui Lassie. Usor perfid - traduc adresarea catre Ponta: nu ma adresez tie ca unui gunoi de lider al PSD-ului care a inventat coruptia, ci unui camarad, nu-ti spun ca partidul tau e de kko, ca si politicile sale, doar ati fost la putere, ci ca unui om care trece peste aceste jigniri, daca este inteligent - , Antonescu se preface ca bea dimineata agheazma si seara ceai de musetel, prin urmare vorba-i e plina de duiosie. Doar ca nu poate sa se abtina sa nu remarce: eu sunt Calea, Adevarul si Viata, versus "putrefactie", "dictatura", "alcool".

Dar calaretii nu se termina aici. Emil Boc face si el parte din peisaj. Se revendica de la a treia categorie, cea manata in lupta de constiinta, de sacrificiul pentru salvarea neamului. Despre leacul care-i poate insanatosi gandul, insa, nimic. Cu toate ca a glasuit in fata parlamentarilor, iar zarurile erau cunocute pana la ultimul om, premierul a marsat din nou pe justificarea masurilor de austeritate.

N-a uitat - pe cine trebuia sa convinga? - sa insereze greaua mostenire, ca si cand pe pensionarii care raman fara banii de medicamente, sau cu ei, dar cu tacamuri de pui in stomac in loc de parizer prajit, ii intereseaza care guvern, ce deficit si pentru ce ratiuni. "Benefice pe termen lung" sunt deciziile de-a rade nivelul de trai, asa le-a catalogat Boc, fara sa spuna poporului sau cum se va salva economia din prapastie daca tunde banii varstnicilor. Si nici de ce clientela politica sau consilierii lui Videanu nu simt criza.

Daca reintoarcerea Romaniei pe piata se cladeste pe seama nefericirii unor bunici nu mai am decat o vorba: "benefice" vor fi doar afacerile in materie de pompe funebre. Un adevar partial, dar un adevar. Stie premierul ce vorbeste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura Guvern Boc, #Antonescu Ponta Basescu , #motiune cenzura