Motiunea de cenzura a fost citita intr-o sala aproape goala, PNL indeamna parlamentarii sa o voteze: Salvati ce se mai poate salva din Romania!

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 11:35
9837 citiri
Motiunea de cenzura a fost citita intr-o sala aproape goala, PNL indeamna parlamentarii sa o voteze: Salvati ce se mai poate salva din Romania!
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit, joi dimineata, in sedinta comuna, pentru citirea motiunii de cenzura, care va fi dezbatuta si votata joia viitoare.

Documentul a fost prezentat de senatorul PNL Florin Citu, intr-o sala aproape goala: dintr-un total de 465 de parlamentari, au fost prezenti doar 128.

"Guvernarea PSD este cea mai tragica farsa pentru Romania. In 2 ani si 8 luni s-au perindat prin Guvern peste 80 de ministri. Guvernul PSD poate fi numit guvernul sanselor ratate pentru Romania. Este grav ca nu s-a construit nimic cu bani imprumutati la dobanzi impovaratoare. Prin lipsa investitiilor vedem cum se degradeaza si ceea ce s-a construit anterior. Autostrazi nu se construiesc, doar se deseneaza pe harta tarii. Guvernul nu vrea sa auda avertismentele institutiilor financiare", se arata in textul motiunii cititi de Citu.

A fost adusa in discutie si situatia din Educatie, precum si cea din Sanatate: "Noul an scolar, iar situatia din invatamant se inscrie in acelasi peisaj dispretuitor. Guvernul nu da doi bani pe soarta scolilor romanesti. Guvernul mai taie mereu cate ceva din banii alocati Educatiei. (...) Romania pierde sansa de a construi spitale regionale din bani europeni".

La final, senatorul PNL i-a indemnat pe parlamentari sa voteze joia viitoare motiunea de cenzura, pentru a pune punct "celui mai nociv guvern pe care l-a avut tara in ultimii 30 de ani".

"Doamnelor si domnilor senatori si deputati, votati motiunea de cenzura, sa punem punct celui mai nociv guvern pe care l-a avut tara in ultimii 30 de ani. Salvati astfel ce se mai poate salva din Romania. Orice zi cu Guvernul PSD inseamna oportunitati ratate pentru Romania. Votati motiunea de cenzura pentru a reda speranta romanilor de pretutindeni", si-a indemnat colegii Florin Citu.

Motiunea de cenzura intitulata "Ca sa reconstruim Romania, Guvernul Dancila trebuie demis de urgenta!" a fost depusa marti de Opozitie.

Documentul are 237 de semnaturi de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO Romania, ALDE, doi deputati ai minoritatilor nationale, patru parlamentari PSD si un deputat independent. Pentru a trece e nevoie de 233 voturi.

Social-democratii sunt in continuare optimisti

Dupa ce miercuri declarase ca, matematic, PSD a pierdut majoritatea in Parlament, azi presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Marcel Ciolacu, este optimist si spune ca motiunea nu va trece.

Totodata, Ciolacu a acuzat ca motiunea de cenzura este neserioasa si a criticat partidele de opozitie ca nu au prezentat un program de guvernare, pentru situatia in care vor reusi sa darame Guvernul.

"PSD nu are aceasta suma de 233 de parlamentari, dar avem si o veste buna: nici cele 5 partide nu au 233 de voturi. Vom vedea joi cine va avea castig de cauza.

Cred in continuare, si dupa ce a fost citita azi in Parlament, mi s-a parut o motiune neserioasa, nici macar nu stim cine va fi premier, nu exista un program de guvernare schitat", a declarat Marcel Ciolacu.

La randul sau, presedintele Senatului, Teodor Melescanu, a afirmat ca orice motiune se bazeaza pe voturi, iar joia viitoare se va vedea daca Opozitia va avea numarul necesar.

"Lucrurile sunt foarte clare, orice motiune se bazeaza pe numarul de voturi. Vom vedea joi. Politica se face pe voturi, ca si fotbalul pe goluri", a spus Melescanu.

Intrebat cu ce echipa tine in acest caz, cea a PSD sau cea a ALDE, partid din care a facut parte si care acum s-a alaturat partidelor de opozitie care au semnat motiunea, Melescanu a raspuns: "tin cu echipa castigatoare".

PSD voia ca motiunea de cenzura sa fie votata sambata

Social-democratii au suferit miercuri o infrangere in Parlament, unde Opozitia a castigat majoritatea si a reusit sa impiedice planul PSD de a supune la vot motiunea de cenzura intr-o zi de weekend.

Concluzia zilei a fost trasa de seful Camerei Deputatilor, social-democratul Marcel Ciolacu: "Matematic, am pierdut majoritatea!".

Mai exact, miercuri dimineata, social-democratii au votat ca citirea motiunii sa aiba loc in aceeasi zi, iar votul sa fie dat sambata. Acest lucru a fost posibil dupa ce parlamentarii PSD au plecat din sala ca sedinta sa fie suspendata din lipsa de cvorum, iar apoi, cand s-au asigurat ca au majoritate, Teodor Melescanu a redeschis sedinta.

Opozitia a catalogat aceasta mutare drept un "tertip cu iz infractional" si i-a contestat efectele, insa social-democratii au mers inainte.

Apoi, Opozitia a venit in plenul reunit si a solicitat sa fie supusa la vot modificarea deciziei birourilor permanente reunite. Desi Regulamentul parlamentar si Constitutia il obligau pe Florin Iordache, cel care a condus sedinta plenului, sa supuna aceasta solicitare la vot, el a refuzat.

Dupa multe replici acide, Iordache a supus la vot ordinea de zi, insa Opozitia a respins-o. Astfel, Iordache nu a avut de ales decat sa declare sedinta inchisa si motiunea de cenzura nu a mai fost citita si dezbatuta ieri in Parlament si, deci, nici votata sambata nu poate fi.

In cele din urma, social-democratii au renuntat cu totul la ce au sustinut intreaga zi si au acceptat ca citirea motiunii sa aiba loc azi, iar dezbaterea si votul joia viitoare, peste o saptamana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#citire motiune cenzura, #motiune cenzura Guvern Dancila , #motiune cenzura