Batalia fara scrupule pe coduri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Aprilie 2009, ora 12:35
3597 citiri
Batalia fara scrupule pe coduri

Absolut halucinanat razboiul politic al codurilor, care se poarta in transeele actualei coalitii!

Mircea Geoana sustine ca ele nu trebuie adoptate pana pe 15 mai, decat cel mult Codul Penal, desi, initial, fusese de acord cu data avansata de presedinte.

PD-L isi pune toata credibilitatea la bataie pentru a respecta indicatia prezidentiala, desi graba intr-o chestiune de o asemenea importanta se poate dovedi mai tarziu fatala.

Traian Basescu e surd la argumentele societatii civile si tine mortis sa bifeze, nu conteaza cum, cerinta de innoire a legislatiei impusa de Comisia Europeana, care sa emita la randul ei un raport bun pe justitie si poate chiar sa ridice monitorizarea, victorie pe care presedintele sa si-o puna la rever.

In toata aceasta nebunie nimeni nu este catusi de putin interesat de continutul adesea aberant al legislatiei penale, cel putin, din cauza caruia, de fapt, ne vom indeparta de exigentele europene anticoruptie.

Diavolii din lege

Viitorul Cod Penal va reduce drastic, in unele cazuri chiar va injumatati, pedepsele pentru fapte de coruptie, de unde si o reducere proportionala a termenelor de prescriptie spre fericirea multor puscariabili.

Totodata, va schimba conditiile pentru subiectii infractiunii, de exemplu in cazul functionarilor publici, de unde binecuvatare la mita pentru unii angajati care nu indeplinesc noile criterii, dar si posibila inchidere a unor cazuri spectaculoase, precum "Valiza" sau chiar "Penescu".

In general vorbim despre un regim sanctionator mai bland pentru majoritatea infractiunilor, optiune preluata din legislatiile altor tari, insa discutabila in contextul socio-economic din Romania.

Dispar forme agravate sau chiar infractiuni cu totul din domeniul fiscal, al protectiei mediului si chiar al traficului de droguri. Toate acestea sunt doar cateva dintre zecile de obiectii formulate de coalitia "Opriti codurile" care reuneste 21 de ONG-uri cu o competenta confirmata in domeniu.

Intre ele Societatea Academica Romana, Freedom House, Fundatia Soros, Tranparency International, Centrul pentru Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a Presei etc. Toti cer, in primul rand, o dezbatere publica temeinica intr-un domeniu de o asemenea importanta si intr-o tara unde majoritatea legilor sunt gresite, contradictorii sau stupide.

Mircea Geoana, fara scrupule

Mircea Geoana s-a agatat rapid de ultimul vagon al acestui tren si pledeaza pentru multa chibzuinta. Ii place la nebunie sa se aseze acum in poza de grup a ONG-urile pe care insa, pana acum, nu stia cum sa le discrediteze. Argumentele lor nu erau la fel de valabile si cand cereau ridicarea imunitatii lui Adrian Nastase, de exemplu?

Dl. Geoana are insa auzul selectiv si constiinta teribil de flexibila. Liderul PSD foloseste fara scrupule o ocazie nesperata de a-i face opozitie lui Traian Basescu exact pe terenul lui.

Probabil ca daca presedintele cerea dezbatere publica si amanarea adoptarii codurilor, liderul PSD s-ar fi luptat din rasputeri pentru data de 15 mai, trecand cu bocancii peste societatea civila.

E drept ca prin aceasta pirueta electorala, Mircea Geoana isi atrage ura puscariabililor din PSD, care vad in viitorul Cod Penal o sansa nesperata de a scapa de belele (li s-ar aplica legea penala mai favorabila). Cel putin Adrian Nastase, Serban Mihailescu sau Miron mitrea ar fi foarte aproape de salvatorul termen de prescriptie. Nu este insa vorba chiar despre preferatii sai, asa ca pretul merita.

Lumea cu fundul in sus

De partea celalata, PD-L, mereu cu anticoruptia in gura, aparatorul lui Daniel Morar si cu Monica Macovei pe locul doi al listei pentru europarlamentare, este acum intr-o situatie extrem de delicata. Lupta pentru adoptarea rapida a unor coduri pe care, daca era in opozitie, le-ar fi atacat din toate pozitiile.

Cat despre Traian Basescu, metamorfoza sa este incredibila. "Ati venit sa faceti poze cu presedintele?" i-a intrebat el, sarcastic, pe reprezentantii coalitiei "Opriti codurile", adica exact pe oamenii care i-au fost alaturi in toate razboaiele de pana acum.

Bun era SAR, minunata Fundatia Soros, de exceptie Centrul pentru Resurse Juridice pe vremea cand principiile lor puteau fi folosite in lupta politica! Buni erau acesti oameni cand isi puneau pielea in bat alaturi de Traian Basescu in lupta anticoruptie!

Dar de ce sa ne miram, cat timp Traian Basescu nu a fost convins nici macar de Daniel Morar in privinta capcanelor din viitorul Cod Penal. De ce l-o mai fi sustinut pe seful DNA, cand acum inchide ochii la premisele sabotarii muncii procurorilor anticoruptie?

ONG-urile au plecat de la intalnirea de Cotroceni fara dezbaterea publica promisa, dar mangaiati pe cap cu promisiunea prezidentiala ca vor participa la dezbaterea codurilor in Parlament si vor putea sa-si depuna amendamentele. Si ce se mai poate schimba pana pe 15 mai?

Traian Basescu e preocupat de ridicarea monitorizarii pe Justitie. Sigur ca e o problema de mare importanta, insa nu trebuie obtinuta cu pretul unei legi penale proaste ale carei consecinte sa fie cu mult mai rele decat continuarea monitorizarii si pe care sa o tot amendam apoi ca pe o haina carpita si rascarpita.

Cine ar fi anticipat anul trecut ca Traian Basescu si partidul lui vor milita pentru o lege care il avantajeaza pe Adrian Nastase, ca societatea civila va deveni un adversar pentru presedinte din cauza unor principii si argumente incomode? Cine ar fi anticipat ca presedintele Senatului poate fi in acelasi timp si la putere si in opozitie?

Cine a inteles in timp util ca principiile si onoarea n-au loc in politica romaneasca?

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Opriti codurile, #coduri Basescu, #coduri Geoana, #ONG Basescu , #ONG