Furtuna cenzurii intr-un pahar cu apa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Mai 2011, ora 13:21
7853 citiri
Furtuna cenzurii intr-un pahar cu apa (Opinii)

Scandalul gratuit creat de asa-zisa cenzurare a unei piese de teatru a fost, in mod evident, doar o strategie de marketing reusita: un spectacol obscur care la premiera a vandut vreo 13 bilete, dupa numai cateva zile de supramediatizare a fost jucat cu casa inchisa.

Mai mare si mai eficienta publicitate gratis nu cred ca exista. Asa ca regizorul Stefanis Lupu, nu stiu cat talent artistic are, dar de abilitate manageriala da dovada din plin.

Pana la urma, omul, confruntat cu un fiasco profesional, s-a salvat profitand de isteria antibasesciana a televizunilor de stiri, singura reteta cu efect garantat in societatea romaneasca a momentului. A fost suficient ca omul sa puna un titlu cu evidenta trimitere la personaje politice ale momentului, "Blonda, chiorul si piticul", si apoi sa urle cenzura pentru ca reactia sa fie cea scontata.

Televiziunile de stiri s-au napustit asupra subiectului pe care l-au devorat vreme de vreo doua zile fara incetare, desi explicatia institutiei care a suspendat spectacolul este cat se poate de clara:

"In protocolul semnat de cele doua parti, s-a convenit ca veniturile rezultate din incasarile evenimentelor comune vor fi impartite in procente de 50-50%, astfel incat sa se poata acoperi, pentru Asociatia Kubart onorariile actorilor, iar pentru Universitatea Populara Ioan I. Dalles costurile utilitatilor in perioada repetitiilor.

Avand in vedere ca s-au vandut doar 13 bilete (dovada fiind chitanta depusa in caseria Universitatii) si astfel nu se puteau acoperi cheltuielile, conducerea i-a comunicat regizorului ca acest spectacol nu mai putea fi sustinut din motive economice. Precizam ca acesta este singurul motiv care a stat la baza deciziei conducerii Universitatii Populare".

Cea mai buna dovada a premeditarii intregii povesti este chiar reactia regizorului la invitatia, foarte inteligenta de altfel, a presedintelui Traian Basescu de a juca piesa cu pricina chiar la Cotroceni:

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, invita trupa de artisti sa sustina piesa de teatru in sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o data care urmeaza sa fie stabilita de comun acord. Presedintele va fi prezent in sala alaturi de doamna Maria Basescu. In Romania, libertatea de exprimare este totala".

Stefanis Lupu n-a prea vrut. Si e normal sa nu prea fi vrut, caci daca pierde elementul de cenzura ma tem ca se intoarce la o vanzare de cel mult 13 bilete pe seara, adica la cenzura autentica si nemiloasa aplicata de regulile economiei de piata. Cat despre valoarea artistica, sincer chiar credeti ca o piesa compusa din astfel de dialoguri este o capodopera:

- "Buna seara, stimata doamna.

- Poftim? Stimata doamna? Ma, baieti, eu am auzit bine? Bai, doamne sunt alea din Parlamentu' tarii, care vegheaza pentru binele vostru. Pudicele alea care o comit oral pe bancheta din fata si se excita doar la gandul functiilor pe care le vor ocupa. Eu sunt o tarfa, ma"?

Poate sunt eu demodata, dar cred ca trivialitatea de dragul trivialitatii nu poate fi arta.

Dar daca ca tot sunt atat de "scrofuloase" la datorie, televizunile de stiri ar face bine sa fie mai preocupate de adevarata cenzura, adica aceea pe care o comit propriii patroni atunci cand vine vorba despre afacerile sau protejatii lor. Caci oricat de mult s-ar screme unii si altii sa ne convinga de contrariu, orice om cu nitel bun simt vede clar ca Romania nu experimenteaza in acest moment o dictatura.

Cred ca nimeni n-a vazut niciunde in lume vreun dictator autentic injurat zilnic, 24 de ore 24 la televizor, fluierat sau huiduit pe strada. Traian Basescu este un personaj politic autoritar, este o mana forte, dar este cu mult mai departe de profilul unui dicator decat era, de exemplu, Adrian Nastase.

Caci daca niciunul dintre dusmanii declarati ai actualului presedinte nu a patit niciodata nimic (va rog nu-mi spuneti ca SOV e o victima politica), criticilor lui Adrian Nastase, din presa si partid, li s-a inchis gura rapid, prin cele mai diverse metode.

Dimpotriva, in acest moment suntem cu mult mai aproape de anarhie, in care lipseste pana si necesara cenzura a bunului simt. Si daca o tinem tot asa, da, exista riscul, dupa cum arata chiar sondajele de opinie, sa ne indepartam de democratie, ca efect al deficitului de autoritate, ordine si respect pentru lege.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#teatru cenzura Basescu, #blonda chiorul piticul , #opozitie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna respectiva , aflata la conducerea centrului cultural .... i-a spus foarte clar in fata , in direct : sa-si ia piesa , sa-si ia "actorii" si sa se duca sa joace unde vrea el(ei) in fata publicului lor . Niste liberali .