Opinii: Oare cu cat poti cumpara un deputat?

Joi, 12 August 2010, ora 12:30
1989 citiri
Opinii: Oare cu cat poti cumpara un deputat?
Foto: associatedcontent.com

Opozitia, asemeni dusmanului de clasa din manualul militantului bolsevic, nu doarme. Chiar atunci cand pare sa atipeasca, ea, de fapt, urzeste planuri si pune la cale razboaie deschise sau de gherila contra "nemernicilor" de la Putere care "prada" tara.

Ideea de a reveni cumva la pupitrele de unde se impart bucatele ii inaripeaza imaginatia si ii fortifica bratele. Caci oricat s-ar fi impartit pana acum, tot mai ramane ceva de ciugulit. Nimic nu e mai suparator decat statul pe margine si nimic nu este mai lung decat intervalul de patru ani dintre doua alegeri. Atunci cand ai pierdut.

Drept urmare, cei doi lideri ai Opozitiei, Ponta si Antonescu, sub obladuirea parinteasca a presedintelui de onoare al PC, Dan Voiculescu, au decis ferm si neabatut (pana la proba contrarie) ca undeva prin septembrie, Guvernul va fi trantit printr-o motiune de cenzura initiata fie in comun, fie de big brother-ul pesedist, cu asentimentul PNL si PC. Si-apoi sa vezi ceea ce pana acum nu s-a vazut, adica, demiterea lui Traian Basescu, apoi alegeri anticipate, urmate de o nesfarsita era de bunastare si fericire pentru tot natul sau macar pentru cei care au realizat maretele infaptuiri.

In sfarsit, s-a realizat reconcilierea istorica dintre partidele de Opozitie. Ponta si Antonescu s-au impacat cu ideea ca trebuie sa fie parteneri, Voiculescu s-a bucurat ca a devenit nasul lor de cununie, iar televiziunile mogulistice au exaltat de emotie si satisfactie. Ce principii, ce compatibilitati doctrinare, ce traditii istorice? Interesul poarta fesul si fesele celor implicati pe calea cea mai scurta spre idealul cel mult visat, guvernarea.

Toate bune si frumoase, ar zice eroii de mai sus. Ce te faci insa cu imprejurarea ca nu exista voturile necesare. La precedenta motiune avortata, Opozitia a fost la o distanta de opt voturi de victorie. Doar opt voturi.

"Ce reprezinta opt voturi?", se vor fi intreband unii. Pai, la puterea economica, la vedere sau subterana, a tandemului PSD-PNL ce-ar fi sa le dai, acolo, chiar un milion de euroi de caciula (de tradator)? Plus niste promisiuni suave ca se vor regasi pe pozitii eligibile pe listele vreunuia dintre cele doua partide, la alegerile viitoare. Dar ce zic eu un milion? Poate chiar jumatate sau un sfert din aceasta suma sau chiar la o zecime din ea. Cati ar rezista la 100.000, adica patru miliarde lei vechi? Nu foarte multi, in aceste vremuri grele! In acest caz s-ar putea aplica plata diferentiata. In functie de nevoi si de subtirimea obrazului.

Seducatoare scenarii, dar problematice si ele! Dar daca cei opt sunt mai multi? Mai ales daca se aude ca e rost de ceva malai la orizont. Adrian Nastase, unul dintre inteleptii PSD, om cu dare de mana si cu judecata in cele lumesti, se caina amar pe blogul sau ca numaratoarea se reia de la 22, ca achizitiile de data trecuta nu sunt deloc definitive. Ca, probabil, operatiunile de vanzare-cumparare sunt repetitive N-ar strica, deci, sprijinul populatiei, care ar trebui sa vina, cu mic, cu mare, sa iasa in strada pentru ca sa reinvie dulcea epoca a matusii Tamara.

Pe de alta parte, si-ar putea spune strategii de mai sus: "De unde sa stim noi ca adversarii nu incearca sa aplice aceleasi proceduri? Ca nu ne vom trezi in septembrie cu un deficit si mai mare de voturi? Ca doar au de unde. Sunt la guvernare. Nu? Iar potentialii dizidenti vor fi stiind si ei zicala despre tradare si tradatori."

Dar omul cat traieste e condamnat sa spere. Si spera si incearca sa faca "totu" pentru implinirea "pohtei ce-o pohteste" in vietisoara lui scurta si zbuciumata de politician.

Asa ca se pare ca vom avea o toamna fierbinte si zbuciumata, iar noi, comentatorii, vom avea subiecte berechet de macinat la moara neoprita a desertaciunilor care ne inunda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lupta Opozitie Putere, #parteneriat Antonescu Ponta , #opozitie