Guvernul Ungureanu, fata in fata cu prima motiune de cenzura

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 07:33
1866 citiri
Guvernul Ungureanu, fata in fata cu prima motiune de cenzura
Foto: Arhiva Ziare.com

Prima motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu ar urma sa fie depusa, marti, de USL, la doua luni si o saptamana de la investirea Cabinetului, demersul Opozitiei fiind centrat pe situatia UMF Targu Mures.

Motiunea de cenzura ar urma sa fie si prima actiune parlamentara a Opozitiei in actuala sesiune legislativa, care a inceput la 1 februarie, data de la care parlamentarii USL sunt in greva parlamentara.

Liderii USL au anuntat, in 1 aprilie, ca vor depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, imediat dupa Paste, mai precis in 17 aprilie. Temele enuntate de Victor Ponta atunci pentru motiunea de cenzura erau: infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, care presupune, in opinia opozitiei, "cedarea premierului Ungureanu in fata UDMR", precum si "cedarea in fata intereselor straine de a vinde ce a mai ramas din resurse" si "cedarea in fata dorintei baronilor care inca au ramas la PDL", cu referire la Hotararea de Guvern prin care se acorda bani primariilor.

Desi in ultimele doua saptamani liderii USL au dat ca sigura data de 17 aprilie pentru depunerea motiunii de cenzura, este posibil ca aceasta sa mai fie amanata, asa cum reiese din declaratiile de vineri ale presedintelui PSD, Victor Ponta.

Ponta a anuntat, vineri, ca marti, 17 aprilie, el si Crin Antonescu vor avea o intalnire cu grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Senat, pentru a constata si in mod oficial "reluarea majoritatii" in aceasta Camera legislativa, iar miercuri se vor intalni cu grupurile de la Camera Deputatilor, "pentru a vedea in ce masura acolo, dincolo de fraudarile doamnei Anastase, mai exista cu adevarat o majoritate".

"In urma acestor consultari depunem motiunea de cenzura si, cel mai probabil, conform termenelor constitutionale, in saptamana 23-28 aprilie vom vota motiunea de cenzura", a spus Ponta, dand de inteles ca depunerea motiunii ar putea fi amanata cel putin pana miercuri.

Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.

Prin urmare, daca Opozitia are suficiente semnaturi pentru depunerea motiunii de cenzura, adoptarea acesteia este, potrivit calculelor, aproape imposibila, avand in vedere si faptul ca parlamentarii puterii ar putea sa nu participe la vot.

UDMR nu voteaza motiunea

De altfel, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, ca parlamentarii Uniunii vor fi prezenti in sala la dezbaterea motiunii de cenzura care va fi introdusa de Opozitie, dar nu vor vota. Si este de asteptat ca la fel sa procedeze parlamentarii tuturor partidelor din coalitie, desi liderii USL au facut apel la acestia sa voteze si au initiat si o campanie on-line de sustinere a motiunii, indemnand oamenii sa le trimita e-mail-uri parlamentarilor puterii, in care sa le ceara sa nu stea in banci.

Campania on-line a USL se desfasoara sub sloganul "Opreste separarea etnica la UMF! Sustine motiunea USL!" si prezinta drept unica tema a motiunii masura adoptata de Guvernul Ungureanu in privinta Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures. Pana la ora transmiterii acestei stiri, campania USL are 209 sustinatori.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare voturile favorabile ale majoritatii senatorilor si deputatilor, adica a 231 de parlamentari, avand in vedere ca in prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate.

Insa Opozitia cumuleaza in cele doua Camere 212 parlamentari: 66 de senatori si 146 de deputati.

Coalitia guvernamentala, formata din PDL, UDMR, UNPR si deputatii minoritatilor nationale, are in total 237 de parlamentari: 66 de senatori (inclusiv Radu F. Alexandru, numit membru CNA dar care nu a demisionat inca din Senat) si 171 de deputati (inclusiv Marian Sarbu, care a fost numit presedinte al CSSPP, dar care nu a demisionat inca din Camera).

Programul Parlamentului, dupa Paste: Motiunea de cenzura, avizul pentru Borbely si Constitutia

Exista si noua deputati, inclusiv Mihail Boldea, aflat in arest preventiv, si doi senatori neafiliati. Chiar daca acesti parlamentari independenti ar vota in favoarea motiunii de cenzura, opozitia nu ar putea - dupa cum arata calculele in prezent - sa adune voturile necesare pentru adoptarea motiunii de cenzura.

Reprezentantii USL au sustinut in mai multe randuri ca ar putea ca in scurt timp, prin noi plecari din partidele de la putere, sa isi asigure majoritatea in ambele Camere ale Parlamentului. Deocamdata insa, coalitia dispune de majoritate, chiar daca fragila, iar pentru a se asigura ca nimeni nu tradeaza la votul motiunii de cenzura - care este secret, exprimat cu bile - va impune probabil propriilor parlamentari sa nu participe la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#motiune cenzura guvern Ungureanu, #UMF Mures motiune cenzura, #motiune cenzura USL Ungureanu , #motiune cenzura