Motiunea de cenzura, prezentata in Parlament (Video)

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:18
5203 citiri
Motiunea de cenzura, prezentata in Parlament (Video)

Motiunea de cenzura "Opriti genocidul social" impotriva Guvernului Boc a fost citita miercuri de catre senatorul social-democrat Dan Sova, in fata parlamentarilor reuniti la Camera Deputatilor.

Aceasta motiune de cenzura a fost initiata de 120 de deputati si senatori si are "ca scop blocarea genocidului social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce".

Din partea Guvernului a venit doar Valentin Iliescu, secretarul de stat pe relatia cu Parlamentul. Acesta a luat cuvantul la tribuna si a explicat ca premierul si ministrii vor absenta deoarece sunt in sedinta de Guvern.

(In replica, social democrata Aura Vasile a acuzat membrii executivului ca "stau ascunsi ca niste sobolani".)

Ziare.com iti prezinta evenimentele din Parlament in format live text

11:00 - Senatorul Dan Sova a inceput lecturarea textului motiunii de cenzura

Doamnelor si domnilor ministri, stimati colegi,

- Incoerenta premierului Emil Boc si a Guvernului sau a mai generat si alte motiuni de cenzura. De data aceasta insa Guvernul Boc 3 face ca situatia din Romania sa ia o turnura noua, extrem de proasta.

- Agresiunea impotriva democratiei este dublata de aruncarea in saracie a milioane de romani direct proportionala cu dispretul guvernantilor. Cei care voteaza aceasta motiune de cenzura, voteaza impotriva saraciei. Cei care nu voteaza motiunea trebuie sa isi asume responsabilitatea.

- Avem argumente solide ce indreptatesc cu putere respingerea prin vot a unor masuri de austeritate date de Guverul Boc. Masurile arata lipsa de coerenta a programului de guvernare a premierului Boc. De la inceputul crizei pana in prezent sute de romani si-au pierdut locul de munca. Peste 300.000 de firme sunt afectate grav de criza economica, insa toate acestea nu justifica restrangerea unor drepturi si libertati.

- Romania nu trebuie sa aleaga intre iesirea din criza economica si dictatura. Putem iesi din criza doar pastrand democratia. In nicio tara nu s-a facut asa ceva. Doar in tara lui Basescu s-a facut asa ceva. Guvernul Boc este la a doua isprava de acest gen dupa ce premierul si-a asumat raspunderea pe legea ce interzice cumul salariilor cu pensia.

- Traian Basescu spune ca pensionarii care protestau in fata Cotroceniului au fost infiltrati de diverse grupuri de influenta. Presedintele vede peste tot infiltrati si agitatori.

- Lucrurile sunt multe prea grav pentru a fi tratate intr-un registru de disputa politica. Drepturile si libertatile cetatenesti sunt inima si sufletul democratiei. Cand acestea sunt incalcate democratia este in pericol. Poporul are ce pierde daca va mai tolera acest mod in care este guvernat.

- Este de datoria noastra sa aratam gravele erori ale acestor proiecte si consecintele grave care vor fi daca sunt aplicate. Sunt antisociale si antieconomice.

- Cetatenii de azi nu traiesc bine, sunt speriati de aroganta guvernului si de lipsa de realism a acestuia, sunt amenintati cu somajul si sufera din cauza aceasta, si-au pierdut orice incredere in guvernanti si in capacitatea acestora de a limita efectele crizei economice. Consideram ca este de datoria noastra sa aratam gravele erori ale acestui proiect de lege, precum si consecintele economice si sociale la fel de grave pe care le-ar avea aplicarea respectivelor masuri.

- Aceste masuri sunt ineficiente si imorale. Prin efectul de domino social vor accentua criza si nu o vor stopa.

- Romania are o economie in care ponderea salariilor in venitul total este mai mare decat ponderea profiturilor in venitul total. In consecinta reducerea salariilor va duce la scaderea consumului. Ponderea in consum a familiilor cu cel putin un angajat bugetar este de cca. 30%, iar ponderea consumului in PIB de cca.60%.

- De aici rezulta astfel o scadere a consumului familial cu 15% ceea ce are un efect de scadere cu 4,5% in consumul total analizat, care se reflecta intr-o contractie a PIB pe ultimele 7 luni ale anului de 1,6%. La aceste scaderi se adauga si impactul scaderii cu 15% a pensiilor. Pensionarii nu au de obicei economii care sa joace rol de tampon. Prin urmare, la o scadere cu 15% a pensiilor se va inregistra o scadere cu 15% a consumului acestora.

- Este frecventa situatia familiilor cu 2 pensionari, deci 15% va fi reducerea consumului pe familie, neexistand nici un alt factor compensator.

Cumulat, efectul scaderii salariilor si pensiilor asupra scaderii cererii agregate va conduce la reducerea PIB intre 2% si 4% pana la sfarsitul anului 2010.

- Astfel recesiunea nu va putea fi evitata in 2010 si ea se va situa de la 3% pana in 5,5% (avand ca reper evolutia PIB pe trimestrului I si in absenta masurilor reale de reducere a cheltuielilor). Aceasta se va repercuta si asupra veniturilor bugetare.

11:15 - Avand in vedere datele executiei bugetare in anul 2009 si cunoscand faptul ca efectul direct al scaderii salariilor cu 25% asupra veniturilor bugetare la o pondere de 38% a salariilor bugetare in total salarii din economie, putem spune ca Guvernul a subestimat impactul negativ asupra veniturilor bugetare si asupra scaderii economiei.

- Veniturile din impozitul pe salarii si din CAS scad direct proportional cu scaderea salariilor (25%) , iar incasarile din TVA scad proportional cu scaderea consumului (15% intr-un scenariul median).

- Impactul bugetar al reducerii salariilor cu 25% arata ca economia totala va fi una de circa 0,7-1,2% din PIB intr-o evaluare anualizata (cifrele variaza in functie de metodologia de calcul folosita).

- Cata vreme cheltuielile cu personalul pe primul trimestru a fost de doar 2,2% din PIB, deci mai mici extrapolate pentru tot anul, este evident ca procentul de reducere este relativ mic, iar economiile bugetare nu se compara cu efortul pe care il vor face familiile afectate.

- In ceea ce priveste nivelul de trai, in prezent, din familiile in care cel putin un membru lucreaza la stat, circa 75% isi pot satisface nevoile de consum curent cu veniturile din salarii. O scadere a salariilor cu 25% duce la scaderea drastica a acestei ponderi de la 75% la 30%. Daca scaderea este de doar 15% per familie (doar unul dintre soti lucreaza la stat si ii scade cu 25% salariul, celalalt ramane cu salariul constant de la privat), procentul ar fi cam 40%.

(Sala de plen a Camerei Deputatilor era aproape goala. Insa era prezent acolo fostul premierul Adrian Nastase, dar si altii.

11.20 - In conditiile in care bugetarii sunt blocati in credite bancare de 4,8 miliarde de euro, iar ponderea in PIB a creditelor neperformante continua sa creasca, este greu de crezut ca bugetarii si pensionarii vor mai putea lua credite pentru a-si plati facturile ca in anii anteriori.

- Odata cu taierea salariilor si pensiilor, ajutorului de somaj, vanzarea alimentelor va scadea in acest an cu cel putin 10% - 15% fata de anul trecut.

(Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este si el in sala si poarta discutii cu un alt coleg. Senatorii PSD Lia Olguta Vasilescu si Victor Socaciu il asculta cu interes pe colegul lor Dan Sova)

- Exista solutii formulate de sindicate; exista solutii ale specialistilor din diverse domenii, ale cercetatorilor si institutelor cu profil economico-social; exista solutii prezentate de partidele politice de opozitie; partidele din opozitie - PSD, PNL, PC, au elaborat propriile lor pachete cu solutii alternative, menite nu numai sa reduca deficitul bugetar, ci si sa relanseze cresterea economica, sa mareasca veniturile la buget.

- Dar nimeni de la putere n-a vrut sa vada si n-a vrut sa auda altceva decat "solutia corecta" dictata de la Cotroceni.

- Acest guvern trebuie sa plece, in primul rand pentru a lasa loc liber construirii unui mix de solutii, indiferent de paternitatea lor, dar selectate dupa un singur criteriu: al convergentei spre sacrificii sociale cat mai mici si spre reluarea cresterii economice

11:31 Teodor Melescanu a cerut ca motiunea sa fie putin scurtata deoarece urmeaza sa vina in vizita presedintele Parlamentului European.

- Nu exista obligatia de a citi in intregime motiune de cenzura, dar am avut in general o cutuma ca sa nu fie probleme legate de autenticitatea textului sa citim integral. As dori acum ca prin vot sa va cer ca domnul Sova sa citeasca partea de final, iar restul textului sa il vedeti, ca sa ne incadram in program.

Ioan Oltean a supus la vot propunerea, iar aceasta a fost aprobata. In jurulorei 11.40 domnul Sova va termina de citit, iar la 11.45 urmeaza sa fie primit presedintele PE

- Daca raportam prestatia politica, in ansamblu, a actualului Executiv si performanta individuala a fiecarui ministru in domeniul politicilor publice la timpul scurs de la instalarea la putere, dar, mai ales, la promisiunile si angajamentele facute de PD-L in fata natiunii, in decembrie 2009, impreuna cu Traian Basescu, concluzia este una singura: avem de-a face cu cel mai incompetent si neperformant Guvern pe care l-a avut Romania vreodata!

- In pofida timpului relativ scurt de cand s-a (re)instalat la putere, Guvernul Boc 3 a continuat opera editiilor sale anterioare, accentuand criza multipla pe care a provocat-o in Romania: economica, sociala, politica si morala.

La ora 11:40 senatorul Dan Sova a terminat de facut sinteza motiunii de cenzura "Opriti genocidul social". Deputatii au trecut la urmatoarea problema aflata pe ordinea de zi.

Voturile pentru motiune se numara inca

Citirea motiunii de miercuri a fost mai mult un pas procedural care trebuia indeplinit. Dezbaterea si votul acesteia vor fi facute saptamana viitoare, marti, 15 iunie.

Liderul social democrat, Victor Ponta, declara marti ca mai au nevoie de aproximativ 20 de voturi ca motiunea de cenzura sa treaca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#motiune cenzura PSD, #Opriti genocidul social, #Dan Sova PSD , #motiune cenzura