Ce nu intelege PDL. Morala protestelor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:05
6925 citiri
Ce nu intelege PDL. Morala protestelor (Opinii)

Protestele de strada din Romania nu sunt in principal impotriva proiectului Rosia Montana.

Acesta a fost fermentul, prin segmentul ecologist, prin traditie, foarte activ. Dar cat anume din protest inseamna ecologie se vede de luni pana sambata, cand pe strada ies doar cateva sute de oameni.

Diferenta pana la 15 - 20 de mii reprezinta cu totul altceva, adica o furie inca difuza impotriva actualei guvernari, ineficienta, corupta si inepta. Dar in asemenea situatii, in mod normal, din punct de vedere politic astfel de reactii sunt capitalizate de opozitie. Ceea ce nu e cazul in Romania, pentru ca protestele de strada sunt mai degraba unele antisistem, impotriva clasei politice in ansamblu.

Este clar ca modelul "scad ei pentru ca se erodeaza si automat crestem noi, pentru simplul fapt ca suntem de partea cealalta, nu mai functioneaza". Ceea ce pierde USL nu se duce la PDL, ci mareste masa deja majoritara a nehotaratilor, a dezamagitilor, a oamenilor care contesta clasa politica integral.

Este o evolutie periculoasa din mai multe motive. Pe de-o parte, indiferent cat de mic va fi procentul celor are participa la alegeri, sa ajungem si la 10% prezenta, ele raman valabile si genereaza o putere, o guvernare. Dar una complet nelegitima din punct de vedere politic si foarte fragila, indiferent de masivitatea majoritatii din Parlament.

Pe de alta parte, indiferent cat de detestate sunt partidele politice, indiferent cat de mica este increderea in politicieni, pe buna, cat se poate de buna dreptate dupa atatea dezamagiri, democratie fara partide nu exista. Oricat sunt ele de rele, corupte si inepte, fara ele nu exista decat totalitarism si dictatura. Vrem asta? Din pacate ma tem ca exista destul de multe, ingrijorator de multe raspunsuri pozitive.

Cred ca lectia acestor proteste nu este atat pentru Putere, cat pentru Opozitie care ar trebui sa se intrebe de ce nu creste, de ce nu are aderenta desi guvernarea PDL nu a fost cu nimic mai rea decat dezastrul pe care il provoaca USL. Dimpotriva.

PDL, principalul partid al opozitiei, ar trebui cred sa constientizeze in ceasul al 12-lea macar cateva lucruri in loc sa jubileze ca Victor Ponta e in corzi:

1. PDL nu deconteaza atat masurile de austeritate din 2010, pe care oamenii pana la urma le-au inteles, ci faptul ca ele nu au lovit si in clientela politica. Isi deconteaza in continuare figurile dubuioase, unele penale, care nu se indura sa faca un pas in spate.

PDL nu se va ridica cat timp lideri cu dosare penale precum Adriean Videanu si Ioan Oltean nu isi vor abandona pozitiile din partid. Daca sunt nevinovati vor reveni mai curati, mai puternici. Dar in acest moment pasul inapoi este un sacrificiu necesar. Ce folos ca in PDL exista tandemul care a reformat justitia si a garantat anticoruptia, Macovei - Predoiu, daca partidul nu reuseste sa transmita un mesaj de autentica reformare interna pe criterii etice?

2. PDL a luat multe masuri corecte, a facut reforme majore, dar pe care nu a fost in stare sa le comunice. Boala se pastreaza. Nu cred ca exista in Romania partid cu o comunicare mai proasta decat PDL. Este lent in reactii, nu are purtatori de mesaj bine definiti si promovati, nu are mesaj coerent, nu stie sa atraga atentia asupra mesajelor sale, nu stie sa si le puna in pagina. Daca trage cineva de ei, bine, daca nu trage, la fel de bine.

E drept ca sunt boicotati de televiziuni, dar comunicarea lor este atat de firava si dezorganizata incat sunt si foarte usor de boicotat. Spre exemplu, degeaba esti primul partid care afirma cu subiect si predicat neconstitutionalitea proiectului de lege privind Rosia Montana, cu zile bune inainte sa o faca presedintele, daca nu stii sa promovezi acest mesaj.

3. PDL ar trebui sa aiba curajul unor pozitii ferm asumate, indiferent daca ele sunt sau nu pe placul strazii, rostite raspicat de oameni credibili. Electoratul dezamagit, cel pe care PDL ar trebui sa-l tinteasca in primul rand, tanjeste dupa seriozitate, asumare si consecventa, cu conditia sa fie solid argumentate, si este satul de mesajele populiste cu ochii in sondaje.

Lipsa de vigoare, timiditatea reactiilor le-au adus cele mai multe dintre acuzatiile de blat, ba cu PNL, ba cu PSD, pe care liderii democrat liberali n-au mai stiut cum sa le infirme. Daca le-ar infirma si cu fapte ar fi cu mult mai credibili.

4. PDL ar trebui sa dovedeasca temeinicie si seriozitate prin proiecte clare, fezabile care sa insoteasca fiecare dintre criticile aduse guvernarii. Asta daca vrea si poate sa se dovedeasca o reala alternativa la actuala guvernare.

Soarta PDL imi este indiferenta, ca a oricarui partid din Romania, de altfel. Fiecare piere pana la urma pe limba lui. Dar spun toate acestea pentru ca slabiciunea opozitiei este o boala grava a unui sistem politic si poate duce la blocarea lui.

Lipsa alternativei, depresia electoratului pot duce la aberatii, la mutatii extrem de grave ale sistemului democratic. Si daca ele se vor produce, actuala opozitie va fi la fel de vinovata ca actuala putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#proteste Rosia Montana, #PDL Opozitie, #PDL Rosia Montana , #opozitie