Presa de azi: Cu cat unge Boc sforarii PSD-PNL inaintea motiunii

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 07:30
3012 citiri
Presa de azi: Cu cat unge Boc sforarii PSD-PNL inaintea motiunii
Foto: Evenimentul Zilei

Intreaga scena politica din Romania are in fata o saptamana de foc, de la motiune de cenzura, pana la asumare, iar in mainile politicienilor se afla viitorul Educatiei, Sanatatii si a salariilor, desi interesul lor este legat doar de care parte ramane puterea.

Primul care are emotii este chiar premierul Emil Boc, care are de dat patru teste intr-o saptamana, anunta Adevarul in editia de luni. Un alt politician aflat in tabara Puterii, Valeriu Stoica, spune ca miercuri, una din zilele cand se va da un test important, se va vedea daca va castiga vocea ratiunii sau cea a iresponsabilitatii politice, asa cum scrie Gandul

Pentru a se asigura totusi ca sansele de castig sunt maxime, premierul a bagat militaria in pedelisti, asa cum ne anunta si Puterea. Daca in propriul "fief" merge pe disciplina, se pare ca Boc are o strategie si pentru cei din Opozitie. Evenimentul Zilei dezvaluie cu cat ii unge premierul pe sforarii PSD-PNL inaintea motiunii.

Insa cei din Opozitie nu se lasa intimidati si unii dintre ei incearca sa gaseasca voturi, asa cum scrie Romania Libera in editia de luni.

Daca in prim plan sunt motiunea de cenzura si asumarea raspunderii Guvernului pe mai multe legi, asta nu inseamna ca vechile probleme legate de publicarea unor stenograme au fost rezolvate. Jurnalul National se intreaba in editia de luni daca stenogramele sunt arme politice?

Adevarul: Emil Boc, patru teste intr-o saptamana

Cabinetul Boc, in ultima forma, s-ar putea sa mai aiba doar cateva zile de "glorie", soarta lui atarnand de votul de la motiunea de cenzura de miercuri. Insa premierul Emil Boc nu trebuie sa gestioneze doar acest moment dificil, scrie Adevarul in editia de luni.

Pe lista testelor pe care trebuie sa le treaca in aceasta saptamana se afla: asumarea pe Legea Educatiei, gasirea de solutii pentru Legea salarizarii, pentru bugetul de anul viitor, dar si pentru anularea efectelor legii care prevede reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.

Pentru a se pregati seful Executivului le-a spus colegilor ca cei din Opozitie nu isi doresc sa conduca, ci sa fie organizate alegeri anticipate. De aceea, ar trebui ca ei sa continuie reformele incepute pana in prezent.

Daca va scapa de motiune, Guvernul isi va angaja raspunderea pe Legea Educatiei, dar asta va depinde si de decizia CCR, in urma depunerii contestatiei de catre Mircea Geoana.

Daca trece si de asta, Emil Boc trebuie sa indrepte si greseala votului din Parlament, la legea reducerii TVA, dar si a bugetului pe anul viitor.

Mai multi ministri au declarat insa ca Guvernul va gasi o solutie saptamana aceasta.

Gandul - Stoica: Miercuri vom vedea daca va castiga vocea ratiunii sau cea a iresponsabilitatii politice

Vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica, este de parere ca ziua votului pe motiunea de cenzura va fi "proba adevarului" in Parlament, deoarece atunci se va vedea daca va castiga "vocea ratiunii" sau "vocea iresponsabilitatii politice", titreaza Gandul in editia de luni.

"Miercuri, este o zi importanta nu numai pentru PD-L. Este o zi importanta pentru Romania. Pentru ca vom vedea atunci daca vocea ratiunii, a chibzuintei, a cumpatarii va castiga in raport cu vocea populismului ieftin, cu vocea iresponsabilitatii politice. Pana la urma, miercuri este o proba a adevarului in Parlament. Aceasta motiune va fi dezbatuta, va fi votata si eu am speranta ca ea nu va trece, ca pana la urma cumpatarea si chibzuinta vor castiga.

Masurile propuse in aceasta motiune sunt expresia unui populism ieftin, aplicarea acestora ar duce la dezechilibre bugetare uriase. Ar crea un haos economic in Romania", a declarat Stoica.

Puterea: Emil Boc baga militaria in pedelisti

In timp ce unii incearca sa castige fidelitate cu ajutorul cuvintelor, Emil Boc gaseste de cuviinta ca acestea nu sunt suficiente. Drept urmare, Puterea dezvaluie ca premierul baga militaria in pedelisti.

Boc si-a convocat colegii in sedinta ca sa le dea indrumarile necesare. Democrat-liberalii au avut de ales intre trei variante: sa nu participe nimeni la sedinta plenului comun de miercuri de la motiune, sa se duca doar cativa parlamentari ai partidului printre care si membrii Birourilor Permanente ale Camerelor pentru a se asigura cvorumul sedintei, dupa care sa plece, iar cea din urma varinta este sa participe toti alesii partidului la sedinta, dar sa nu participe la vot.

Decizia finala a fost ca se vor abtine de la votul motiunii de cenzura.

Insa pana sa ajunga la acest consens, potrivit surselor, premierul a mers pe amenintarea cu alegeri anticipate, mai exact, daca pica Guvernul, vor fi sigur alegeri anticipate, iar pedelistii se vor trezi fara scaune in Parlament.

Evenimentul Zilei: Cu cat unge Boc sforarii PSD-PNL inaintea motiunii

Emil Boc lupta si pe frontul Opozitiei. Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de luni cu cat ii unge premierul pe sforarii PSD-PNL inaintea motiunii.

Drept urmare, premierul a decis sa finanteze de la buget colegiile unor deputati cu influenta in tabere din PSD sau PNL, iar pe lista se afla Viorel Hrebenciuc, Aura Vasile, Valeriu Zgonea, Mircea Geoana, Radu Moldovan, Calin Popescu-Tariceanu, Eugen Nicolaescu si Puiu Hasotti.

Colegiile acestora au primit din partea Executivului, saptamana trecuta, bani pentru scoli si gradinite, cot la cot cu uninominalii Puterii.

Evenimentul Zilei publica o serie de sume primite de parlamentarii social democrati si liberali, sume care depasesc media, adica 250.000 de lei.

In colegiul lui Geoana, exclusiv PSD si la Camera Deputatilor, ajung 410.000 de lei, din care 290.000 in zona lui Zgonea, negociatorul la legea pensiilor. Peste Hrebenciuc au dat brusc 181.000 de lei, Guvernul alimentand si colegiul de Senat suprapus lui cu 231.000 de lei.

Boc a dat chiar si in sectorul lui Marian Vanghelie: 150.000 de lei pentru Aura Vasile, 175.000 - Ecaterina Andronescu si 155.000 - Oana Niculescu-Mizil. Cel mai bine intre deputatii PSD sta totusi Radu Moldovan, cu 620.000 de lei.

Pentru un colegiu de Senat exclusiv PNL, cel al lui Hasotti, Guvernul a alocat 235.000 de lei. Mult mai mult au primit insa Tariceanu (400.000 de lei) si Nicolaescu (250.000), vioara intai si a doua in grupul deputatilor PNL.

Romania Libera: Alianta anti-Boc nu gaseste voturi

Oricum amenintarea cu motiunea de cenzura nu este atat de serioasa, pe cat pare, luand in considerare ca alianta anti-Boc nu gaseste voturile necesare, asa cum anunta si Romania Libera in editia de luni.

Daca de la UDMR, PD-L si UNPR nu au reusit sa obtina voturile necesare, Opozitia depune toate eforturile sa ii convinga pe cei de la minoritatile nationale sa voteze pentru caderea Guvernului Boc.

Liderul PSD, Victor Ponta, se va intalni luni cu liderii minoritatilor nationale, care au declarat saptamana trecuta ca inca nu au decis ce vor face cu voturile lor, in ziua motiunii de cenzura.

Discutiile cu minoritatile sunt practic ultima speranta pentru PSD, dupa ce negocierile cu UDMR au esuat. Maghiarii au spus pas ofertei Opozitiei care le promitea cel putin aceleasi posturi pe care le detin astazi in Executiv in schimbul sustinerii motiunii. Pentru adoptarea motiunii de cenzura este nevoie, in conditiile actuale, de 235 de voturi (un post de deputat este inca vacant, dupa decesul lui Ioan Timis), iar Opozitia are doar 214 parlamentari.

Jurnalul National: Stenogramele, arme politice?

Desi impresia lasata de toate aceste negocieri e ca problemele vechi s-au rezolvat, situatia nu e chiar asa. Cei de Jurnalul National se intreaba in editia de luni daca stenogramele sunt arme politice.

Publicarea in presa a mai multor stenograme in dosarul afaceristului Sorin Ovidiu Vintu a readus in atentia publicului modul in care functioneaza justitia in Romania.

"Moda" stenogramelor a fost lansata in toamna anului 2004, pe vremea premierului Adrian Nastase. Ele au aparut cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale, cand sub semnatura lui "Mihai Eminescu" au fost postate pe Internet stenogramele PSD ce contineau detalii ale discutiilor purtate in cadrul Delegatiilor Permanente ale partidului.

Publicarea acestora avea sa cauzeze caderea social-democratilor si ascensiunea aliantei D.A. Doi ani mai tarziu, apar primele informatii despre dosarul privatizarilor strategice in care se fac acuzatii de spionaj si tradare fata de patru inculpati, iar pe lista se afla si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres.

Dupa patru ani, apare un nou scandal pe baza unor stenograme: arestarea senatorului Catalin Voicu.

Iar cele mai recente, stenogramele din dosarul Sorin Ovidiu Vintu, au aparut a doua zi dupa ce omul de afaceri a fost arestat preventiv. Unele dintre stenogramele date publicitatii redau in principal discutii dintre omul de afaceri, jurnalisti si politicieni, care au avut loc perioada campaniei electorale si a alegerilor prezidentiale din 2009.

Interesant insa este faptul ca stenogramele nu au legatura cu infractiunile de care e acuzat Vintu, dar procurorii sustin in rechizitoriul inaintat instantei la trimiterea in judecata a omului de afaceri ca le-au folosit pentru "a contura profilul personal al inculpatului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vot motiune cenzura, #negocieri Emil Boc Opozitie , #motiune cenzura