PNL a depus motiunea de cenzura: Programul de guvernare a fost o iluzie vanduta cu maxima nerusinare UPDATE

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 13:04
5892 citiri
PNL a depus motiunea de cenzura: Programul de guvernare a fost o iluzie vanduta cu maxima nerusinare UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Liberalii au depus, vineri, la ora 12:00, motiunea de cenzura intitulata "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma", demers initiat dupa ce Guvernul Tudose a adoptat ordonanta de modificare a Codului Fiscal.

UPDATE 12:00 - Motiunea de cenzura a fost inregistrata oficial, fiind semnata de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP si independenti.

Textul face inventarul "minciunilor", al "nerealizarilor" si al tuturor masurilor care, in opinia Opozitiei, au destabilizat economia de cand coalitia PSD - ALDE a preluat guvernarea.

"In mai putin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la cosul de gunoi promisiunile facute in campanie si, odata cu ele, sperantele romanilor intr-un trai mai bun. Beneficiile unei cresteri economice substantiale au fost anulate de masurile populiste si haotice luate in economie de cuplul de economisti de renume mondial Dragnea - Tudose impotriva mediului de afaceri si a contribuabililor onesti din aceasta tara.

Minciuna PSDragnea a avut picioare atat de scurte incat, in mai putin de un an, romanii au vazut ca programul de guvernare, pus sub titulatura 'Indrazneste sa crezi', a fost o iluzie vanduta cu maxima nerusinare", arata PNL.

PNL mai sustine ca actuala guvernare a devenit "ilegitima prin minciuna" si un pericol real pentru oamenii si firmele din Romania.

"La inceputul anului viitor, romanii vor vedea ca salariile le-au crescut doar pe hartie, in timp ce in mana vor tine calendarul promisiunilor PSD din campanie si vor constata ca Dragnea si ai lui si-au batut joc de ei.

Mai mult decat atat, peste 90.000 de salariati din sectorul IT, precum si persoanele cu dizabilitati, sunt in pericol real sa aiba veniturile amputate pentru ca scaderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplica in cazul lor. Ce veti face cu acesti oameni?

Veti da un OUG de carpire a prostiei sau sperati ca angajatorii din mediul privat va vor repara aberatiile suportand ei diferenta din buzunarul lor? Ce veti face, insa, cu cei din mediul public?", ii intreaba PNL pe guvernanti.

In motiune mai sunt mentionate, printre altele, "furtul de proprietate" din Pilonul 2 de pensii, "minciuna" reducerii contributiilor la 35% si a eliminarii impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar si "bulversarea" mediului economic prin modificarile aduse Codului fiscal.

De asemenea, se vorbeste despre scumpirea carburantilor, a electricitatii si a gazului, dar si despre devalorizarea istorica a leului, cresterea dobanzilor la credite, cresterea nivelului de indatorare a Romaniei, reducerea la un minim istoric a investitiilor, cresterea deficitului balantei comerciale, diminuarea investitiilor private sau "taierea salbatica" a bugetelor locale.

La finalul documentului, PNL cere demiterea Guvernului Tudose, abrogarea ordonantelor de urgenta "care au generat haosul fiscal" si oprirea atacului la independenta Justitiei.

"Va indemnam sa votati pentru adoptarea acestei motiuni de cenzura si retragerea increderii acordata Guvernului Tudose, pentru ca stim ca este singurul lucru corect care mai ramane de facut in acest moment.

Prin votul dumneavoastra, opriti distrugerea economiei, incetati atacul la Justitie, nu scoateti Romania din Uniunea Europeana!", este mesajul transmis de liberali colegilor parlamentari.

Decizia de depunere a unei motiuni de cenzura a fost luata oficial, luni, intr-o sedinta a Biroului Politic Executiv la care au fost invitati si membrii grupurilor parlamentare ale PNL.

"Ordonanta care a ravasit sistemul fiscal din Romania, care pune in pericol dezvoltarea economica a Romaniei, care creeaza un haos in toate domeniile, care reprezinta un atac impotriva mediului de afaceri si angajatilor, atat din sectorul privat, cat si din sectorul public, alaturi de inrautatirea dramatica a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii", a motivat presedintele PNL, Ludovic Orban.

Liberalii au luat, totodata, decizia de a constitui trei grupuri de lucru. Primul este un grup politic, format din Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL, Iulian Popescu, liderul grupului de la Senat, si din prim-vicepresedintele PNL Ilie Bolojan, mandatul sau fiind de a purta discutii cu toate grupurile parlamentare si politice, mai putin PSD, pentru a negocia si pentru a obtine sprijin pentru motiunea de cenzura.

"PNL a decis si formarea grupului pentru dialog cu societatea civila si unul organizatoric, care sa vina in sprijinul demersului liberalilor si pentru a crea o presiune asupra parlamentarilor pentru sustinerea acestei motiuni de cenzura", a adaugat Orban.

Cine sustine motiunea PNL

Prima intalnire a liderilor de grup liberali a avut loc marti, cu conducerea USR, acest partid fiind cooptat la redactarea motiunii.

"Am decis sa initiem impreuna aceasta motiune de cenzura si, de asemenea, sa ne adresam celorlalte formatiuni de Opozitie sa sustina aceasta motiune de cenzura. Este in interesul romanilor sa scapam de aceasta guvernare falimentara", a declarat Raluca Turcan, dupa intalnirea cu reprezentantii USR.

La randul sau, presedintele USR, Dan Barna, a declarat ca USR si PNL lucreaza la un text comun al motiunii de cenzura:

"Sustinem aceasta motiune de cenzura. (...) Timp de un an de zile aceasta guvernare corupta si toxica nu a facut altceva decat sa incerce sa strambe legile Romaniei, pentru ca in situatia aceasta suntem si am vazut mesajul cetatenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clica ale actualei majoritati PSD-ALDE si atunci o motiune de cenzura este in mod evident instrumentul democratic si instrumentul parlamentar pe care il avem la dispozitie si pe care il sustinem cu toata taria pentru a oferi cetatenilor alternativa unei guvernari normale care sa se refere la ceea ce inseamna guvernarea unui stat".

PNL a reusit sa obtina si sustinerea PMP, chiar daca partidul condus de Traian Basescu a criticat faptul ca liberalii nu vin cu o alternativa la actualul guvern.

"In mod categoric vom sustine orice demers impotriva PSD, insa imi pun doua intrebari: unu - atunci cand un partid de Opozitie serios vrea sa darame un Guvern, trebuie sa vina si cu un plan de rezerva bine definit. Imi primul rand, vrem sa stim, daca il dam jos pe Tudose, pe cine punem in loc?", a spus, marti, presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Raluca Turcan nu este de acord cu ideea de a vinde blana ursului din padure: "Vreti sa vindem blana ursului din padure, acum, si sa va spunem ce Guvern va propune PNL? Nu. Trebuie sa vedem care sunt fortele de opozitie si parlamentare dispuse sa valorifice acest moment extraordinar de important pentru Romania, si anume de a opri aceasta guvernare".

In pofida acestui schimb de replici, Raluca Turcan a fost in masura sa anunte, miercuri, ca partidul lui Traian Basescu strange semnaturi pentru motiunea de cenzura. "Am avut discutii cu reprezentanti ai PMP. Se strang semnaturi pentru motiune", a precizat Turcan.

Cine nu a fost de acord cu motiunea

Insa sirul succeselor PNL s-a oprit aici. Intalnirea cu grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor nu a adus decat promisiunea ca membrii grupului vor analiza textul motiunii, text pe baza caruia vor lua o decizie.

"A fost o discutie, nu o negociere (...) Am sa le transmit colegilor mei textul motiunii si vom avea o sedinta luni in care vom analiza acest text. Dincolo de chestiunea punctuala a motiunii a fost o discutie foarte buna pe teme foarte diverse", a declarat deputatul Varujan Pambuccian, liderul de grup al minoritatilor.

Convorbirile de marti cu conducerea UDMR s-au dovedit fara rezultat pentru liberali, in pofida argumentelor lor. "Indiferent de etnie este in interesul cetatenilor acestei tari sa facem ca prosperitatea sa ajunga mai repede si mai mult la nivelul cetateanului de rand. Si romanii si maghiarii isi doresc exact exact acelasi lucru. Discutia cu dl Hunor Kelemen a fost ca in urma consultarii cu colegii din UDMR sa se pozitioneze fata de acest demers al Opozitiei (...)

Vor discuta cu colegii din UDMR pentru ca domniile lor considera ca sunt si unele masuri bune care s-au luat in actuala guvernare. Probabil ca vor face o analiza temeinica si vor decide in consecinta", a spus Raluca Turcan.

A doua zi insa, presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anuntat ca parlamentarii UDMR nu vor semna textul motiunii de cenzura, invocand deschis declaratii ale unor lideri ai PNL percepute ca ostile fata de minoritatea maghiara.

"Relatia UDMR-PNL e o relatie care in acest moment e destul de incarcata de niste declaratii din partea colegilor de la PNL. Nu poti sa chemi motii si sa spui sa fie pregatiti la Tebea ca vor fi chemati iarasi in lupta impotriva maghiarilor, nu poti spune ca sef de partid asa ceva, iar apoi sa ceri voturile noastre", a spus Hunor.

Totodata, liderul UDMR a precizat ca, matematic, nu exista suficiente voturi in opozitie pentru a trece motiunea de cenzura, chiar daca se iau in calcul si membrii Uniunii.

Nici la discutia cu deputatii neafiliati nu s-a obtinut o promisiune ferma de sustinere din partea acestora, insa ulterior Daniel Constantin (Partidul Pro Romania) a anuntat ca el va vota motiunea.

In schimb, cei din Pro Romania au asigurat PNL ca vor sustine demersurile de revocare a lui Liviu Dragnea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si au sustinut ca aceeasi procedura ar trebuie initiata si la Senat, vizandu-l pe Calin Popescu-Tariceanu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#motiune cenzura PNL Guvern Tudose , #motiune cenzura