Votul motiunii - incidente si evenimente minut cu minut

Marti, 15 Iunie 2010, ora 18:27
21192 citiri
Votul motiunii - incidente si evenimente minut cu minut

Guvernul Boc nu a fost demis marti in urma motiunii de cenzura a social democratilor.

Senatorii si deputatii au dezbatut si au votat, incepand cu ora 10.00 si pana la ora 18.00, motiunea de cenzura "Opriti genocidul social", initiata de parlamentarii PSD+PC, dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce pensiile cu 15% si salariile bugetarilor cu 25%.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, dezbaterea si votul motiunii de cenzura

18:10 - Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc a picat cu doar 228 de voturi "pentru". Au lipsit opt voturi pentru ca Guvernul Boc sa fie demis, a anuntat Mihai Voicu de la PNL, care a spus ca in urne s-a gasit guma de mestecat, piramidon si creta.

18:05 - S-a incheiat votul motiunii. A inceput numaratoarea voturilor. In aproximativ 30 de minute aflam daca a picat Guvernul Boc.

17:38 - Teodora Trandafir, deputat PD-L, a votat cu bilele la vedere, pentru motiunea de cenzura. Silviu Prigoana a votat si el pentru motiune, la fel si deputatii Georgica Severin, Daniel Oajdea si Clement Negrut.

17:10 - Votul la motiunea de cenzura a fost intrerupt, pentru cateva minute, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitand personalului de paza indepartarea din plen a unei consiliere a deputatului PSD Nicolae Banicioiu.

17:00 - Corespondentul Ziare.com in Parlament relateaza ca cel putin patru parlamentari ai UNPR au votat in favoarea motiunii, desi liderii partidului au anuntat ca se vor abtine de la vot. Potrivit Mediafax, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a votat in favoarea motiunii de cenzura, votul lui fiind intampinat cu aplauze de parlamentarii PSD si sindicalistii de la balcoane.

16:41 - Un grup de parlamentari PSD, in frunte cu Nicolae Banicioiu, a inceput sa realizeze "Lista rusinii", pe care sunt lipite fotografiile parlamentarilor care voteaza impotriva motiunii.

16:41 - A inceput votul motiunii de cenzura. Potrivit estimarilor, procesul poate dura intre 40 si 60 de minute.

15:10 - "Motiunea a fost scrisa in bataie de joc. Cred ca intr-o motiune in care se discuta de modul de utilizare a fondurilor publice, PSD a fost destul de prost inspirat sa-l puna pe domnul Sova sa o citeasca", a declarat Vasile Blaga, ministrul de Interne.

14:20 - Catalin Chereches, deputat PNL, a declarat pentru Ziare.com ca, in jurul orei 15:20, s-ar putea trece la votul motiunii.

13:40 - Cezar Preda, deputat PD-L, i-a acuzat pe social-democrati ca au fugit de la guvernare cand situatia Romaniei s-a inrautatit.

"Ne-ati lasat pe noi. Nu vom fugi si nu vom face o campanie furibunda cu presiunea strazii. (...) Important e ca nu la fara frecventa si nu pupand posterioare ajungi politician. Ajungi fiind aici cand tarii ii este greu. Ati fost la guvernare cu noi cat nu a fost greu. Cand a inceput sa fie greu ati inceput sa fugiti", a declarat Cezar Preda.

13:30 - Petru Lakatos, deputat UDMR, in Parlament: "Ziua adevarului va fi, conform prevederilor legale, data de 15 octombrie 2010, data limita pana la care guvernul in functiune va trebui sa prezinte Parlamentului proiectul legii bugetului de stat pe 2011".

13:20 - Crin Antonescu a cerut tuturor celor din Opozitie sa voteze motiunea de cenzura si sa contribuie la daramarea Guvernului. "Suntem intr-o criza profunda, problema nu este cum am ajuns acum, ci ce facem pe viitor pentru Romania si pentru romani. Romania nu are, din nefericire, conducatori. Are la Cotroceni un om ales de o majoritate dintre concetateni care este din plin un dictator, prin intentii si prin comportament", a declarat Antonescu de la tribuna Parlamentului, acuzandu-l inca o data pe Traian Basescu ca este "un dictator care se substituie Guvernului si care dirijeaza Parlamentul".

13:10 - Premierul Emil Boc s-a intors in sala de plen.

13:05 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat in sala de plen ca votul motiunii este extrem de important, pentru ca absolut toti pensionarii vor fi afectati de aceste masuri, nu doar pensionarii de lux.

"Il tot aud pe primul-ministru vorbind sa aparam pensiile. Domnul Boc, cred ca realmente sunteti cazut in cap. Despre ce pensii vorbiti? Nu intelegeti ca le taiati pensiile celor 6 milioane de pensionari? Ca militarii care au iesit la pensie, au iesit la pensie pentru ca noi le-am cerut-o ca sa putem intra in NATO?

Ca aviatorii care v-au dus de mii de ori de la Cluj la Bucuresti si inapoi, din pacate, au viata in mainile noastre? O sa votam aceasta motiune pentru toti pensionarii din Romania. Absolut toti pensionarii vor fi afectati de aceste masuri, nu doar pensionarii de lux sau cum ii mai numeste Boc. Le taiati pensiile si parintilor dumneavoastra, si nu cred ca sunt de lux, domnule Boc", a afirmat Ponta.

12:55 - Premierul Emil Boc a parasit sala de plen, pentru a merge in biroul Robertei Anastase, unde se afla deja Elena Udrea si Adriean Videanu.

12:20 - Liderul grupului deputatilor PD-L, Mircea Toader, a cerut ca persoanele aflate in sala de sedinte, la balcon, sa fie evacuate, pentru ca fac prea multa galagie.

12:10 - Deputatul PD-L Sever Voinescu a declarat ca textul motiunii cuprinde 17 pagini de "pamflet fara talent, doar cu ura imbibata in populism, cam ca textele din Romania Mare". "Pana si autorii acestei motiuni stiu ca motiunea lor e apa chioara, desi incearca sa o vanda pe post de vitriol englezesc (...) Pretentii de Tony Blair, cand de fapt e vorba de Ilie Pintilie", a comentat Voinescu.

11:55 - Emil Boc le-a cerut parlamentarilor sa nu voteze motiunea de cenzura, in conditiile in care Romania risca sa intre in incapacitate de plata fara banii de la FMI, BM si UE. El a ironizat motiunea de cenzura, spunand ca are in ea pasaje intregi dintr-un text publicat pe Ziare.com: "Va recomand sa stiti pentru ce introduceti motiuni, sa nu mai plagiat si sa nu va deziceti de ceea ce ati facut cand ati fost la putere!".

10:38 Senatorul PSD Dan Sova a citit in plen motiunea de cenzura "Opriti genocidul social". Plictisit, un parlamentar s-a gandit sa traga un pui de somn.

10:37 - S-au impartit timpii de antena: Guvernul a primit maxim 60 de minute, utilizate la inceputul si la incheierea dezbaterii, PD-L - 56 de minute, PSD+PC- 54 de minute, PNL -31 de minute, UDMR-10 minute, minoritatile nationale-6 minute, independentii-10 min, deputatii si senatorii fara grupuri parlamentare-3 minute.

10:32 - Elena Udrea: "Coalitia trebuie sa isi sustina guvernul, este firesc sa fie proteste in acest moment, dar suntem convinsi ca acestea sunt masurile care vor scoate tara din criza".

10:30 - Seful Senatului, Mircea Geoana, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au deschis oficial sedinta in care se va dezbate motiunea, cu jumatate de ora intarziere fata de ora anuntata oficial. Cei doi vor prezida impreuna sedinta in care se va decide soarta Guvernului Boc.

10:20 - Seful Senatului, Mircea Geoana, este increzator ca motiunea va trece, considerand ca sansele sunt foarte mari pentru ca "aceasta este prima motiune populara".

10:10 - La Palatul Palarmentului au ajuns si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, si Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, insa ambii au refuzat sa faca declaratii.

10:05 - Liderul PNL, Crin Antonescu, ajuns la Palatul Parlamentului, a asigurat ca liberalii vor vota motiunea contra Guvernului Boc. "Ca presedinte al PNL pot zice ca liberalii vor vota motiunea. Ca azi Guvernul pica sau ramane, datoria noastra este sa fim gata sa oferim o alternativa coerenta, concreta si profund diferita", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

9:55 - La Palatul Parlamentului a ajuns si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, afirmand, optimist, ca motiunea nu va trece. "Sunt sanse mari pentru Guvern sa ramana. Este absolut imposibil sa se ia bani din rezerva BNR. Sa ne fereasca Dumnezeu", a declarat Vladescu, intrebat fiind daca banii din rezerva bancii centrale ar putea fi o solutie alternativa la taierea pensiilor si salariilor.

9:50 - Sindicalistii BNS au ajuns in balcon, in sala de sedinte a Parlamentului.

09:45 - Si presedintele PSD, Victor Ponta, a intrat in Palatul Parlamentului. El a discutat, marti dimineata, cu sindicalistii care protesteaza.

09:40 - Premierul Emil Boc a ajuns la Palatul Parlamentului unde se va dezbate motiunea de cezura.

In cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata, atunci Guvernul va fi demis, iar masurile de austeritate pentru care Executivul si-a angajat raspunderea nu vor fi aplicate.

Daca motiunea este respinsa, masurile anticriza vor fi considerate adoptate, vor merge la promulgare si vor intra in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial.

Pentru ca motiunea sa fie adoptata de Parlament este nevoie de 236 de voturi. In cazul in care toti parlamentarii PSD, PC si PNL vor merge la Parlament si vota motiunea s-ar obtine 212 voturi pentru iar Opozitia ar mai avea nevoie de 24 de voturi pentru a demite Guvernul.

In schimb, arcul guvernamental beneficiaza, teoretic, de 255 de senatori si deputati. Insa, cativa parlamentari democrat liberali si-au anuntat sustinerea pentru motiune. Ramane de vazut daca sunt suficienti pentru a demite Guvernul.

PSD - vot la vedere. PC si PNL vor sustine motiunea

Membrii Comitetului Executiv National al PSD au aprobat, luni, in unanimitate, ca votul pentru motiunea de cenzura sa fie la vedere. Ei au decis ca parlamentarii care voteaza impotriva motiunii de cenzura, se abtin de la vot sau nu voteaza la vedere sa fie exclusi din PSD.

Si presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a sustinut ca Biroul Executiv al PC a decis sustinerea motiunii de cenzura.

Si parlamentarii PNL vor sustine motiunea de cenzura, asa cum a anuntat, dupa sedinta de luni a Biroului Politic Central al formatiunii, liderul liberal Crin Antonescu.

"Parlamentarii liberali vor fi prezenti la dezbaterea motiunii de cenzura introdusa de PSD+PC si o vor vota", a spus Antonescu.

Guvernul nu are sustinere totala din partea PD-L

Se pare ca Guvernul Boc nu se bucura de un sprijin total din partea democrat liberalilor. Mai multi politicieni din randul PD-L si-au anuntat intentia de a vota pentru la motiunea de cenzura.

Printre acestia se numara deputatul Daniel Oajdea, care a si fost propus pentru excludere din partid. Vicepresedintele democrat liberal Gheorghe Flutur s-a aratat convins ca nu vor mai exista situatii de acest gen.

In ceea ce ii priveste pe parlamentarii UDMR, acestia au anuntat ca voturile lor vor fi impotriva motiunii.

Si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a anuntat ca nu va sustine motiunea de cenzura.

Camelia Badea si Alina Bardas

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#motiune cenzura Guvern Boc, #masuri austeritate motiune cenzura , #motiune