Geoana: Cei care nu vor participa la votul motiunii sunt lasi

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 15:48
1917 citiri

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, marti, la Iasi, ca parlamentarii care vor lipsi de la votul de miercuri din Parlament la motiunea de cenzura initiata de opozitie dau dovada de lasitate si fac un gest reprobabil, care va fi taxat de opinia publica.

"Cei care nu vor participa la vot, in premiera in ultimii 20 de ani, fac un gest de lasitate si fac, de asemenea, un gest de precedent care va fi invocat in parlamentele Romaniei de acum incolo si nu cred ca este un lucru bun. Daca ai o majoritate care functioneaza, trebuie sa ai curajul sa arati ca acea majoritate functioneaza", a spus Geoana.

Acesta a adaugat ca gestul unor grupuri parlamentare de a nu participa la vot va fi taxat de romani.

"Un guvern care fuge de frica si isi impiedica parlamentarii care-l sustin sa voteze inseamna ca e un guvern care se teme de ceva, se teme de proprii parlamentari, se teme de populatia Romaniei. Ce legitimitate mai are un astfel de guvern? Din acest punct de vedere, al perceptiei publice si al minimei morale, gestul celor care sustin guvernul este un gest reprobabil si care va fi taxat de catre opinia publica", a declarat Geoana.

Potrivit acestuia, o motiune de cenzura de succes trebuie sa aiba la baza "un proiect politic serios".

Geoana a mai spus ca anuntul UDMR privind neparticiparea la vot este "un semnal prost".

"Speram ca UDMR sa revina intr-o formula pe care eu am promovat-o anul trecut, cand am avut un proiect politic, cand am avut o majoritate clara si a fost singura data, in 20 de ani, cand o motiune de cenzura a reusit. De aceea, pentru o motiune de succes, cel putin experienta pe care o am in astfel de operatiuni arata ca atunci cand ai un proiect politic serios vine si majoritatea care sa sustina un astfel de proiect", a mai spus Geoana.

Presedintele Senatului si-a exprimat speranta ca parlamentarii sa tina cont de protestele anuntate de sindicate pentru miercuri, atunci cand vor vota motiunea, dar a subliniat ca este "mai rezervat" in privinta aprobarii acesteia.

"Eram mai optimist in urma cu cateva zile. Ultimele declaratii pe care le-am auzit m-au facut sa fiu mai rezervat. Cred ca inca exista o sansa ca interesul national sa primeze, pentru ca a continua cu aceasta formula de guvernare, nu ma refer la persoane, ma refer la viziune, la credibilitate, la solutii, risca sa adanceasca si mai mult prapastia in care se afla Romania. Sper ca presiunea strazii sa conteze in votul de maine (miercuri, n.r.)", a mai afirmat Geoana.

Social-democratul a spus ca romanii au ajuns la limita rabdarii din cauza politicilor actulalei guvernari.

"Cred ca, daca ar fi dupa romani, am fi schimbat pana acum trei guverne si doi presedinti. Cred ca au ajuns efectiv la limita rabdarii si tare teama imi este ca aceasta iarna va duce pe foarte multi romani dincolo de pragul disperarii si este pacat sa vezi milioane de romani care mai sperau ca mai scot capul la suprafata sa fie din nou bagati sub pragul saraciei si, practic, fara speranta unui viitor mai bun", a mai spus fostul presedinte al PSD.

Mircea Geoana a participat la Iasi la manifestari dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Al.I.Cuza".

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat luni ca in coalitie s-a hotarat ca toate grupurile parlamentare care sustin Guvernul sa se abtina de la votul asupra motiunii de cenzura, dar ca decizia apartine grupurilor. Cu o seara inainte, pedelistul Mircea Toader anuntase ca parlamentarii coalitiei nu vor vota motiunea de cenzura, dar vor fi prezenti la plen.

La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat luni ca grupurile parlamentare ale Uniunii au decis ca senatorii si deputatii Uniunii vor fi prezenti la dezbaterile asupra motiunii de cenzura, dar nu vor vota si s-a aratat deranjat de faptul ca PDL a facut acest anunt fara a astepta decizia Uniunii.

Reprezentantii minoritatilor au decis sa nu participe miercuri la sedinta plenului. Liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a declarat ca deputatii pe care ii reprezinta nu vor vota motiunea de cenzura, dar nu prin absenta de la vot, ci neparticipand la sedinta plenului, exprimand astfel "anumite rezerve" fata anumite chestiuni nerezolvate la nivelul Coalitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Geoana lasitate motiune, #vot motiune cenzura , #motiune cenzura
Comentarii
Poza parerea
parerea
rank 5
SI MAI CE, "MIHAELA, DRAGOSTEA MEA"?
Poza bigone
bigone
rank 2
si cand voi paraseati plenul parlamentului