Motiunea de uzura (Opinii)

Joi, 10 Martie 2011, ora 19:03
4031 citiri
Motiunea de uzura (Opinii)
Foto: Arhiva

Actul prin care Opozitia incearca torpilarea Cabinetului Boc nu are sanse de reusita. Argumentele ei au fundament, sunt studiate, combat prin analiza si comparatie.

Pur si simplu nu va trece matematic, pentru ca disciplina de zid inexpugnabil a celor care conduc actualmente va fi hotaratoare. Nimeni nu va misca in front, niciunul nu va indrazni sa defecteze. Vom asista la inca un fiasco anuntat. Chiar Uniunea ambidextra nu se iluzioneaza pe aceasta tema.

Raman in discutie, totusi, suficiente prevederi ale noului Cod al Trudei. Simptomatica este atitudinea unor supergrei din clasamentul romanesc Forbes. In mare masura, ei saluta prefigurata Biblie a raporturilor dintre patron si vanzatorul de muschi (minte). Ceea ce spune multe. Asa-zisa fluidizare a relatiei pomenite poate deveni una de ... pomina.

Avantajele care survin dupa legiferarea proiectului sunt mai mult decat evidente de partea celui indreptatit sa angajeze. Ele exista si acum, insa parghiile discretionare apar oarecum voalate. Sunt nenumarate pozitii de forta etalate amenintator de catre patroni, fie ei proprietari de fabrici si hoteluri ori marunti detinatori de tejghele cu gumari. Indicatia ultimativa: "mai sunt vreo suta la poarta pe care-i pot angaja" este la fel de educativa, precum lozincile de protectia muncii.

Marile confederatii sindicale si-au expus punctele de vedere referitoare la pozitia ce sta sa fie adoptata prin consfintirea demersului propus de Palatul Victoria. Ele atentioneaza ca preavizele, disponibilizarile instantanee, concediile de odihna etc. sunt alte butoane de "flexibilizare" a muncii situate la indemana celor care au painea si cutitul. Perioadele de testare si munca de noapte raman, de asemenea, in discutie.

Ideea sedimentata este aceea ca Guvernul nu-si poate permite, in actuala conjunctura de implozie economica, sa-i ignore pe privatizati. Ei alcatuiesc, din nefericire, singura roata in miscare dintr-un angrenaj aproape calat. A le oferi un suplimentar si neasteptat umar de libertate este mijlocul cel mai direct pentru a-i sprijini sa nu puna lacatul pe usa. De unde ar mai veni atunci la buget pospaiul de banet destinat pensionarilor? Problema angajatului este una mai simpla. Trashumanta muncitoreasca n-a ucis pe nimeni.

Probabil ca termenul "sclavagism", folosit de sindicate este oarecum aspru, dar despre o clacasie legiferata nu este anacronic a vorbi.

Peste toate, insa, pluteste un act condamnabil. Incalcarea unui drept inscris constitutional de asistenta publica in Parlament este o nesabuinta. Acea justificare cu securizarea balcoanelor frizeaza ridicolul, batjocorind orice elementar etaj al inteligentei.

Cum spuneam, motiunea de cenzura isi va frange gatul, cu un efect de uzura indoielnic asupra Puterii, iar noul Cod al Manierelor de Efort va imparti (l)egalitatea intre "exploatati" si "exploatatori".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motiune cenzura Codul Muncii , #motiune cenzura