Opozitia divizata poate rata cel mai bun moment de a da jos Guvernul

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 08:47
5105 citiri

Se spune ca o oportunitate este ca un rasarit de soare: daca nu te-ai trezit la timp, pierzi rasaritul, la fel cum pierzi si oportunitatea.

Debutul noii sesiuni parlamentare ar fi fost cel mai bun moment pentru a trimite acasa, prin motiune de cenzura, Guvernul Dancila. Opozitia insa a ratat momentul, a pierdut trenul, a ramas cu un pas in urma PSD.

Vara anului 2018 a fost marcata de doua evenimente care vor fi consemnate ca puncte de cotitura in istoria Romaniei: reprimarea violenta a protestelor din 10 august si instalarea in Romania a pestei porcine africane.

Impreuna, cele doua intamplari demonstreaza deteriorarea democratiei si a calitatii guvernarii in Romania. Evenimentele au determinat un nivel mare de asteptare in societatea romaneasca pentru demiterea actualului Executiv.

Daca suprapunem asteptarile romanilor peste criza interna a PSD, putem sa concluzionam ca niciodata dupa alegerile din 2016 nu au existat sanse atat de mari ca o motiune de cenzura a Opozitiei sa fie adoptata in Parlament.

Pe aceste considerente, PMP a redactat o motiune de cenzura intitulata "Guvernul Dancila, intre reprimarea protestatarilor si uciderea porcilor" si a cerut unitate a fortelor anti-PSD pentru daramarea celui mai incompetent Guvern din istoria Romaniei.

Nu mica ne-a fost surpriza sa constatam ca PNL si USR au alte prioritati, neluand in calcul astazi o motiune de cenzura impotriva Guvernului Dragnea 3. Desi retorica liderilor celor doua partide este radical anti-guvernamentala si anti-PSD, in realitate acestia nu doresc sau nu stiu cum sa schimbe starea de fapt.

In politica, la fel ca in alte domenii, ca si in viata, trebuie sa iti pastrezi principiile, dar si sa simti momentul iar, atunci cand oportunitatea apare, sa actionezi. Politicienii trebuie sa imbine idealismul cu pragmatismul, cu atat mai mult cu cat unele oportunitati nu vin de doua ori.

Am vorbit, ori de cate ori am avut prilejul, despre nevoia coagularii fortelor de opozitie pe o platforma anti-PSD, pornind de la ideea ca PMP si celelalte partide din Opozitie au ca numitor comun intentia de a demite, cat mai curand, actualul guvern si de a inlatura, cat mai curand cu putinta, PSD si ALDE de la putere. Se vede ca m-am inselat.

Zeci de mii de oameni din strainatate, din tara sau din Bucuresti, au venit pe 10 august in Capitala pentru a cere plecarea din functie a Vioricai Dancila, iar actuala Putere s-a napustit asupra lor cu o brutalitate de nedescris.

Cum vor justifica colegii din PNL si USR faptul ca nu au facut un minim efort, si anume sa semneze o motiune de cenzura redactata de PMP, pentru demiterea Guvernului care i-a lovit si gazat pe protestatari?

In loc sa o trimitem pe Viorica Dancila acasa, la Videle, si astfel sa il slabim pe Liviu Dragnea, unii dintre noi, cei din Opozitie, au decis sa il ajute pe liderul PSD. Astfel, Dragnea nu este nevoit sa joace pe mai multe fronturi, se poate concentra sa rezolve disputele interne din partid, sa isi panseze zgarieturile produse de Gabriela Firea, in incercarea acesteia de a deveni prezidentiabilul PSD.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motiune cenzura Guvern Dancila , #motiune cenzura