Indiferent de soarta motiunii, Ponta nu va fi premier (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 11:03
3523 citiri
Indiferent de soarta motiunii, Ponta nu va fi premier (Opinii)
Foto: Arhiva

In cazul in care motiunea va trece, Traian Basescu nu il va desemna pe Victor Ponta in functia de premier chiar si cu riscul de a ajunge din nou in postura de a fi suspendat.

Intre noi fie vorba, cred ca si-ar dori foarte mult sa iasa astfel "sacrificat" de la Cotroceni - o posibila dorinta in conformitate cu intreaga sa cariera de "rebel" mereu in opozitie si in postura de victima.

De ce nu il va desemna pe Ponta premier? A spus-o de nenumarate ori chiar domnia sa. Pe langa explicatiile sale, cine isi inchipuie ca presedintele isi lasa din mana puterile de buna voie pur si simplu nu a trait in Romania in ultimii 10-12 ani.

Apoi, teza ca ar fi chiar in planurile Cotroceniului sa aduca la guvernare USL tine de domeniul fantasticului. Dincolo de faptul ca Uniunea nu doar ca e posibil sa nu erodeze, ci dimpotriva sa isi consolideze imaginea si puterea, a introduce USL la butoane exact inainte de alegeri ar fi un gest sinucigas pur.

Imaginati-va doar cum ar suna din gura lui Traian Basescu, inainte de alegeri si exprimarea macar a vointei poporului - "il desemnez pe Victor Ponta, presedintele PSD, pentru functia de prim ministru al Guvernului Romaniei"!

O sinistrosenie de neimaginat pentru urechile oricui l-a auzit pe presedinte cum s-a referit de fiecare data pana acum la liderul social democrat.

Daca motiunea trece si Guvernul MRU pica, ramane totusi intrebarea - cine preia puterea?

In ciuda tuturor declaratiilor din ultimele zile ale liderilor USL, tot mai siguri si mai curajosi in ce priveste asumarea guvernarii, ceva din reticenta initiala, cand tradatorii se inmulteau si sansele ca motiunea sa treaca cresteau de la o zi la alta, imi spune ca USL nu isi doreste nici ea prea tare sa ia acum locul PDL.

Iar daca ne luam dupa ultimele calcule, potrivit carora Opozitiei ii mai trebuie doar patru voturi!, in mod normal motiunea ar trebui sa treaca fara nicio problema.

Pentru ca este stiut, se gaseste oricand o mana de traseisti gata sa arunce bila oricum ar trebui doar ca sa isi salveze pielea. Puterea atrage putere. Si cum acum simt cu totii ca polii puterii se inverseaza, nu ar fi deloc greu sa mai aduni cativa "independenti", fie de la UNPR, fie de la minoritatile libere in constiinta.

Din acelasi motiv, USL va avea o enorma problema de imagine de gestionat dupa motiune, in cazul in care ea va pica.

Cele doar patru voturi de care spuneau ca mai au nevoie pentru a pica Guvernul MRU stie oricine cat de usor vor fi putut fi obtinute. Daca ele nu vor veni, liderii USL vor putea fi si mai usor acuzati ca au dat in spate, ca s-au speriat si, de fapt, nu si-au dorit niciodata cu adevarat ca motiunea sa treaca.

Va fi principala arma de atac a propagandei portocolii - al doilea pas in spate al USL dupa refuzul demisiei lui Traian Basescu la schimb cu revizuirea Constitutiei si scurtarea mandatului prezidential.

Cate sanse acorda liderii USL motiunii se vede si din faptul ca pe agenda lor comuna, vineri, este prevazuta o vizita la Iasi unde Crin si Ponta vor participa la lansarea candidatilor Uniunii la alegerile locale. Cum se impaca asta cu declaratia ca in cazul in care motiunea trece "la 30 de secunde USL anunta Guvernul"? Poate la fel ca si demisia lui Traian Basescu in cinci minute.

Sa revenim la Victor Ponta si Traian Basescu. Presedintele stie ca, din momentul in care USL se instaleaza la putere, lupta este pierduta.

La fel de bine si liderii Opozitiei stiu ca daca se instaleaza prea inainte de alegeri ofera in premiera ocazia electoratului sa voteze in cunostiinta de cauza. Adica dupa ce isi vor demonstra onestitatea, priceperea si rezultatele muncii. O sabie cu doua taisuri pentru ambele armate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune cenzura demisie guvern, #Ungureanu motiune cenzura USL, #Victor Ponta premier, #Traian Basescu PDL premier , #motiune cenzura