Ministrul alternativa al Sanatatii: 300 de mil. de euro fraudati anual - bani pentru salariile medicilor Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 12:10
11808 citiri
Ministrul alternativa al Sanatatii: 300 de mil. de euro fraudati anual - bani pentru salariile medicilor Interviu

Daca guvernul ar dori sa dea salarii mai mari medicilor ar fi suficient sa controleze riguros cheltuielile publice si sa combata fraudele din sistemul de asigurari de sanatate, care provoaca pierderi de cel putin 300 de milioane de euro pe an, afirma dr. Dragos Serban, ministrul Sanatatii in cabinetul alternativa al PDL.

In interviul acordat Ziare.com, dr. Dragos Serban considera ca in acest moment exodul din tara al medicilor a devenit o chestiune de securitate nationala, care insa nu poate fi pusa exclusiv pe seama salariilor mici: "Ministerul Sanatatii nu a facut nimic pentru redarea demnitatii profesionale. Nu a existat nici o masura pentru stoparea denigrarii personalului medical, nu a existat oferta de locuri de munca in domeniile pentru care tinerii medici s-au pregatit, nu este asigurat accesul la specializare si perfectionare si mai ales promovarea in sistem pe criterii de transparenta si competenta."

Dr. Dragos Serban considera ca reglementarile si procedurile stau la baza oricarui sistem medical modern si ele trebuie sa constituie baza reformei sanatatii, astfel incat pacientului sa ii fie respectat dreptul la servicii medicale de calitate similara oriunde s-ar afla.

Medicul Dragos Serban este singurul neafiliat politic din guvernul alternativa al PDL. Este ministrul "din umbra" al Sanatatii. Este medic primar chirurg la Spitalul Universitar din Bucuresti, este lector la UMF Carol Davila si are studii de management sanitar in tara si in strainatate.

Medicii sunt in strada, cum vedeti rezolvata problema, aparent fara solutie, a salarizarii cadrelor medicale?

Protestul medicilor este din punctul meu de vedere absolut justificat. Desi cererile personalului medico-sanitar sunt clare, guvernul actual nu vrea sau nu poate sa gaseasca solutii la problemele reale ale sistemului medical.

Solutii financiare exista, chiar cu efect imediat, daca s-ar fi dorit acest lucru - control riguros al cheltuielilor publice si combaterea fraudelor din sistemul de asigurari de sanatate, care duc la pierderi de cel putin 300 milioane euro/an, prin continuarea implementarii sistemului informatic unic de control bazat pe carduri de sanatate.

Daca se doreau si mai multi bani, guvernul trebuia sa dea unda verde si asigurarilor private, ceea ce ar fi adus in plus cel putin 1 miliard de euro in sistem. Pe termen lung solutiile sunt multiple, dar depind de continuitate si consecventa pentru ca sanatatea unei natii nu are culoare politica si trebuie ca proiectele bune initiate sa continue indiferent de cine vine la guvernare.

Unul dintre obiectivele enuntate de PDL deja este oprirea plecarii medicilor in strainatate. Salarizarea este o cauza a exodului, poate principala, dar nu singura. Credeti ca doar salariile mai mari vor tine medicii in tara?

Stoparea acestui adevarat exod al tinerilor medici este o problema de securitate nationala. Dupa o lunga perioada de instruire, intre 9 si 13 ani, in care statul investeste in pregatirea lor, am pierdut pana acum peste 20.000 de medici, in conditiile indicatorilor scazuti de acces la servicii medicale a populatiei din Romania.

Adevarata cauza, atat de putin inteleasa insa de minister, pentru care medicii pleaca cu miile an de an este lipsa de respect fata de conditia medicului. Constatam zi de zi crearea unui fenomen de neincredere in personalul medico-sanitar, iar consecinta directa este lipsa totala de respect fata de medici.

Ministerul Sanatatii nu a facut nimic pentru redarea demnitatii profesionale. Nu a existat nici o masura pentru stoparea denigrarii personalului medical, nu a existat oferta de locuri de munca in domeniile pentru care tinerii medici s-au pregatit, asigurarea accesului la specializare si perfectionare si mai ales promovarea in sistem pe criterii de transparenta si competenta.

Noua lege a malpraxisului atat de discutata ar fi trebuit sa aiba la baza protocoale complete de buna practica terapeutica, macar pentru cele mai frecvente afectiuni, adica a unor algoritmi de diagnostic si tratament unitare, valabil pentru toate spitalele din tara, la nivelul actual de dotare si intelegerea diferentelor dintre malpraxis si iatrogenie (Stare psihica produsa sau agravata pe cale psihogena de catre medic, de tratament sau de conditiile spitalizarii - n.red.). Acesta ar fi fost de fapt si adevaratul respect pe care Guvernul il datoreaza pacientilor romani, de a le acorda dreptul la servicii medicale de calitate similara oriunde s-ar afla.

Care credeti ca ar trebui sa fie pilonii unei autentice reforme a sanatatii?

Cred ca reglementarile si procedurile stau la baza oricarui sistem medical modern - european, american sau asiatic - ele creeaza confort si siguranta atat medicului cat si pacientului tratat. O reasezare serioasa a sistemului trebuie sa se bazeze pe protocoale de practica unitare la nivel national, un real control al calitatii serviciilor, administrarea mai buna a resurselor existente deja in sistem prin continuarea informatizarii, introducerea sistemului de evaluare a performantelor manageriale, elaborarea si implementare unei dezvoltari si modernizari tehnice mult mai real conectata cu realitatea financiara romaneasca.

Sunt adeptul unei strategii globale, bazata pe calcule serioase si nu pe impulsuri de moment, pentru a nu ajunge in situatia deciziilor pe care le vedem azi la guvernul in exercitiu. S-au refuzat investii inchizandu-se filiale de institut, desi se va plati de cateva ori mai mult decat era nevoie pentru retehnologizare, doar pentru a importa vaccinuri pe care le puteam cu usurinta produce in tara.

Ce fel de pachet de baza de servicii medicale vedeti aplicabil in Romania?

Nu sunt adeptul ingradirii sub nici o forma a accesului populatiei la sanatate, dar strategiile de dezvoltare si modernizare a sistemului sanitar pe termen scurt, mediu si lung trebuie sa respecte realitatile actuale din societatea romaneasca.

Pe scurt, trebuie sa stim exact ce ne permitem si ceea ce ne angajam fata de populatie sa oferim in domeniul serviciilor medicale sa fie posibil si respectand standardele de calitate. Sigur ca dupa zeci de ani de subfinantare cronica la limita colapsului, si gestiune cel putin dubioasa a banilor, nu ne putem compara peste noapte cu tari ca Germania, Franta sau Statele Unite, care au construit permanent, sute de ani in aceeasi directie, unde reformele incepute nu au fost abandonate cu prima remaniere.

Primul pas al unui stat responsabil consider ca este acelasi cu cel care a fost amanat atatia ani - sa clarificam ce putem oferi asiguratilor ca si servicii medicale - in regim de urgenta, tratamente cronice si de permanenta sau programe de preventie si vaccinari. Nu sunt de acord sa oferim totul doar pe hartie intr-o perfecta ipocrizie, dar in anumite spitale sa nu existe de fapt nici macar seringi sau perfuzoare.

Cum vedeti rezolvata dualitatea stat - privat in cazul medicilor?

Reglarea sistemului trebuie facuta pe etape si anumite lucruri se vor aseza de la sine atunci cand va fi clar definit, fara partinire, modul de distributie a banilor si tipurile de servicii medicale. Cred cu putere ca e loc pentru ambele sisteme, de stat si privat, asa cum cred ca mai multa libertate in modul de angajare al medicilor ar ajuta si personalul si institutiile, permitand oricarui medic sa aleaga cum poate fi mai util in sistem.

Una dintre principalele nemultumiri legate de sistemul sanitar se refera la coruptia din Sanatate.

Cred in forta oamenilor de buna credinta si nu in fatalism. Nereguli exista multe, m-au deranjat intotdeauna si am luptat impotriva lor. De altfel, prima frauda de proportii din sistem, mult mediatizata - cea cu retete - a fost sesizata de mine, in 2009, in calitate de manager al Institutului National de Diabet, atunci cand mi-am asumat riscurile de a inainta Parchetului toata documentatia medicala necesara pentru a face lumina in acest caz.

Credeti ca pacientul are in acest moment parte de o mai buna ingrijire in sistemul sanitar romanesc decat inainte de 1989, pentru ca multi pacienti considera ca si in acest domeniu "inainte era mai bine"?

Comparatia e greu de facut pentru ca medicina la nivel mondial a evoluat atat de mult in ultimii 24 de ani, incat sunt inerente anumite progrese care exista si in sistemul sanitar romanesc in diagnostic si tratament. S-au implementat si functioneaza, cu sincope insa, programe nationale pe anumite afectiuni, s-a imbunatatit baza tehnica de diagnostic, s-au creat supraspecializari dar s-au pierdut pe drum corecta gestionare a banilor publici si asa putini si respectul meritat ce exista in relatiile interumane medic-pacient.

Ce reprosuri ii faceti actualului ministru al Sanatatii? Care sunt principalele erori ale d-lui Nicolaescu?

Cred in continuitate asa cum cred ca reforma inseamna evolutie si nu schimbare de dragul schimbarii, si ca fermitatea nu exclude eleganta. In mod evident nu am constatat o politica de sanatate coerenta si cu un real impact pozitiv asupra societatii romanesti, pentru ca tot ce se construieste de catre un guvern este rapid abandonat cu prima schimbare, ramanand doar nota de cheltuieli, fara a beneficia de finalitatea programului.

Cel mai bun exemplu este faptul ca nici astazi guvernul Ponta nu a distribuit cardurile de sanatate populatiei. De fapt deciziile la care asistam sunt pe aceeasi linie: inchideri de unitati indispensabile national, superficialitate fata de cererile atat de justificate ale medicilor, ce au fost ingropate in niste comisii si indiferenta fata de pierderea celei mai importante resurse nationale - tinerii.

Sunteti un independent care s-a inhamat la un proiect de opozitie, care presupune efort de conceptie. Monitorizati ministerul Sanatatii si urmeaza sa propuneti politici publice pentru acest domeniu aflat in criza cronica. Tehnocratii nu prea sunt dispusi sa faca pasul inainte. Ce v-a determinat pe dvs. sa-l faceti?

M-au preocupat, inca din inceputurile carierei mele medicale, problemele legate de sistemul medical privit in ansamblu, analizand si cautand cea mai buna solutie de macro-organizare a institutiilor sanitare pentru a oferi servicii medicale de calitate si respect ambelor parti implicate in domeniu. Am incercat sa vad ce are bun fiecare sistem, ce implicatii ulterioare exista si care din elemente se pot adapta in Romania.

Am avut sansa sa calatoresc mult si sa inteleg sistemul social si din alte tari. Au urmat perioade firesti de scolarizare intensa, in domeniul medical, universitar, economic, de administratie publica, managerial si de aparare nationala in care am avut posibilitatea sa confirm in mintea mea analizele si deciziile ce trebuie luate.

Am avut mai apoi posibilitatea sa vad, ca manager de institut, ca atunci cand faci ceva cu pricepere, bunavointa si mai ales corectitudine, rezultatele se vad, nu doar economic dar mai ales in zambetele oamenilor, indiferent ca sunt pacienti sau fac parte din personalul care incearca zi de zi, in conditii grele, sa-i ajute pe cei in suferinta.

Legat de propunerea pe care am primit-o de a participa la acest proiect, stiu ca ar fi fost mai usor sa evit a face un pas inainte, dar am considerat ca e datoria mea sa dau inapoi ceva tarii mele, fiind util acolo unde consider ca ma pricep cu adevarat.

Vizati o cariera politica in continuare?

Sunt neafiliat politic. Personal nu cred in oamenii care-si propun o cariera politica si nu niste obiective concrete in domeniul lor de activitate. Pentru mine o astfel de cariera nu e un scop in sine, si desi nu o exclud din principiu, cred ca va aparea daca va fi firesc sa existe. Important e in acest moment ca guvernul actual sa se simta monitorizat in domeniul sanatatii si sa-si micsoreze numarul greselilor, iar in momentul in care voi putea coordona o reforma a sistemului sanitar voi putea vorbi prin rezultate.

Daca maine, printr-o spectaculoasa rasturnare de situatie, ar fi instalat un cabinet Predoiu, va simtiti apt sa va instalati la butoanele Sanatatii?

Daca as fi avut vreo ezitare ca nu sunt in stare, nu as fi acceptat nominalizarea. Cred ca ne-am plictisit cu totii de oameni fara idei, obsedati sa ocupe o functie fara a ne influenta noua, cetatenilor, viata in bine ulterior, si cred ca noi toti ne intristam de fiecare data cand vedem ca statul e prea slab sau dezinteresat sa ne protejeze cu adevarat. Pana la urma, ca si in viata noastra de zi de zi, rezolvarea problemelor serioase ale tarii, asa cum e sanatatea va depinde tot de oameni seriosi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reforma Sanatate, #salarii medici, #proteste medici, #frauda sanatate , #opozitie
Comentarii
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Fără reforma moralei nimic nu este posibil. Justiția din China ar