Drumul sinuos al "radacinilor nesanatoase" in politica romaneasca

Autor: Daniel Constantin Ciungu - fondator PACT pentru Romania
Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 08:09
5446 citiri

In Romania sunt oameni noi care doresc sa faca politica. Care se implica si vor sa schimbe lucrurile in bine in tara. Pentru toti romanii. Dar nu atat de multi pe cat i-ar trebui tarii. Si eu fac parte din acesti oameni. Din 2015 incoace am inceput sa muncesc la visul de a face politica. Pentru ca trebuie sa fie un vis, o pasiune, sa te dedici cu adevarat celor din jur. Altfel este doar un mod de a avea putere. Si am vazut unde ne duce, ca tara, o astfel de mentalitate egoista.

In 2016, am fondat impreuna cu multi prieteni, reintorsi din diaspora, o platforma politica si civica, un partid politic numit PACT: Platforma Actiunea Civica a Tinerilor. PACT pentru Romania.

Atunci, principala controversa folosita impotriva noastra era una similara, dar nu identica, cu cea folosita zilele acestea impotriva partidului lui Dacian Ciolos, PLUS. Eram facuti securisti zi-lumina. Peste tot, de toata lumea. Nu conta ca media de varsta era atunci de 31 de ani, ca noi aveam 3-4 ani la Revolutie sau ca unii s-au nascut in democratie.

Asa ca scriu acest articol despre noi ca oameni, ca popor, mai mult decat il scriu ca sa povestesc despre PACT pentru Romania sau despre PLUS.

Pentru ca uneori trebuie sa ne mai spunem si adevarul, sa fim si critici catre propria persoana, pentru a putea evolua in mai bine. Asa ca intru direct in subiect.

Atunci cand acelasi tip de minciuni securiste s-au spus si despre PACT si despre noi ca oameni, membrii si oamenii ce compun acum conducerile PLUS si USR unde au fost?!

Organizatiile non guvernamentale (ONG) si societatea civila unde au fost?

S-au dezis de noi. Rapid. Niciunii nu au avut dorinta sau rabdarea sa verifice si sa vada ca acuzatiile aduse lui Sebastian Burduja erau doar securisme a la PSD. Ca nu erau adevarate si ca dandu-le crezare, de fapt, ii ajutau pe cei corupti sa ramana in continuare la putere. In cazul tatalui sau o simpla asociere de nume cu scurta perioada ca angajat al Bancorex a fost suficient ca toti puritanii sa strige sus si tare ca suntem securisti. S-au lasat dusi de valul urii si asta este realitatea. E dura, stiu.

Nu existase niciodata vreo dovada, vreo ancheta, vreo acuzare la adresa dansului, iar dansul dezmintise bineinteles toate aceste nebunii de nenumarate ori, ultima oara intr-un articol in Capital anul trecut, in 2018. Dar lumea "a picat in capcana", in limbaj colocvial.

A durat cativa ani de zile de dialog fata-n fata cu oamenii din celelalte forte politice si cu cei din societatea civila, sa isi dea seama ca erau toate baliverne, dar era deja prea tarziu. Raul fusese facut de acoperitii PSD-ului. Inca sunt oameni care nu vorbesc cu noi din cauza asta, neavand curajul sa se uite la ei, sa vada ca au gresit.

Si de pierdut am avut noi toti. O forta de oameni tineri, organizati in spatele unui lider adevarat, innascut as spune, scoliti in cele mai bune scoli din lume, pe munca lor; romani ce munceau in tot felul de companii globale in zeci de tari se intorsesera in Romania. Cu un suflu nou, pasoptist, cu idei faine, sa puna umarul la munca de constructie a Romaniei. Iar tara ii tratase cu ironii, intors spatele si salam cu soia...

Stiti probabil ca acesta a fost adevaratul motiv invocat constant de colegii din mediul politic si cel al societatii civile, pentru a nu discuta cu noi. "Deficitul de imagine". Suna asa insipid, nu? Nu conta ca rar gaseau parteneri de conversatie mai buni in toate acele domenii pe care le tratau, sau oameni mai pasionati pe bune de politica si de ce putem face pentru a schimba viata romanilor in mai bine.

Noi am fost si ramanem transparenti, cu adevarat. Spunem adevarul cu orice pret. Critica constructiva trebuie sa ajute si trebuie sa fie luata in seama de niste parteneri maturi de dialog.

Imaginati-va ce puteam face impreuna daca ne uneam fortele din 2016. Ce puteam oferi tuturor romanilor. Dar romanii parca-s blestemati sa repete Miorita.

Acum cand celor de la PLUS li se intampla ceva mai serios, noi le spunem clar sa nu se lase! Pentru ca PSD, prin diversele sale goarne, va incerca astfel de atacuri in continuare. Au facut-o cu PACT pentru Romania de nenumarate ori in campanii sau in perioada dinainte si dupa 10 august 2018. Dar tot am reusit rezultate extraordinare acolo unde am avut candidati seriosi. Deci se poate! Romanul vrea schimbare, vrea oameni cu adevarat noi. Pentru a putea sa i-o oferim, insa, trebuie sa lucram cu adevarat impreuna. Sloganul cu care am candidat in iunie 2016. Doar impreuna avem forta sa acoperim toata tara si putem ajunge la toti romanii, sa vorbim fata-n fata.

Le spunem ca nu conteaza nascocirile securiste si ca nu credem in principiul comunist al radacinilor "nesanatoase". Credem mult in libertatea de expresie a individului si in fiecare om in parte. In capacitatea sa de a-si indeplini destinul si a-si trai viata asa cum doreste el sau ea. Nu cum vor altii pentru persoana sa ori cum i-ar dicta lumea.

Va intrebati daca nu e cumva un atac ce scriu eu aici. Nu, nu e un atac. E doar adevarul. E trist ca oamenii se pot purta diferit, nu-i asa? Dar asta e viata. E important insa si ei sa inteleaga si sa accepte ca au gresit fata de noi. Nu ma astept la scuze, nu isi au rostul. De altfel multi dintre ei deja au facut-o in privat si ii apreciez pentru asta. Scopul ramane sa cream impreuna o Romanie democrata, dezvoltata si demna. Pentru asta trebuie sa luptam cu totii. Inclusiv cu noi insine.

Insa, ma astept sa intelegem cu totii ironia acestor zile si acuzatii, sa intelegem ca adevarul conteaza si ca nu putem lasa insinuari sa ne dezbine. Ca atunci cand un om a gresit trebuie sa plateasca. Dar ca exista si posibilitatea sa judecam gresit pe altii. Parca ar fi o predica religioasa, nu? Stiu ca ma indrept poate un pic mai mult spre suflet si spre gandirea fiecaruia.

Insa cred cu tarie ca daca nu acceptam ca mai si gresim si ca daca nu lucram cu adevarat impreuna, nu suntem mai buni ca ei... ca cei care se folosesc de fricile oamenilor sa ii controleze si manipuleze.

Bineinteles ca atacul a durut si ca l-au interpretat si in mod personal cei de la PLUS. O greseala pe care si noi am facut-o, din punct de vedere al comunicarii politice. Raspunsul domnului Ciolos facand legatura intre toata populatia si Securitate a fost o greseala mare. Un altfel de raspuns era necesar si o scuza, pentru aceasta afirmatie neinspirata, a fost deja exprimata.

Sper ca macar in ceasul al doisprezecelea sa inteleaga partenerii de dialog si de opozitie ca daca nu formam un POL (da fac aluzie si la eforturile bune ale celor de la POL Tg-Mures), un PACT, al oamenilor curati, al fortelor de dreapta, nu vom face nimic.

A face politica inseamna sa iti expui parte din viata ochiului public. Sa te deschizi oamenilor. Dar si sa ai taria de a spune "da, am gresit", sau "imi cer scuze". Capacitatea de a munci pentru binele altora intai. Asa ceva nu veti auzi de la guvernantii actuali, coalitia PSD - ALDE - UDMR.

Vreau sa inchei prin a felicita reactia oamenilor din mediul politic din Opozitie si reactia societatii civile. Ei au sarit acum sa ii apere pe cei din PLUS. Au facut de data asta ceea ce trebuia! Nu au lasat frica si nepasarea sa castige. Este un pas important spre un dialog mai sanatos al Opozitiei. Mergem inainte! Impreuna!

Dupa 7 ani de studii si munca in Danemarca, de la 1 ianuarie 2016 Daniel Constantin Ciungu s-a intors definitiv in Romania. Daniel a lucrat atat in industria IT in Romania cat si in cea a energiei regenerabile in Danemarca si Romania.

Din 2012 este Sales Manager la nivel european, intr-o companie daneza din domeniul pompelor, senzorilor si energiei regenerabile.

Daniel detine o diploma de licenta de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti (2005-2009) si are un masterat in Dezvoltarea afacerilor bazate pe tehnologie, de la Universitatea Aarhus din Danemarca (2009-2012), cu un semestru Erasmus la Universitatea Tehnica din Delft, Olanda (2010).

Daniel Constantin Ciungu este fondator PACT pentru Romania. Considera ca PACT este singura miscare care are potentialul de a face aceste schimbari atat de necesare cat mai rapid, cu integritate si transparenta totala.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PULS acuzatii securitate, #PACT acuzatii securitate , #opozitie