Opinii Cand PSD ne ia de prosti

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 23:55
8313 citiri
Opinii Cand PSD ne ia de prosti
Foto:Antena3.ro

Da, rolul Opozitiei e acela de a se opune Puterii. Da, gherila parlamentara e una din practicile folosite in toate democratiile lumii, de la SUA la San Marino. Si da, populismul e una din din armele oricarui politician. Dar ce incearca PSD sa faca zilele astea depaseste granitele populismului si ale bunului simt.

E deja o insulta la adresa inteligentei oricarui cetatean din Romania. Anuntul PSD ca va bloca legile salarizarii printr-o smecherie parlamentara care va permite revenirea la salariile dinaintea taierilor cu 25% ii ia de prosti pe romani. Ii ia si ii ia de trei ori. In primul rand, un anunt ca vor face asta, urmat de recunoasterea faptului ca nu vor reusi arata ca pur si simplu ca vand minciuni bugetarilor.

In al doilea rand, daca totusi reusesc, vor provoca un dezastru economic pentru care bineinteles ca nu-si vor asuma raspunderea. In fine, simplul fapt ca Opozitia recurge inca o data la astfel de piese ieftine de teatru demonstreaza inca o data ca smecheria e la rang inalt in politica romaneasca. Forta motrice.

Mecanismele unei farse

Planul anuntat de PSD e asta: nu vine la votul din Parlament pentru stabilirea calendarului de votare a motiunii de cenzura pe legea-cadru a salarizarii, astfel incat aceasta sa fie impinsa in 2011 si, in lipsa ei, sa intre in vigoare salariile dinaintea taierii de 25%. Pe hartie, pare perfect. In realitatea, e nu numai o minciuna. E o absurditate. Iar daca reuseste, o nenorocire. Sa luam argumentele unul cate unul.

In primul rand, blocarea unei motiuni prin simpla absenta de la votul pe calendar ar insemna o absurditate unica in istoria democratiei romanesti. Asta ar insemna ca absolut nicio motiune de cenzura nu va mai putea fi votata vreodata in Romania, din cauza ca Puterea ar avea posibilitatea sa nu se prezinte al vot.

Apoi, daca strategia reuseste, Romania ar fi lovita economic extrem de grav. Nu numai ca va pierde transa de imprumut de la Fondul Monetar International, vitala daca vrem ca in 2011 sa se plateasca pensiile si salariile, chiar si asa micsorate cum sunt, d-apai revenite la nivelul dinaintea taierii cu 25%. E dispus PSD sa-si asume o asemenea catastrofa? Stie cumva PSD sa scoata bani din piatra seaca? Cel mai probabil, liderii social-democrati ar trebui sa-si doreasca sa nu le reuseasca smecheria.

De fapt, chiar ei au recunoscut, prin vocea liderului senatorilor pesedisti, Ilie Sarbu, ca nu-si dau mari sanse de reusita. De ce nu? Din cauza ca PD-L are "metode specifice", ca oricum nu respecta Constitutia etc. Spune el. Cu alte cuvinte, stiu ca nu-i costa nimic sa incerce un truc care ar putea sa arunce Romania in haos, bazandu-se pe faptul ca poate nu va reusi?

Adica se joaca pur si simplu cu sperantele unor oameni care cred ca pot sa-si redobandeasca salariile, spunandu-le ca pot face asta, cand de fapt nu pot? O asemenea atitudine poate fi caracterizata in multe cuvinte, dar mincinoasa, ipocrita, iresponsabila si neserioasa sunt probabil de ajuns.

Tactici de Opozitie

Daca ne uitam la ce a facut Opozitia anul acesta in Parlament, in special PSD, putem trage o singura concluzie. Nu s-a opus, a facut gherila. A folosit cele mai neobisnuite tertipuri pentru scopuri politice marunte. Si nu numai marunte, ci de multe ori daunatoare pentru cetatenii Romaniei. Ca si cum acestia n-ar conta si tot ce trebuie sa vada cei din PSD, PNL si PC ar fi sa blocheze puterea condusa de Traian Basescu.

Sa ne amintim numai de boicotul sedintelor din plen si din Camera Deputatilor, ca masura de protest la adresa Robertei Anastase, ca si cum Opozitia, nu justitia, trebuia sa o pedepseasca pe aceasta. Ce au obtinut atunci? Nimic, doar ca au blocat, intarziat sau lasat sa fie aprobate tacit cateva sute de legi. Cum au beneficiat cetatenii din asta?

Nu are nici macar rost sa ne amintim ca insusi Adrian Nastase propunea crearea a doua Birouri Permanente ale Camerei Deputatilor, o alta masura penibila si fara sens. Iar lista poate continua cu altele, incepand cu reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.

Asta e ceea ce ne da Opozitia prin micile sale sabotaje populiste. Multa gargara, multe pacaleli. Si mult nimic.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PSD amanare motiune, #PSD truc parlamentar, #PSD motiune lege cadru , #opozitie