Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PNL depune, marti, motiunea de cenzura la adresa Guvernului Dancila: Ce urmeaza daca e votata de Parlament

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 08:22
10737 citiri
PNL depune, marti, motiunea de cenzura la adresa Guvernului Dancila: Ce urmeaza daca e votata de Parlament
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Liberalii depun, marti, motiunea de cenzura la Parlament, a anuntat presedintele Ludovic Orban. Liderul PNL a precizat ca Opozitia a strans 237 de semnaturi, inclusiv de la parlamentari ai PSD, in conditiile in care pentru demiterea Guvernului sunt necesare 233 de voturi.

Toti cei 237 de parlamentari care au semnat motiunea de cenzura initiata de PNL au acceptat sa voteze la vedere in momentul in care motiunea va fi dezbatuta in Parlament, a anuntat Adrian Oros, vicepresedinte al PNL.

PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE, cat si o parte a grupulului parlamentar al minoritatilor nationale au semnat motiunea de cenzura. De asemenea, cativa alesi ai PSD au semnat pentru demersul Opozitiei.

Parlamentarii Pro Romania s-au aratat si ei dispusi sa sustina motiunea la votul in Parlament.

Ce i se reproseaza Guvernului Dancila

Numele motiunii de cenzura initiata de PNL este "Ca sa reconstruim Romania, Guvernul Dancila trebuie demis urgent". In textul documentului, Opozitia vorbeste despre sansele pe care Romania le-a ratat in perioada guvernarii PSD si despre "incompetenta" premierului Viorica Dancila.

Partidele de Opozitie sustin, in textul motiunii de cenzura, ca Guvernul Dancila poate fi numit "guvernul sanselor ratate pentru Romania". Totodata, in document este precizat ca Romania a pierdut aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate tarii noastre.

O alta "ratare" amintita de partidele de opozitie in motiune vizeaza autostrazile. Inca un motiv pentru demiterea Guvernului Dancila il reprezinta taxele introduse prin Ordonanta "Lacomiei". Si noul an scolar este un argument al Opozitiei invocat in motiunea de cenzura.

Opozitia ii reproseaza premierului Viorica Dancila ca nu a eliminat recursul compensatoriu, astfel au fost eliberate persoane condamnate pentru infractiuni cu violenta, care intre timp au si recidivat.

Formatiunile din Opozitie propun ca solutie un guvern mai suplu, cu doar 15 ministere, o echipa formata din oameni competenti.

"Putem sa anticipam inca de acum faptul ca solutia benefica pentru Romania inseamna un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipa de oameni competenti, care au demonstrat profesionalism, integritate si responsabilitate in intreaga lor cariera. Solutia dupa demiterea Guvernului PSD mai inseamna adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat catre dezvoltarea si modernizarea tarii si catre prosperitatea reala a fiecarui roman. Astfel, vom putea reaseza Romania pe drumul ei firesc: prin investitii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o crestere economica solida bazata pe productie si exporturi, prin servicii publice de cea mai buna calitate", arata textul motiunii de cenzura.

De cealalta parte, presedintele PSD Viorica Dancila a declarat, luni, ca motiunea de cenzura nu va trece.

"Acesti oameni duc o lupta totala cu tot ce e in interesul Romaniei. La fel ca partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile sa se puna de acord pentru textul motiunii de cenzura si daramarea guvernului - la fel de haotic ca acum 3 luni, la fel de slab, la fel de daunator pentru romani si societate. (...) Ca sa fie clar: aceasta motiune nu va trece!", a explicat premierul.

Care sunt efectele motiunii de cenzura

In cazul in care motiunea de cenzura primeste votul in Parlament, atunci se retrage votul de incredere al Legislativului pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind functionarea Guvernului si a ministerelor, principala consecinta este aceea ca Executivul nu mai poate emite ordonante de urgenta sau propuneri legislative catre Parlament, daca este retras votul de incredere in Parlament prin motiune de cenzura.

"In cazul incetarii mandatului sau, in conditiile prevazute de Constitutie, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern, Guvernul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. In aceasta perioada Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege. In situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, Guvernul poate initia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internationale, proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si proiectul de lege privind responsabilitatea fiscala", conform legii mentionate.

Si articolul 110, alineatul 2, din Constitutie spune ca "Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile".

In astfel de situatie sunt aplicabile prevederile articolului 103, in care seful statului "desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

"Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului", mai arata acelasi articol din Legea fundamentala.

Totodata, "programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", conform articolului 103 din Constitutie.

"Guvernul al carui mandat a incetat (...) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern", mai prevede Legea fundamentala.

Citeste mai multe despre:

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#motiune cenzura Guvern Dancila , #motiune cenzura