Dilema parlamentarilor PD-L: cum votam la motiune?

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 18:59
6168 citiri
Dilema parlamentarilor PD-L: cum votam la motiune?
Fotomontaj: Ziare.com

Au expirat cele 48 de ore date de Traian Basescu parlamentarilor PD-L pentru a se hotari daca sustin Guvernul sau pleaca in opozitie, iar motiunea de cenzura depusa de PSD dupa asumarea raspunderii Guvernului a fost citita in Parlament.

Cu exceptia senatorului Iulian Badescu, plecat la PSD dinainte de ultimatumul lui Traian Basescu, niciun democrat liberal nu a facut oficial pasul in lateral. Oficial, Opozitia mai are nevoie de vreo 20 de voturi, neoficial, 13 ar fi fost deja obtinute cu promisiuni de primire in PSD si pastrare a colegiilor de acum.

Nu exista insa nicio garantie ca rezultatul de la finalul celor 48 de ore va fi respectat la votarea motiunii, pentru ca parlamentarii democrat-liberali se afla intr-o dilema foarte grea. De-o parte se afla comandamentul de partid, un partid extrem de disciplinat pana acum. De cealalta parte se afla interesul propriu, material si politic.

Daca raman alaturi de guvern, presedintele le cere decenta, renuntarea la afacerile cu statul si decuplarea de la buget a clientelei, macar intr-o masura cat de cat vizibila. Monica Macovei a venit cu propuneri si mai aspre pentru ministri: fiecare sa garanteze cu propria avere respectarea contractelor incheiate pe bani publici.

Toate acestea i-ar lipsi de posibilitatea de a-si plati datoriile de campanie si de a scoate profitul scontat din mandate. "Nu partidul da de mancare familiei mele", spunea recent Silviu Prigoana si multi parlamentari gandesc, probabil, la fel.

Apoi, intr-adevar e greu sa te duci in propriul colegiu si sa le spui oamenilor, bugetari si pensionari majoritari adesea, ca ai consimtit la amputarea veniturilor lor. Asta cu atat mai mult cu cat vorbim despre cele mai drastice amputari din UE si profund nedrepte in pofida procentului comun. Teoretic, un parlamentar ales uninominal trebuie sa faca ce ii spune electoratul din colegiu.

Dar cati dintre parlamentari, inclusiv PD-L, au intrat in Parlament pentru ca si-au castigat mandatul cu peste 50% din voturi sau macar de pe primul loc si cati au intrat prin redistribuire, de pe lista de partid? Cati au consistenta politica necesara pentru a-si putea recastiga mandatul fara spijin de partid, daca acum se rup de el?

Sigur, pot intra in PSD sau PNL insa acolo vor intampina concurenta unor membri vechi, care tanjesc dupa acelasi loc si nu au nicio garantie ca recunostinta pentru tradarea de acum va fi vesnica.

Caderea Guvernului Boc nu le da parlamentarilor PD-L decat o singura garantie: se intra in criza politica cu final deschis. Iar unul dintre finaluri, exact cel mai dorit de catre PNL si PSD, nu ii avantajeaza deloc: alegerile anticipate. Dezertorii nici nu vor mai avea sprijinul partidului, dar nici nu vor reusi sa scape de stampila PD-L, deci a austeritatii, indiferent cum au votat la motiune.

In plus, nimeni nu poate sti ce se va intampla in ipoteza unei schimbari de putere, inclusiv in urma anticipatelor. Daca esecul PNL sau PSD va fi chiar mai mare, iar PD-L va redeveni o optiune valabila din punct de vedere electoral. Poate ca recentii dezertori din PSD si PNL n-ar mai proceda la fel daca ar fi s-o ia de la capat. In schimb, mentinerea PD-L la putere, cu toate sacrificiile aferente, le da o sansa celor fideli partidului. Daca cumva situatia se redreseaza, in 2012 va conta mai mult aceasta redresare decat austeritatea de acum.

Din pacate, ma tem ca toate calculele care vor da rezultatul votului la motiune vor fi legate de oportunitatile politice, temerile si interesele personale ale parlamentarilor democrat-liberali. Principiile, scrupulele sau fidelitatea nu conteaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura, #vot PDL motiune cenzura , #motiune cenzura
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Daca pica Guvernul Boc , e o problema . Presedintele a luat act de rezistenta anumitor personaje din PDL . De tradarea lor fata de cetatenii care i-au votat .