Ziua si motiunea de cenzura, in Parlament

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 08:25
1389 citiri
Ziua si motiunea de cenzura, in Parlament
Foto: Arhiva

Textul motiunii de cenzura introduse joi de Opozitie dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice urmeaza sa fie citit vineri in plenul Legislativului.

Parlamentarii Puterii sustin dezbaterea si votarea motiunii lunea viitoare in baza unei decizii luate de plen.

Pozitia acestora este contestata de Opozitie, liderul grupului deputatilor PSD+PC, Mircea Dusa, afirmand ca nu s-a respectat regulamentul atunci cand s-a stabilit calendarul, deoarece motiunea nu fusese depusa, iar graficul dezbaterilor trebuie decis de Biroul Permanent si apoi aprobat de plen.

Proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, este, prin efectele pe care le produce, antisocial si antieconomic, sustin semnatarii motiunii de cenzura intitulate "Legea salarizarii Guvernului iresponsabil".

Autorii demersului antiguvernamental sustin ca noul act normativ reduce drastic veniturile salariatilor platiti din fonduri publice si puterea de cumparare a acestora, iar reducerea veniturilor a 1,29 milioane de salariati bugetari conduce la reducerea consumului, a productiei de bunuri si servicii si, in final, la adancirea crizei si la accentuarea descresterii economice in 2011 si in anii urmatori.

Opozitia considera ca obiectivul real al proiectului de lege este reducerea cheltuielilor cu salariile pentru personalul platit din fonduri publice.

Asumarea raspunderii Guvernului in acest caz este imorala

Totodata, Opozitia este de parere ca asumarea raspunderii Guvernului in acest caz este imorala, data fiind importanta legii si confera proiectului in sine si actului normativ ca atare ilegitimitate, putand fi oricand contestat.

Potrivit textului motiunii de cenzura, prin noua lege se reduc definitiv salariile de baza cu 25%, asa cum au fost stabilite prin Legea 118/2010, iar proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu are acordul sindicatelor si al Consiliului Economic si Social, care nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum.

"Legea pentru care Guvernul Boc isi angajeaza raspunderea nu stimuleaza munca, pentru ca se plateste prezenta la programul de lucru; nu stimuleaza performanta, pentru ca se plateste vechimea in munca; nu stimuleaza eficienta muncii prestate, pentru ca se plateste nivelul ierarhic al functiei", mai sustin semnatarii documentului.

De asemenea, Oopozitia considera ca stabilirea valorii de referinta a coeficientului de ierarhizare aferent clasei de salarizare 1 in anul 2011 la 600 de lei s-a realizat subiectiv, fara nicio fundamentare obiectiva, in corelatie cu indicatorii de salarizare si/sau performanta economica a Romaniei, iar sistemul de salarizare propus presupune reducerea in continuare a personalului din sectorul public.

Conform semnatarilor motiunii, prin noul cadru legislativ va creste raportul dintre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar, de la 1 la 12, la 1 la 15, contrar celor afirmate public si in defavoarea bugetarilor cu venituri mici.

"Se incalca grav Codul Muncii si legislatia muncii prin faptul ca se elimina plata muncii suplimentare efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale; nu se mai acorda premii si prime de vacanta; se limiteaza negocierea de salarii si alte drepturi de natura salariala prin contractele si acordurile colective si individuale de munca; se elimina cel de al 13-lea salariu", se mai arata in motiune.

Legea salarizarii nu a fost dezbatuta cu partidele politice din Opozitie, motiv pentru care punctele de vedere constructive si obiective ale acesteia nu au putut fi exprimate si sustinute pentru imbunatatirea cadrului legislativ, acuza autorii demersului antiguvernamental.

In concluzie, Opozitia considera ca legea prezentata de Guvern nu indeplineste criteriile de tehnica legislativa, nu asigura cadrul obiectiv de salarizare a personalului bugetar si niciun sistem modern de salarizare, stimulativ pentru personalul platit din fonduri publice.

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#motiune cenzura Parlament, #motiune cenzura lege cadru , #motiune cenzura
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Din pacate Guvernul TREBUIE sa aiba aceasta lege promulgata pana la sfarsitul anului! In caz contrar nu mai primeste bani de la FMI si UE si chiar ca nu are de unde plati pensii si salarii! Dar fiecare are dreptul la opinie.