Eu cu cine votez? (Opinii)

Sambata, 12 Martie 2011, ora 18:35
2995 citiri
Eu cu cine votez? (Opinii)
Foto: Romania Libera

Dupa mai bine de 20 de ani de la evenimentele din '89, Romania isi cauta inca directia de urmat.

Pe scena politica romaneasca s-au perindat trei presedinti si noua prim-ministri, in cele doua decenii de la caderea comunismului, iar romanii vad evolutia tarii intr-o lumina difuza. Si, pe buna dreptate, se intreaba unde suntem astazi? Chiar asa, unde ne aflam?

Pai, Guvernul, prin vocea lui Emil Boc, ne spune ca suntem la iesirea din criza. Presedintele Basescu ne anunta grav ca la portile Romaniei bate criza alimentara. Pe cine sa credem?

Liderii sindicali spun ca suntem in pragul unei greve generale. Pe de alta parte, din ce in ce mai putini angajati se alatura protestelor de strada, preferand sa plece pe alte meleaguri in cautarea unui loc de munca.

Scena politica este dominata de lupte surde pentru castigarea Puterii. Se leaga si se dezleaga coalitii si aliante. Actuala Putere vrea continuitate. Opozitia doreste sa preia fraiele Puterii. Electoratul e in deruta.

In partidul de guvernamant se dau lupte crancene. Traian Basescu se straduieste sa struneasca partidul, dar e clar ca a scapat haturile din mana. Liderii si chiar activistii mai marunti din PD-L nu-si mai pot potoli setea de putere, iar partidul nu mai poate fi controlat.

Iar, ca si argument este faptul ca, dupa ce a reusit sa-si asigure majoritatea in Parlament, Traian Basescu are retineri in a-l lasa pe Boc sa supuna dezbaterilor parlamentare propunerile legislative, de teama ca proprii parlamentari s-ar putea opune, drept pentru care le interzice sa participe la vot, atunci cand o motiune de cenzura ar putea tranti Guvernul. In PD-L exista un asa-zis comportament canibalic.

Uitati-va la Vasile Blaga, unul dintre greii partidului portocaliu; cand simte ca Basescu vrea sa-l arunce peste bord, "buldogul" isi arata coltii. La recenta intrunire a conducerii PD-L, Blaga, simtindu-se amenintat, se intreba daca "se vrea sange pe pereti".

In acest context, viitorul PD-L apare intr-o lumina incerta, iar masurile luate de acest partid, aflat la conducerea tarii, au dus tara in marasmul in care se afla.

De cealalta parte, Opozitia si-a unit fortele in alianta USL, un fel de struto-camila politica, moarta de la nastere. USL este o constructie politica nici de dreapta, nici de stanga, nici in caruta, nici in teleguta, nascuta doar din dorinta de a-l da jos pe Basescu si gasca lui de portocalii aflati la conducerea Romaniei.

Unii vor spune, in caz ca USL reuseste sa rastoarne regimul Basescu, pai, n-au mai fost tot astia si inainte? Ba da! Dar acum e altceva: micul Partid Conservator, din concubina stangace a PSD, a devenit ibovnica de dreapta a PNL. Ei, nu s-a schimbat treaba?

In rest, totul a ramas la fel: Guvernul Boc nu a cazut, Basescu a ramas in jiltul Cotroceniului, anticipate nu se intrezaresc la orizont, portocalii detin majoritate in Parlament, iar motiunile de cenzura ale Opozitiei sunt apa de ploaie, cum n-ajuta, asa nu strica. Iar de strategii de lansare a Romaniei pe o pista ascendenta, ce sa mai vorbim..

In aceste conditii, pe buna dreptate, la viitoarele alegeri, cetateanul se va intreba: eu, cu cine votez?

Comisia Europeană avertizează România: modificarea salariului minim este decisă pe baze discreţionare
Comisia Europeană avertizează România: modificarea salariului minim este decisă pe baze discreţionare
Comisia Europeană avertizează guvernul că stabilirea salariului minim este o procedură delicată, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru între obiective care uneori sunt opuse. În...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#aliante politice, #motiune cenzura, #Guvern Romania, #presedinti Romania, #alegeri Romania , #motiune cenzura
Comentarii
Poza zardoz
zardoz
rank 5
Pentru a scapa de regimul Basescu-Boc, cea mai catastrofala guvernare pe care a avut-o Romania post 90
Poza robyn
robyn
rank 5