De ce castiga PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 23:59
8430 citiri
De ce castiga PSD (Opinii)

Nu cred ca vreodata un an electoral din Romania mi s-a parut mai neinteresant si cu potential mai mic de a genera o schimbare reala sau macar o dezbatere reala decat anul acesta.

Si asta nu pentru ca figurile in prim plan ar fi mai anoste, nu pentru ca actualitatea nu ar oferi teme de mare importanta. Ci pentru ca marile batalii se poarta in interiorul taberelor, nu intre ele, mai ales in tabara Opozitiei.

Cand te uiti pe dreapta, te iei cu mainile de cap si nu mai intelegi nimic, daca judeci in termenii logicii politice. De luni de zile toate formatiunile de pe dreapta nu vorbesc decat despre necesitatea unificarii, indubitabila in opinia mea, insa tot ce s-a intamplat a fost o si mai mare faramitare. Iar principalul ferment al faramitarii este exact cel care clama mai cu spor unificarea.

Marea batalie de pe dreapta nu este una de opozitie. Este batalia fratricida dintre PMP si PDL, unul in ofensiva de destructurare si ocupare, altul in defensiva totala.

Ca PMP a pornit asaltul la baioneta asupra structurilor democrat liberalilor nu o spun doar eu, ci o acuza inclusiv un fost fruntas al noului partid, revocat rapid din functie, fostul sef al Organizatiei Municipale a PMP Bistrita, Zorin Diaconescu:

"Ce face PMP de la o vreme nu are nici o legatura cu statul de drept, cu modernizarea Romaniei, cu programul lansat si uitat al lui Adrian Papahagi, cu tot ce le spuneam noi oamenilor pe cand incercam sa-i convingem si nu-i intelegeam de ce ei sovaie. Partidul in care noi am crezut s-a transformat intr-o simpla platforma de racolat membri PDL, mai ales primari, umilindu-i, obligandu-i sa iasa zilnic intre oameni purtand doua fete, una de primari PDL si alta apartinand 'Fundatiei...', sa raporteze la partid ca sa nu-si piarda functia, dar sa stranga semnaturi pentru PMP.

Cat de onorabil se poate simti cineva, obligat prin mii de fire invizibile la un astfel de balet, numai el stie."

Tind sa-l cred. Daca te uiti pe lista PMP pentru europarlamentare, ea este dominata pe primele pozitii de fosti democrat liberali. Cel putin patru mari primari democrat liberali, intre care Emil Boc, Mircea Man, Gheorghe Stefan si Gheorghe Falca sunt membri ai Fundatiei Miscarea Populara si mult mai activi in cadrul acesteia decat in cadrul propriului partid.

In loc sa ia la tinta Puterea, om cu om, multi lideri PMP, in frunte cu candidatul cap de lista, Cristian Preda, au luat-o la tinta pe Monica Macovei. D-na Macovei e problema care nu da pace PMP-ului din zori si pana in noapte, cel putin daca luam in calcul frecventa atacurilor.

Pare ca PMP, aspirator de traseisti precum Mircea Anton, nu pare catusi de putin interesat de electoratul nehotarat si dezamagit pentru care nu vadeste vreo oferta atractiva si consistenta, ci vizeaza sistematic electoratul PDL.

Si daca intre cele doua se inverseaza ierarhia, dar in fix acelasi bazin electoral, care e castigul pentru Opozitie?

La randul lor, democrat liberalii par debusolati in fata acestui atac. Eu nu le reprosez ca nu fac opozitie macar pentru ca au existat acele actiuni la CCR care au oprit demersuri extrem de toxice ale Puterii in privinta Codului Penal sau a Codului Insolventei, ca sa dau doar doua exemple. Dar este departe de a fi suficient.

In plus, PDL pare inert, paralizat in fata atacului sustinut al PMP si in continuare timorat de umbra lui Traian Basescu.

Partidul vorbeste pe mai multe voci, ce rosteste centrul mai contrazice cineva de la Suceava, mai contesta cineva de la Arad, din timp in timp mai apare o stire despre delegatii secrete care s-ar fi dus la Cotroceni, PDL nu pare a avea o linie si nu mai pare a fi un partid inchegat, ci unul derutat.

PNL traieste socul iesirii de la guvernare. Are probleme in teritoriu, pentru a le calma face opozitie de catifea, cu declaratii ferme, dar fara motiuni, fara actiuni la CCR. Pare, la randul sau, in deruta, rupt cumva intre electoratul USL, pe care incearca sa-l recupereze, si electoratul antiUSL, de care ar avea nevoie. Sunt discursuri ireconciliabile si orice incercare de a le combina ma tem ca nu poate avea decat efecte contrarii.

Restul formatiunilor de dreapta se zbat la pragul electoral si fiecare parca vrea sa dovedeasca un singur lucru: ca ea este adevarata dreapta. E o batalie teribila, fara miza, cu puternice tuse personala si adesea penibile, care indeparteaza alegatorii.

Masura ei a fost data la nivel micro, daca vreti, de confruntarea dintre Mihail Neamtu si Cristian Preda din emisiunea lui Robert Turcescu, o confruntare care a pornit de la agresivitatea frustrata a lui Cristian Preda si a degenerat intr-o autentica paruiala.

Singurul lucru pe care il are de facut PSD in aceste conditii este sa nu intrerupa dreapta. E atat de bine angajata pe drumul pierzaniei incat tot ce trebuie sa faca este sa continue nederanajata.

Nici in PSD nu este neaparat liniste, cel putin nu cat timp o tabara, sa-i zicem tabara Dragnea, doar pentru ca ea trebuie sa poarte un nume, nu din alt motiv, il impinge pe Victor Ponta spre o candidatura pe care acesta nu da semne ca si-ar dori-o. Dimpotriva. Si are toate motivele logice sa nu si-o doreasca. Dar macar tensiunile din PSD sunt tinute sub capac, aparentele sunt salvate, rufele nu se spala in fata publicului larg.

Dreapta insasi face din PSD favoritul acestui an electoral si inca fara cine stie efort.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#PDL PMP, #primari PDL Miscarea Populara , #opozitie