Motiunea simpla impotriva Rovanei Plumb a picat: Depasim state cu experienta de zeci de ani in atragerea de fonduri UE

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 18:15
3671 citiri
Motiunea simpla impotriva Rovanei Plumb a picat: Depasim state cu experienta de zeci de ani in atragerea de fonduri UE
Foto: Arhiva Facebook/ Rovana Plumb

Motiunea simpla impotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost respinsa marti de plenul Senatului, cu 40 voturi "pentru", 72 de voturi "impotriva" si o abtinere.

Motiunea a fost depusa de parlamentari PNL si PMP, care avertizeaza ca situatia programelor operationale sectoriale este deosebit de grava, din perspectiva sumelor foarte mici rambursate efectiv de catre Comisia Europeana, pana in prezent.

Cum s-a aparat Rovana Plumb

Ministrul Fondurilor Europene a sustinut in timpul dezbaterii in Senat a motiunii ca in perioada 2014-2023 Romania are la dispozitie o alocare financiara totala de 42,3 miliarde de euro, iar pana acum a beneficiat de 46,7 miliarde de euro, dintre care 9,7 miliarde de euro in exercitiul financiar 2014-2020.

Plumb spune ca afirmatia din textul motiunii potrivit careia au fost atrase fonduri europene derizorii sau implementarea unor proiecte nu a inceput ar fi fost o afirmatie valabila in 2016.

"Afirmatia din textul motiunii PMP-PNL privind sumele derizorii sau cea privind neinceperea implementarii proiectelor poate s-ar fi potrivit daca ar fi fost facuta in anul 2016, cand sub ochii tuturor s-au derulat sute de zile de discutii sterile, desene frumoase si rezultate zero.

In ianuarie 2017, cand am preluat guvernarea, in afara de sumele de prefinantare virate de Comisia Europeana, niciun euro nu fusese solicitat la rambursare. Ar fi trebuit sa va intrebati de ce. Raspunsul este insa simplu: contractele de finantare cu beneficiari erau inexistente, implementarea lipsea cu desavarsire, iar sistemul de management si control nu era acreditat", a spus Rovana Plumb.

Ea mai sustine ca, potrivit unor date ale Comisiei Europeane, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de investitii este de 16%, in timp ce media europeana este de 18%.

"Romania depaseste state membre ale UE cu experienta de zeci de ani in atragerea de fonduri europene nerambursabile. Au fost deschise apeluri in valoare de 22,5 miliarde de euro, adica 80% din alocarea totala aferenta politicii de coeziune", a mai sustinut ministrul Fondurilor Europene.

Acuzatiile Opozitiei

Programul Operational Regional are alocata suma de 6.600.000.000 euro, rata de absorbtie efectiva fiind in valoare de 24.272.480 de euro, ceea ce reprezinta 0,37%, in timp ce suma alocata Programului Operational Infrastructura Mare este de 9.418.524.484 euro, iar gradul de absorbtie este de 858.287.778 euro, insemnand 9,11%.

Pentru Programul Operational Competitivitate a fost alocata suma de 1.329.787.234 euro, rata de absorbtie fiind de 59.118.754 euro - 4,45%, in timp ce pentru Programul Operational Capacitate Administrativa a fost alocata suma de 553.191.489 euro, absorbtia efectiva fiind de 20.668.383 euro - 3,74%. Pentru Programul Operational Pescuit si Afaceri Maritime, alocarea financiara este de 168.421.371 euro, rata de absorbtie fiind de 9.785.156 euro, adica 5,81%, iar pentru Programul Operational Capitalul Uman suma alocata este de 4.371.963.027 euro, rata de absorbtie pana la 19 ianuarie 2018 fiind 0%, se arata in textul motiunii.

"Romania are o sansa majora de a se dezvolta si de a deveni cu adevarat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Aceasta oportunitate este oferita de fondurile europene, fonduri care pot contribui la cresterea calitatii vietii romanilor.

Rata absorbtiei aferenta programarii bugetare 2014 - 2020 a ajuns, la sfarsitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operationale care gestioneaza Fondurile Europene Structurale si de Investitii de care Romania beneficiaza au avut rezultate catastrofale", aratau initiatorii motiunii depuse impotriva ministrului Rovana Plumb.

Ei mai acuza PSD-ALDE ca au fost interesate mai mult de masurile clientelei lor, si nu sa atraga investitii si fonduri europene, iar Romania dezangajeaza anual sute de milioane de euro.

Rovana Plumb este ministru al Fondurilor Europne din 23 februarie 2017, fiind propusa de premierul de atunci Sorin Grindeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune simpla Rovana Plumb, #motiune simpla ministru fonduri europene , #motiune
Comentarii