Eckstein Kovacs il atentioneaza pe Geoana ca incalca premeditat Constitutia

Joi, 10 Iunie 2010, ora 21:32
3865 citiri
Eckstein Kovacs il atentioneaza pe Geoana ca incalca premeditat Constitutia
Foto: Realitatea TV

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs spune ca se poate trece cu vederea peste faptul ca parlamentarii din Birourile Permanente au gresit atunci cand au stabilit ca motiunea de cenzura sa se voteze marti, dar a subliniat ca acum ei ar trebui sa intre in legalitate iar Mircea Geoana sa revina la respectarea Constitutiei.

"Ca au gresit e de iertat, a gresit domnul Geoana, au gresit in Birourile Permanente, dar sunt lucruri care nu se discuta", a spus Eckstein Kovacs la Realitatea TV.

Acesta a precizat ca desi juristii pot avea, in general, pareri impartite, in acest caz Constitutia este foarte clara: "motiunea de cenzura se discuta si se voteaza dupa trei zile de la prezentare".

"Presedintele vegeheaza la respectarea Constitutiei", a mai explicat consilierul prezidential motivul pentru care Traian Basescu a intervenit in programul stabilit de Birourile Permanente privind dezbaterea si votarea motiunii de cenzura.

"Respectarea Constitutiei nu se negociaza. Daca s-a gresit, s-a gresit, chiar in colectiv, a gresit si PD-L si domnul Geoana. Dar dupa ce ti se arata ca trebuie sa intri in legalitate, atunci faci pasii necesari, altfel este vorba de premeditarea nerespectarii Constitutiei", a avertizat Eckstein Kovacs, precizand foarte clar ca "e vorba de domnul Geoana in persoana, dansul este presedintele Senatului".

Mai mult, la aflarea vestii ca Mircea Geoana i-a raspuns oficial presedintelui Romaniei ca termenul stabilit de parlamentari este constitutional si ca nu va modifica data de 15 iunie, consilierul prezidential a comentat: "este o decizie unipersonala(...)Nerespectarea Constitutiei de catre un presedinte de camera e ceva chiar neserios".

"Nu pot anticipa ce se va intampla, poate sa isi revina si sa urmeze Constitutia, dar poate sa urmeze si altceva, este decizia parlamentarilor", a mai avertizat Eckstein Kovacs.

Presedintele Traian Basescu le-a adresat joi o scrisoare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului in care i-a atentionat ca prin stabilirea datei de 15 iunie pentru votarea motiunii de cenzura au depasit termenul legal stabilit prin Constitutie.

Basescu cere devansarea dezbaterii motiunii de cenzura

Seful statului a argumentat prezentand doua decizii ale Curtii Constitutionale in care se arata ca in stabilirea de astfel de termene se numara atat ziua citirii motiunii cat si zilelele calendaristice, nu doar cele lucratoare, asa cum a argumentat Mircea Geoana la stabilirea datei de 15 iunie.

In replica, PSD si PNL au sustinut ca seful statului intervine in activitatea Parlamentului si au spus ca stabilirea zilei de marti este perfect constitutionala.

Basescu cere devansarea motiunii - vezi reactiile PD-L, PSD si PNL

In plus, in scrisoarea de raspuns adresata de Mircea Geoana sefului statului se arata ca "textul constitutional prevede ca motiunea de cenzura nu poate fi dezbatuta inainte de 3 zile de la data prezentarii acesteia in fata Parlamentului, insa poate fi dezbatuta dupa implinirea acestui termen la o data stabilita de Birourile permanente ale celor doua Camere".

Geoana ii scrie lui Basescu: Votarea motiunii in 15 iunie respecta Constitutia

Un centralizator, realizat joi chiar de PSD, al motiunilor de cenzura de dupa 1999 arata ca au existat si situatii in care dezbaterea s-a facut si dupa numai doua zile de la citirea motiunilor in plenul Parlamentului.

PSD arata ca au existat si motiuni de cenzura votate dupa numai 2 zile de la citire

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Geoana motiune cenzura, #Petere Eckstein Kovacs, #Basescu data motiune cenzura , #motiune cenzura