O zi decisiva pentru Romania

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Iunie 2010, ora 09:50
6021 citiri
O zi decisiva pentru Romania

Cel mai rau pentru Romania ar fi ca astazi motiunea de cenzura sa treaca. Si asta nu pentru ca guvernul Boc ar fi demis. Este chiar imperativ ca guvernul Boc sa plece cat de curand pentru ca este, in mod evident, incapabil sa ia autentice masuri anticriza. Rau, foarte rau ar fi ca prin trecerea motiunii ar fi blocat planul de masuri de care depinde continuarea acordului cu FMI.

Masurile acestea de austeritate sunt foarte discutabile si profund nedrepte. Am mai spus-o, taierile otova sunt fals echitabile, caci una este sa iei 25% dintr-o leafa de peste 2.000 de lei, si alta este sa iei un sfert dintr-o leafa de 1.000 de lei. In primul caz apar problemele, in cel de-al doilea se pune problema subzistentei.

Apoi, este profund imoral sa asezi in aceeasi oala si sa supui aceluiasi tratament pe functionarii clientelari, pe profesorii mereu mintiti, pe medicii putini si prost platiti. Este profund nedrept sa pui la un loc pensionarii cu pensii muncite pana la ultimul leu, chiar daca sunt minoritari, cu cei ale caror pensii sunt sponsorizate, mai mult sau mai putin generos, de la buget. Este inadmisibil sa incepi prin a taia pensii si salarii, chiar foarte mici, dar sa nu te atingi de achizitiile publice dedicate clientelei.

Dupa cum este adevarat ca aceaste masuri sunt total insuficiente, cu efecte doar pe termen scurt, cat timp nu sunt instotie, dupa cum insusi Traian Basecu cerea, de masuri de stimulare a economiei, asa cum s-a intamplat in cele mai multe tari europene. Cel mai recent exemplu este Ungaria care, dupa ce a aplicat austeritatea, a miscorat si impozitul pe profit al firmelor. Deja numerosi patroni romani din zona de vest se gandesc sa-si mute sediile peste granita.

Acest plan de masuri este tot ce au putut sa faca mai repede, pe genunchi, un guvern care pana in ultima clipa a mizat exclusiv pe faptul ca va putea sa mai pacaleasca o tura FMI, asa ca nu a considerat necesara elaborarea din timp a unui plan coerent de masuri, bine calculate si cu efecte atent simulate. Sau nu a stiut sa-l faca. Acum insa, nici macar nu mai conteaza.

Conteaza ca suntem la sfarsitul ceasului al 12-lea. Situatia este atat de grava si complicata incat in acest moment depindem de acordul cu FMI. Si nu numai pentru banii care vin de acolo si care nici macar nu sunt tulburator de multi. Ci pentru ca de lumina vedere a Fondului depind si banii care trebuie sa vina de la Comisia Europeana si de la Banca Mondiala.

Daca lumina va fi insa rosie, iar fluxurile de bani se vor bloca, cursul de schimb va exploda indiferent de eforturile disperate ale BNR, ratingul de tara se va prabusi, iar Romania va avea o credibilitate atat de scazuta pe piata de capital incat fie va fi refuzata, fie va fi nevoita sa accepte dobanzi ucigatoare. Si daca vom ajunge acolo, se vor impune masuri cu mult mai grele decat cele de acum.

Din acest motiv si numai din acest motiv, motiunea de astazi ar trebui sa pice. Amanarea operatiei nu ar face decat sa agraveze boala si sa inaspreasca tratamentul. Garantiile PNL ca, in eventualitatea ajungerii la putere, ar renegocia rapid acordul sunt povesti. Nu mai e timp pentru asa ceva. Renegocierea, elaborarea noului plan, intrarea lui vigoare, toate ne-ar impinge mult peste termenul limita, 28 iunie cand conducerea FMI urmeaza sa ia o decizie. PSD nu vede in fata ochilor decat anticipate. Dar ele nu sunt sursa de bani pentru pensii si salarii, nici macar diminuate.

Dar dupa ce acordul cu FMI va fi securizat, adica va fi fost trecut si hopul Curtii Constitutionale, plecarea acestui guvern va deveni la fel de importanta cum este acum adoptarea planului de austeritate. Este un lucru pe care il recunoaste inclusiv unul dintre apropiatii lui Traian Basescu, si anume deputatul PD-L, Sever Voinescu: "E nevoie de o actiune de a doua zi, de o actiune radicala, pentru recladirea increderii in Guvern (...) Gestionarea treburilor in Romania, de miercuri incolo, trebuie facuta de o echipa serios improspatata".

Cert este ca astazi Romania este intr-un moment crucial, un moment in care raul cel mai mare nici macar nu este perceput cu adevarat. Si poate nu intamplator el se consuma la fix 20 de ani de la un alt moment crucial. Sa speram ca rezultatul va fi diametral opus.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#motiune cenzura Guvern Boc, #masuri austeritate Guvern Boc , #motiune cenzura