Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa straina: Romania, intre un plan "draconic" si criza sociala

Marti, 15 Iunie 2010, ora 22:40
3396 citiri
Presa straina: Romania, intre un plan "draconic" si criza sociala
Foto: ArtsJournal

Presa internationala informeaza ca Parlamentul a respins motiunea de cenzura si vorbeste despre planul de austeritate, pe care il numeste "draconic", dar si despre criza sociala ce risca sa apara.

Agentia France Presse informeaza ca Parlamentul a respins motiunea de cenzura impotriva guvernului, ceea ce "deschide calea catre un plan draconic de austeritate".

Agentia consemneaza numarul voturilor si incheie spunand ca, in cursul dezbaterilor, mii de sindicalisti si pensionari au protestat in fata Parlamentului, cerand demisia premierului Emil Boc si a presedintelui Traian Basescu.

Agentia Reuters informeaza si ea despre respingerea motiunii si mentioneaza programul "premierului Emil Boc de reducere cu 25% a salariilor din sectorul public si reducerea cu 15% a pensiilor". Reuters noteaza ca in legatura cu Romania, "al doilea cel mai sarac stat din UE", exista temeri ca tulburarile sociale vor afecta programul de austeritate si apare spectrul unor probleme dupa tiparul celor din Grecia.

AP consemneaza ca guvernul roman a supravietuit "la limita" votului de marti. Agentia da detalii despre planul de austeritate si spune ca o decizie din partea Curtii Constitutionale este asteptata inainte ca masurile de austeritate sa fie demarate. Si AP vorbeste despre protestele din fata Parlamentului din cursul dezbaterilor si spune ca protestatarii au arncat cu apa asupra politiei, iar un grup a dat foc unor efigii cu numele ministrilor, infipte in tepe.

Romania trebuie sa respecte intelegerea cu FMI

"Nicio alta tara care trece prin criza nu a facut astfel de reduceri. Au avut reduceri de 5%, dar nu s-au atins de pensii", a spus o pensionara citata de agentie. De asemenea, AP aminteste ca Romania a luat un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala anul trecut.

Bloomberg anunta numarul voturilor si da o declaratie a analistului Adrian Moraru. "Legislatorii sunt constienti ca tara trebuie sa respecte intelegerea cu FMI. Asteapta ca Boc sa implementeze masurile", a spusa cesta. Agentia noteaza ca Boc a intrat in conflict cu sindicatele si cu partidele de opozitie, care spun ca masurile de austeritate vor provoca o criza sociala.

Motiunea a fost respinsa, cum era de asteptat, dar increderea la Bucuresti ramane fragila, noteaza Financial Times, care spune ca guvernul va avea probleme in implementarea programului de austeritate in urmatoarele luni. El reia cateva dintre declaratiile lui Boc in Parlament si il citeaza pe Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, din cadrul ING, care a declarat pentru Reuters ca "Este bine pentru investitori ca motiunea a fost respinsa".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#motiune cenzura, #presa motiune Romania, #presa straina Romania , #motiune cenzura