Motiunea de cenzura pe Legea salarizarii, citita joi in Parlament

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 09:21
1432 citiri

Textul motiunii de cenzura introduse de Opozitie dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul legii privind salarizarea bugetarilor in anul 2011 urmeaza sa fie citit joi, in plenul Parlamentului.

Potrivit deciziei de la inceputul saptamanii a Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, motiunea de cenzura intitulata "Legea privind salarizarea in anul 2011 - ultima teapa trasa romanilor de guvernarea Basescu-Udrea-Boc" ar urma sa fie dezbatuta si votata lunea viitoare.

Semnatarii motiunii de cenzura cer demisia Cabinetului Boc, acuzandu-l ca "a ridicat minciuna" si furtul la rang de act normativ.

"Legea (...), desi prevede ca salariile vor creste cu 15% pentru anul 2011, recupereaza in fapt doar 1,4% din salariul pierdut in anul 2010, deoarece pe anul 2011 nu se mai acorda premii, prime de vacanta sau al 13-lea salariu. Mai mult decat atat, se taie tichetele de masa sau tichetele cadou si se elimina plata orelor suplimentare efectuate peste durata normala a timpului de lucru, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, incalcandu-se astfel Codul Muncii.

De fapt, aceasta lege demonstreaza clar ca scopul principal al Guvernului este sa bage mana adanc in buzunarele bugetarilor", se arata in textul motiunii.

In opinia semnatarilor documentului, prin aceasta lege, Guvernul nu face altceva decat un nou "abuz legislativ", incercand sa transforme o masura presupusa a fi cu caracter temporar - micsorarea veniturilor personalului bugetar - intr-o stare de fapt permanenta. Potrivit autorilor motiunii, cauza acestei situatii este ca Guvernul nu are capacitatea de a creste veniturile bugetare in 2011 prin metode cum ar fi stimularea cresterii economice sau imbunatatirea gradului de colectare.

Opozitia considera ca si "nevoia disperata de fonduri pentru intretinerea gruparii politico-financiare care a sechestrat statul roman si banii romanilor" se afla printre cauze.

Autorii documentului considera ca Legea salarizarii pentru anul 2011 este "cel mai bun indicator pentru lipsa de pricepere a guvernantilor si pentru ticalosia lor".

De asemenea, parlamentarii care au semnat motiunea de cenzura avertizeaza asupra faptului ca aceasta lege va insemna continuarea exodului profesional catre Uniunea Europeana, motiv pentru care oamenii de valoare din medicina, educatie sau administratie vor fi din ce in ce mai putini.

"Din cauza incompetentei si ticalosiei guvernarii Basescu-Udrea-Boc, copiii nostri vor fi mai bolnavi si vor avea o educatie precara. Si asta, pe banii nostri", se arata in motiune.

Potrivit acestui document, bani la buget nu mai exista din cauza faptului ca sumele sunt indreptate spre clientela politica a guvernantilor, spre "firmele capusa".

"Societatea romaneasca este sufocata de o grupare politico-financiara, manata de un singur scop: perpetuarea, cu orice pret, la putere, in scopul praduirii banului public. Acest fapt este cu atat mai grav, cu cat multi dintre ministrii Guvernului Basescu-Boc sunt simple marionete ale unei clientele politice hranite din avutia publica. Pretul platit de romani, fie ei intreprinzatori ori angajati din mediul privat, sau producatori de valoare intelectuala din zona bugetara, pentru incompetenta si ticalosia actualilor guvernanti, creste direct proportional cu scaderea veniturilor, a consumului si a investitiilor", sustin autorii motiunii.

Acestia sunt de parere ca esenta Legii privind salarizarea in anul 2011 este surprinsa de catre presedintelui Basescu atunci cand acesta spune ca statul nu e responsabil pentru fiecare cetatean.

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Legea Salarizarii motiune, #legea salarizarii , #motiune cenzura