Presa de azi: 7 motive pentru care Basescu a cerut ca motiunea sa fie votata sambata

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 07:43
5191 citiri
Presa de azi: 7 motive pentru care Basescu a cerut ca motiunea sa fie votata sambata
Foto: Adevarul

Presedintele a cerut ieri Parlamentului sa voteze motiunea in acest weekend, pe motiv ca s-ar depasi termenele pentru dezbatere. Mircea Geoana a respins convocarea Birourilor Permanente, pentru devansarea motiunii. Opozitia il acuza pe presedinte de incalcarea separatiei puterilor in stat.

Basescu se rafuieste cu Parlamentul din cauza motiunii, informeaza Adevarul. Seful statului a sustinut in scrisoarea trimisa ieri celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului ca, potrivit Constitutiei, motiunea se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in plenul reunit, iar termenul se refera la zile calendaristice, nu la zile lucratoare. Textul a fost citit miercuri in Parlament.

Reprogramarea motiunii pentru ziua de sambata, asa cum au cerut ieri si democrat-liberalii, ar fi pus Opozitia in dificultatea de a-si mobiliza parlamentarii la vot. PD-L a pregatit insa si varianta de rezerva: va invoca neconstitutionalitatea dezbaterii motiunii, daca aceasta se va face la termenul stabilit deja de Legislativ. Anuntul a fost facut de vicepresedintele democrat-liberalilor Ioan Oltean.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a replicat ca data dezbaterii si votarii motiunii a fost stabilita pentru marti, decizia fiind luata de Birourile Permanente in unanimitate. "Nu vad niciun motiv sa schimbam data dezbaterii motiunii si nu cred ca va fi niciun Birou Permanent", a declarat Geoana.

El a sustinut ca presedintele face un calcul politic in ideea in care discutarea motiunii de cenzura sambata ar prinde Opozitia pe picior gresit si ar diminua drastic sansele ca Guvernul sa fie debarcat.

Traian Basescu da ordine Parlamentului, scrie Jurnalul National. Presedintele Traian Basescu, parte a Puterii Executive, face programul Puterii Legislative, careia ii solicita sa dezbata sambata motiunea de cenzura, si nu marti, asa cum decisese conducerea acestui for.

Solicitarea presedintelui Basescu a fost facuta intr-o scrisoare adresata Parlamentului, motivul invocat de seful statului vizand incalcarea termenelor constitutionale prin stabilirea dezbaterii si votului in ziua de marti.

Conform legii, motiunea de cenzura se dezbate in termen de trei zile de la data citirii in sedinta comuna. Motiunea a fost citita miercuri, presedintele Senatului, Mircea Geoana, explicand la stabilirea datei dezbaterii ca ziua citirii si ziua dezbaterii nu sunt luate in calcul la numararea celor trei zile.

Presedintele Basescu invoca jurisprundenta CCR care spune ca, in raporturile dintre autoritatile publice, daca nu se prevede altfel in mod expres, nu se iau in calcul zilele libere. "In dreptul public, termenele se calculeaza pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste", spune presedintele.

Cum numai Birourile reunite puteau schimba ceea ce ele au hotarat, Roberta Anastase i-a cerut lui Mircea Geoana convocarea de urgenta a acestor foruri de conducere a Legislativului. Mircea Geoana a criticat insa intruziunea sefului statului, parte a Puterii Executive, in activitatea Parlamentului, care reprezinta Puterea Legislativa, reclamand incalcarea principiului constitutional privind separatia puterilor in stat.

Geoana a subliniat ca presedintele nu are nici o prerogativa pentru a face recomandari Parlamentului. Seful Senatului a amintit de alti ani in care s-au dezbatut motiuni de cenzura la chiar cinci zile de la data citirii lor, cum a fost cazul in octombrie anul trecut cand a fost demis Guvernul Boc 2, intrebandu-se de ce atunci seful statului nu s-a sesizat.

El i-a transmis Robertei Anastase ca reprogramarea dezbaterii nu e utila si ca nu crede ca "in acest moment exista o miza atat de mare in dezbaterea motiunii sambata sau marti".

De ce zoreste Basescu votarea motiunii, ne spun jurnalistii de la Romania Libera. Sansele Guvernului de a ramane in functie ar creste considerabil daca Parlamentul s-ar reuni in weekend sa voteze motiunea de cenzura, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu.

Desi se pronuntase si ea ca ziua votului sa fie marti, Roberta Anastase (PD-L), presedintele Camerei Deputatilor, s-a razgandit imediat ce a primit scrisoarea de la Cotroceni. Ea a explicat ca la momentul votului nu stia despre cele doua decizii ale Curtii invocate de seful statului.

Mai mult, Anastase l-a contactat pe seful Senatului, Mircea Geoana, pentru a convoca rapid o sedinta a Birourilor comune in care sa se devanseze data dezbaterii pentru ziua de sambata.

Propunerea a fost insa respinsa categoric de fostul sef al PSD. "Este o maniera inedita in care presedintele Basescu se apleaca asupra activitatii interne a Parlamentului (...) Este, clar, un calcul politic al presedintelui, pentru ca altfel nu vad cum se explica incalcarea principiului separatiei puterilor in stat", a declarat Geoana.

Jocul despre care vorbeste social-democratul ar putea avea ca scop cresterea sanselor Guvernului de a ramane la Palatul Victoria. Explicatia este cat se poate de simpla: seful statului mizeaza pe lipsa de mobilizare a senatorilor si deputatilor opozitiei, aflati inca de joi la cabinetele din teritoriu, ceea ce s-ar traduce intr-o prezenta extrem de scazuta la motiune.

Faptul ca alesii ajung mai greu la locul de munca reiese si din stenograma sedintei in care s-a stabilit ziua de marti ca zi de vot. "Doamna presedinte, cred ca ar fi bine ca dezbaterea motiunii sa aiba loc marti, incepand cu ora 14.00. De ce? Pentru ca luni este zi de luni, colegii mai au probleme cu avionul sau stiu eu ce si de aceea propunem ca sedinta sa fie marti, la ora 14.00", a propus viceliderul grupului PSD din Camera, Aura Vasile.

In contrapondere, parlamentarii puterii au primit ordin sa ramana pe pozitii peste week-end si sa fie disponibili la telefoane, sustin surse din conducerea PD-L. Disputa pe termene dintre opozitie si putere nici nu rezolva insa situatia economica si nici nu calmeaza spiritele chiar in interiorul partidului de guvernare.

De ce vrea Basescu sa se dezbata sambata motiunea de cenzura, aflam si din Gandul. Presedintele Traian Basescu a creat, ieri, un nou scandal, dupa ce a cerut Parlamentului sa voteze sambata motiunea de cenzura si nu marti, asa cum este programat, pe motiv ca altfel ar fi incalcata Constitutia

Imediat dupa scrisoarea presedintelui, a inceput disputa dintre Putere si Opozitie. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, s-a declarat gata sa convoace imediat rapid Birourile Permanente, care sa stabileasca dezbaterea motiunii sambata. "Nu am stiut de la inceput de deciziile Curtii pentru ca nu le-am avut la mapa", a justificat Anastase faptul ca a fost de acord, initial, cu ziua de marti pentru dezbaterea motiunii.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a spus ca solicitarea lui Basescu este inutila, data discutarii motiunii fiind deja stabilita. "Solicitarea lui Basescu este o diversiune, e inadmisibila si impertinenta", a afirmat Adrian Nastase. Pedelistii au insistat in zadar pentru mutarea zilei de dezbatere, cu care ei insisi fusesera de acord, si l-au amenintat pe Geoana ca va suporta "consecintele politice si constitutionale".

Surse din PD-L au precizat ca Traian Basescu a cerut mutarea zilei de dezbatere, stiind clar ca nu va avea loc pentru ca parlamentarii sunt liberi in weekend, pentru a spune, ulterior, ca PSD si PNL sunt iresponsabile si ca nu sunt interesate decat de daramarea guvernului si nu de adoptarea sau respingerea rapida a legilor anticriza.

Basescu a incercat sa mute data motiunii, anunta si Evenimentul Zilei. O solicitare a presedintelui Traian Basescu ca parlamentul sa devanseze data motiunii de cenzura a fost blocata de seful Senatului, Mircea Geoana.

Traian Basescu a cerut legislativului sa voteze motiunea maine si nu marti, cum era programat. In scrisoarea pe care le-a trimis-o sefilor celor doua Camere, seful statului a invocat faptul ca s-ar incalca prevederea constitutionala potrivit careia dezbaterea motiunii se organizeaza dupa trei zile de la data cand a fost prezentata (miercuri - n.r.).

Basescu sustine ca, potrivit jurisprudentei Curtii Constitutionale , termenul se refera la zile calendaristice, nu lucratoare. Insa parlamentarii din toate partidele, inclusiv PD-L, votasera in birourile reunite ale celor doua Camere, in unanimitate, in favoarea zilei de marti.

Ei au acceptat argumentul PSD potrivit caruia se iau in calcul doar zilele lucratoare. Sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a avansat in primul moment ziua de luni, in timp ce colegul sau de partid Traian Igas a spus ca PD-L este de acord cu ziua de marti.

Ieri, insa, liderii PD-L care au acceptat ziua de marti - Roberta Anastase, Anca Boagiu, Sever Voinescu, Mircea Toader, Ioan Olteanu - s-au intrecut in declaratii pentru convocarea sedintei pentru sambata. Cu toate acestea insa, calendarul parlamentului ar fi trebuit modificat de conducerile celor doua Camere, care stabilisera desfasurarea initiala.

Ziarul Puterea da 7 motive pentru care Basescu a cerut ca motiunea sa fie votata sambata. Traian Basescu si-a facut socotelile si a gasit o serie de motive pentru care vede oportuna dezbaterea si votarea motiunii mai devreme decat a hotarat conducerea Parlamentului. De aceea, s-a apucat sa se bage in bucataria Legislativului si sa dea indicatii in scris. Opozitia l-a trimis insa la plimbare.

Iata cele sapte motive pentru care seful statului ar fi vrut ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta sambata in Parlament, si nu marti:

1. Detine majoritatea la Curtea Constitutionala, patru din cei sapte judecatori fiind apropiati de Putere;

2. Pentru ca parlamentarii din arcul guvernamental sa nu se razgandeasca si sa voteze motiunea;

3. S-ar indeplini obligatia ca masurile de austeritate sa fie adoptate pana la sedinta boardului FMI din 28 iunie;

4. Sindicatele nu au autorizatie de protest sambata, ci marti;

5. Parlamentarii Puterii se pot abtine marti la vot, invocandu-se depasirea termenului constitutional;

6. Miza pe slaba capacitatea de mobilizare a parlamentarilor Opozitiei, aflati in teritoriu;

7. Distragerea atentiei opiniei publice de la masurile de austeritate la probleme de ordin procedural.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu motiune cenzura, #motiune cenzura sambata, #Basescu scrisoare motiune, #motiune cenzura Guvern Boc , #motiune cenzura