Opinii: Cronica unor esecuri anuntate

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 08:05
1658 citiri
Opinii: Cronica unor esecuri anuntate

Nu mai avem mult pana ce vestita motiune de cenzura a PSD isi va fi facuta prezenta in Parlament. Pana una-alta, taberele se confrunta voiniceste in declaratii si talk-show-uri, din vorbele lor rezultand ca fiecare grup are victoria la rever si ca nu mai ramane decat ca ea sa fie pecetluita prin voturile alesilor, dupa care va urma o epoca a bunastarii si fericirii depline pentru poporul in suferinta.

Desigur, victoria asteptata are diferite nuante in functie de culoarea competitorilor.

Pentru cei portocalii inseamna o viitoare era de stabilitate si liniste in care ne vom consacra reconstructiei patriei, pentru galben-albastri ea inseamna daramarea infamului Guvern Boc, dupa care se iteste perspectiva trandafirie a suspendarii marelui licurici, daca acesta ar indrazni sa nu investeasca in functia de premier pe insul agreat de viitoarea coalitie. Care, nu-i asa, va fi un eventual "independent", cu tenta pesedista sau liberala sau pesedisto-liberala sau.... Mai stii, poate revine chiar Klaus. Iohannis, nu Santa Claus care e si el pe aproape. Deja din acest punct optimismul incepe sa cedeze si certitudinile sa se spulbere.

Exista, in schimb, cele mai solide supozitii ca intr-un fel sau altul esecul pandeste toate demersurile actualelor formatiuni politice (ca partide e prea mult spus) indiferent de vajnicele lor intreprinderi. Cum ar veni, e un concurs fara castigator, in care indiferent cine castiga, ajunge tot pe locul doi.

Oricare din ipoteticii castigatori va avea a se confrunta cu criza, cu generalul Iarna, cu nemultumirea crescanda a unei populatii care incepe sa-si piarda rabdarea si care crede ca protestele si zurba ar putea fi premise ale unei ameliorari a situatiei, conform credintei ca important e sa presezi, ca guvernul are dosite pe undeva niste vagoane de bani pe care nu vrea sa-i puna la bataie. Este ajutat sa creada astfel si de trompetistii de pe canalele de "stiri" care ii cultiva, deloc dezinteresat, asemenea iluzii.

Am putea spune ca din aceasta perspectiva este in avantaj serviciu tot actualul executiv. Macar de la el stii la ce sa te astepti. Sau, ma rog, la ce sa nu te astepti. El nu mai are unde sa se mai prabuseasca. S-a prabusit si asa destul.

Intr-o situatie a dracului de ingrata se gaseste insa Opozitia. De ce? in primul rand exista sanse serioase ( de fapt cele mai mari) ca asaltul sa nu-i reuseasca. Si un asalt ratat cauzeaza mai multe pagube decat daca ai fi stat in banca ta, confortabila, in cele din urma. Ce se face insa daca va avea castig de cauza? Cum va satisface uriasele asteptari pe care ea, insasi, le-a cultivat?

In ceea ce ne priveste, contrar optiunilor noastre native si elective, ne declaram partizani ferventi ai Opozitiei. Pai, ce, doar n-om fi prosti sa dam cu piciorul la cadourile nesperate cu care ne va invrednici taman de sarbatori si mai la vale. Precum: anularea reducerii cu 25% a salariilor inca din prima zi a noii guvernari, marirea pensiilor, reducerea TVA la alimentele de baza, reducerea impozitelor la saracime si supraimpozitarea celor bogati, relansarea economica rapida, restrangerea somajului. si multe altele delicatese pe care nu le-am retinut din ambitiosul program de guvernare adoptat la ultimul congres al PSD. N-am fi nebuni daca am renunta la asemenea chilipiruri?

Si totusi viermele indoielii nu ne da pace. Dar daca lucrurile minunate de mai sus nu se vor intampla? Cine si cand ne va scoate din magma urat mirositoare in care ne vom fi bagat din nou?

Cine stie? Poate ca avem in sange vocatia esecului perpetuu. Parca au mai spus-o si altii, mult mai inteligenti decat noi.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#motiune cenzura Opozitie, #promisiuni Opozitie , #motiune cenzura