Opinii: Badarania bunului simt

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 18:03
4325 citiri
Opinii: Badarania bunului simt

Mai de demult, pe vremea cand rusii inca nu venisera cu stilul lor in viata noastra, era un gest de bun simt sa raspunzi la salutul sau la invitatia cuiva. Sa nu raspunzi era un gest de badaranie.

Astazi e altfel. Sa raspunzi la invitatie e un mesaj catre un anumit electorat, sa nu raspunzi este alt mesaj, catre alt electorat, sa stai pe ganduri este tot un mesaj, dar mai mult catre tovarasii de munca. Toate la un loc, insa, sunt mesaje catre presedinte.

E usor sa zici veto

N-ar fi pentru prima oara cand presedintele invita partidele la consultari. Automat, felixul celui mai mic partidulet din Opozitie striga "veto!", pretinsul reprezentant al bunului simt are buna badaranie sa strige imediat "si eu, veto!", iar cel de al treilea corifeu al Opozitiei bunelor maniere ramane cu gandul cam in doi peri.

Numai in ultima clipa, gladiatorul Ponta isi coordoneza perii cu gandirea Iliescu, cu circumvolutiunea Hrebenciuc si cu chintesenta Nastase.

Atunci, aducandu-si brusc aminte cum au intrat in istorie cuvintele lui Corregio, rostite la vederea maestrului Rafael, "anch'io son pittore!", adica "si eu sunt tot pictor!", Ponta incearca istoria cu degetul, strigand: "si eu sunt tot veto!".

Uns cu mai multe alifii, decat gandeste Opozitia, presedintele n-a muscat nada intinsa de Victor Ponta, atunci cand acesta conditiona prezenta sa la Cotroceni de absenta UNPR.

Atata i-ar fi lipsit presedintelui, sa faca selectie preferentiala printre parlamentari, pe baza principiului: tu da, tu nu! Oare nu tot Ponta ar fi sarit la un metru in sus, pentru incalcarea Constitutiei de catre Basescu, prin descriminare?

Riscul de a face stanga-mprejur

Presedintele avea datoria sa invite toate formatiile si, pe toate, le-a invitat. Dar nici nu si-a inchipuit, in sinea lui, ca se vor repezi toate gramada la Cotroceni, atata vreme cat fiecare stie ca nu-i chemat in mod special, ca sa apuce de acolo, numai pentru el, borcanul cu miere sau sa insface ciolanul de la altul.

Basescu a calculat corect. Imaginea sa are mai mult de castigat atunci cand il invita chiar si pe Gabriel Oprea, decat atunci cand invitatii Felix, Ponta si cu Crin ii raspund: ba, eu nu vin!

Dar si Opozitia a crezut ca face calcule corecte, contand pe consultari separate ulterioare, ca doar n-ar fi prima oara. Era prilejul sa puna punctul pe i, sa-i spuna raspicat lui Basescu tot ce are de spus, cu piciorul in prag, cu mana-n sold si sa-i dea cu tifla lui Boc de la distanta varsand lighianul cu laturi in capul coalitiei.

Nu toate calculele corecte, insa, au si rezultatele asteptate: flerul ii sopteste presedintelui cam ce l-ar fi asteptat intr-o discutie separata numai cu inamicul, iar Constitutia il lasa sa organizeze consultari doar cand crede dansul ca este cazul. Cand nu crede nu organizeaza. Si n-a crezut.

Ca urmare, razvratitul Ponta a ramas cu buzele umflate, vanitosul Crin cu ochii in soare, iar minusculul Felix vorbeste si acum la bec - tocmai el, proprietar de microfoane si camere de luat vederi.

Ciolanul si borcanul - secera si ciocanul

Avantaj Basescu, ca imagine. Ca fond, concluziile consultarilor plutesc in aer: sunt ceva sperante, dar nu-i nicio nadejde. Poate la anul nu ne mai imprumutam la FMI, poate va fi mai bine, preferabil sa fim optimisti, chiar daca situatia externa e complicata, iar pe cea interna n-a simplificat-o inca nimeni.

Concluziile neconsultarilor le stie numai Opozitia, cea absenta prin marile institutii ale statului (Parlament, Presedintie). Absentii din marile institutii ale statului sunt insa prezenti la marile Antene SOV si Felix. Aici concluziile prevestesc un dezastru national, ceva care sa demoleze totul, ca dupa un cutremur devastator, si sa ia viata de la zero, ca un nou menaj, dupa un divort rasunator, finalizat cu poalele-n cap.

Ca telespectator, e greu sa intelegi altceva decat lupta cu ciolanul, batalia cu borcanul sau chiar nostalgia cu secera si ciocanul, inevitabile atunci cand salariile scad, preturile cresc, iar Opozitia refuza sa converseze cu presedintele, practicand politica bunului simt cand cu fudulie, cand cu destula badaranie.

Concluzia concluziilor este ca unii incearca sa faca ceva, dar nu stiu nici ei daca vor reusi, in timp ce altii nu incearca sa faca nimic decat zarva si vor reusi sigur.

Intre ei, ne gasim noi, ceilalti, pregatiti sa vedem daca vom iesi din criza inaintea grecilor sau ne-o iau tot bulgarii inainte, ca de obicei - intrucat alti concurenti nu avem, decat in Africa.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu Victor Ponta, #vot veto Romania , #opozitie