Surpriza de dupa motiunea PNL

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 07:07
6629 citiri
Surpriza de dupa motiunea PNL

Victor Ponta s-a folosit de previzibilul esec al motiunii pentru a se preface in continuare ca nu exista nicio problema in ce-l priveste. Nereusita liberalilor, care nu au putut sa adune voturile necesare daramarii Guvernului, i-a dat premierului ocazia sa se laude cu toate performantele economice pe care le-a prezentat de ca si cum, acolo unde ele sunt reale si nu umflate de propaganda guvernamentala, s-ar datora exclusiv lui Victor Ponta.

Reactiile liberalilor de dupa esecul motiunii au fost la fel de previzibile ca si esecul ei. Ca Romania nu mai poate cu un premier trimis in judecata. Stim asta, nu e ca si cum am avea nevoie de un partid intreg sa ne reaminteasca o banalitate zi de zi, cu atat mai putin dupa ratarea motiunii.

O prima surpriza a fost ca PNL nu a batut moneda asa cum ar fi fost de asteptat pe alegerea pe care a facut-o Gabriel Oprea cu al sau UNPR. Initial am crezut liberalii s-au aruncat asa repede cu motiunea tocmai pentru a putea, in cazul unui esec, sa-si lamureasca relatia cu alunecosul "interes national" pe care generalul Oprea il plimba ca pe sfintele moaste.

Vasile Blaga a lasat sa se inteleaga ca PNL nu va sta la aceeasi masa cu sustinatorii lui Ponta, dar e mult prea putin la cat de ofertanta a fost pozitia UNPR alaturi de Ponta in momentul motiunii, pentru ca liberalii sa extraga un minim castig de imagine din incoltirea lui Oprea. Poate ca PNL spera sa se foloseasca in viitor de trupa militarizata a lui Gabriel Oprea, doar ca dupa aceasta alegere UNPR devine si mai nefrecventabil.

Exista insa un fragment din dezbaterile motiunii care merita mai multa atentie decat i s-a acordat, fiind trecut probabil la capitolul simple rafuieli personale. Momentul in care Ponta recunoaste ca a fost scos din politica si profeteste ca jocurile inca nu s-au incheiat:

"Momentul trist a fost reprezentat de domnul Blaga, din pacate, care a zis ca dansul m-a scos din politica. Cu tot respectul, am si eu un labrador acasa care mereu se crede tigru. Cei care m-au scos pe mine din politica, din pacate, cred ca va vor scoate si pe dumneavoastra si nu e corect nici pentru mine nici pentru dumneavoastra. Sa tineti minte acest lucru" - Victor Ponta, replica pentru Vasile Blaga la dezbaterea motiunii de cenzura in Parlament.

Pana la lamurirea identitatii celor care l-au scos din politica pe Victor Ponta si pana cand vom afla daca si pe cine vor mai inlatura din politica, sunt destui si poate chiar prea multi care au fost deja scosi din jocul politic. Atat de multi incat marea surpriza nu e legata de numele celor care vor mai fi inlaturati, nici macar de metodele prin care se va intampla acest lucru, ci de faptul ca toate partidele se comporta ca si cum ar fi intrat in moarte clinica.

PNL pare incremenit intr-o eterna incercare de armonizare a trecutului (PDL) cu prezentul (PNL), fara a da semne ca ar fi gata nici macar la alegerile de anul viitor sa prezinte un partid reformat, inchegat si gata sa guverneze. De cealalta parte, nici in PSD nu se intrevede nicio speranta ca Dragnea sau oricine altcineva ar avea forta, stiinta si mijloacele sa reorganizeze partidul astfel incat sa profite macar de degringolada de la liberali.

Adevaratul soc nu e ca partidele sunt decimate de arestari si condamnari, ci faptul ca ele nici macar nu isi pun problema unei reformari care sa umple golul lasat de "disparitiile" din ultimii ani. In loc sa aiba o reactie in fata acestui fenomen, singurul scop al celor doua mari partide pare sa fie un blat extins in tot mai multe puncte, prin care spera sa supravietuiasca pana cand cineva le va da o idee mai buna.

Ghinion, ca sa citam din clasici. Aici nu exista nimeni care sa-i poata ajuta. Daca partidele nu se vor trezi singure din starea catatonica in care au fost induse, atunci ele vor deveni si mai mult simple instrumente in mainile celor care iau cu adevarat decizii. Apropierea alegerilor e cea mai buna ocazie pentru redescoperirea electoratului. Ar fi un prim pas spre reformare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#declaratii PNL motiune cenzura Ponta, #Ponta Blaga replici motiune cenzura , #motiune cenzura