Opozitia, o alternativa sau alti pradatori politici?

Autor: Florin Abraham - istoric
Duminica, 25 August 2019, ora 19:12
14525 citiri

In randul coalitiei guvernamentale PSD-ALDE starea de spirit reala poate fi descrisa prin defetism. Liderii acesteia au intrat in "safe mode" si tot ceea ce fac nu mai vizeaza castigarea alegerilor, ci asigurarea unei opozitii tihnite.

Semnalul suprem a fost dat prin refuzul asumarii unor gesturi politice curajoase. Si un martian venit de doua zile in Romania le-ar putea spune celor din coalitia guvernamentala ca solutia corecta de incercare de reabilitare in fata electoratului este o reforma masiva a guvernului, aducand ministri capabili sa inspire incredere publicului.

De asemenea, pentru electoratul de stanga, oripilat de privilegiile anumitor categorii, ar fi contat vointa PSD de a da un mesaj de justitie sociala si normalitate europeana. In locul acestora si a altor masuri menite sa stopeze degringolada stangii, PSD a decis ca, neavand incredere in sansele prezidentiale ale premierului-candidat, "mulgerea guvernarii" pana la final este singura decizie cinica dar realista, iar orice "sacrificii" (precum reducerea numarului de secretari de stat, de exemplu) sunt prostii ale visatorilor politici.

Ca atare, urmeaza un an al agoniei guvernamentale, in care va fi aplicat stravechiul obicei al secatuirii bugetului public, supraindatorarea tarii si distrugerea prin clientelism a ceea ce a mai ramas functional in institutiile publice. Grija reala a PSD este mentinerea actualului sistem electoral si conservarea fiefurilor electorale. In rest, dupa ei, potopul!

Ce vedem insa in randul actualei Opozitii, viitoarea guvernare? Cum in viitorul parlament, din randul actualelor partide de opozitie, au asigurata prezenta doar PNL si Alianta 2020 (USR-PLUS), trebuie sa discutam despre acestia.

Strategia lor este sa nu-si asume niciun risc de a se vedea cine sunt si ce vor, ca atare, activitatea de opozitie se rezuma la mesaje electoraliste prezentate cu o retorica quasi-mistica: ei sunt Salvatorii Romaniei si au toate raspunsurile nu doar la problemele actuale, ci si la cele de peste un deceniu! Nimic nu este doloziv decat mesianismul "oamenilor noi si neprihaniti"! Poate astfel de gogomanii le vor asigura PNL/Aliantei 2020 castigarea alegerilor, insa ne arata semnele ca urmeaza o noua guvernare dezastruoasa.

Dinspre societate trebuie creata o presiune tot mai mare pentru ca viitorii guvernanti sa fie cu adevarat pregatiti pentru responsabilitatea guvernarii. Desigur, formarea guvernului va depinde de rezultatele alegerilor si de compatibilitatea personala care ar trebui sa existe intre membrii viitorului cabinet. Insa ar trebui sa cerem deopotriva PNL si Aliantei 2020 sa inceteze strategia norilor de ceata si fum pe care ii imprastie spre societate si sa-si prezinte oferta de oameni si idei. Cine este propunerea de prim-ministru a fiecarui partid? Ori ne spun ca el va fi scos din joben de Presedintele Romaniei?

Cine poate fi ministrul de Finante si cum isi propune el sa rezolve problema dezechilibrelor bugetare? Sa fie oare un anume domn Citu care, in zilele din urma, gasind ca smecheria prin care poate fura votantii corporatisti este reinventarea temei epuizate a "omului gras" folosita de Basescu, a jignit intreaga categorie a personalului din sectorul public.

Cine ar urma sa fie viitorul ministru de Externe briliant al guvernarii post-2020, care sa reprezinte un veritabil salt calitativ fata de actualul ministru "stealth" al politicii noastre internationale? Sunt atat de multe restante in politica noastra externa incat ministerul de Externe are nevoie de un om energic, creativ si curajos. Ne ofera Opozitia numele acestora, asa cum fac partidele britanice atunci cand se afla in opozitie?

Suntem cu totii nerabdatori sa aflam solutiile prin care Romania va avea in 2025 cel putin 1.500 km de autostrada, iar trenurile rapide vor impanzi Romania. Nu acestea sunt prioritatile?

In calitate de cetatean-pacient as vrea sa stiu cum va face viitorul ministru al Sanatatii ca atunci cand merg intr-un spital public sa nu mai fiu presat de grija de a sti "mercurialul" atentiilor care trebuie date, in contextul cresterii substantiale a veniturilor licite din sistemul sanitar. Apropo, cate spitale regionale vor sa construiasca PNL si Alianta 2020? Cand ar putea fi inaugurate?

Ce solutii se vor aplica pentru stoparea declinului demografic accelerat, care pregateste colapsul viitorului sistem public de pensii? Poate ca nu este o "tema sexy" de viralizat pe Facebook, insa este o problema fundamentala pentru Romania. Nu despre aceasta ar trebui sa fie guvernarea?

Cum va revitaliza/reinventa viitoarea coalitie guvernamentala lupta anticoruptie si nimicirea crimei organizate intrepatrunse cu institutiile politienesti? In mod sigur daca va fi mentinut sistemul in care procurorii si politistii, indiferent de calitatea si cantitatea muncii, au garantate venituri impresionante nu o sa ajungem la rezultate spectaculoase. Ce-i de facut pentru a asigura stabilitatea pe post cu o munca eficienta si dedicata interesului public?

Cum vor fi dinamizate institutiile administratiilor centrale si locale, care dupa valuri succesive de clientelism transpartinic au ajuns la o capacitate administrativa atat de scazuta in anumite domenii incat nu mai pot asigura guvernarea tarii?

Nu mai ridic problema fundamentala a reformei administrativ-teritoriale, in urma careia trebuie gasita o retea sustenabila de administratii locale, deoarece risc sa par cazut de pe Marte! Cum sa-si subtieze partidele cohorta de alesi locali in schimbul unei administratii eficiente si sustenabile?

Nu-mi fac iluzii ca o sa primesc in curand raspunsuri concrete la aceste intrebari sau la alte teme importante pentru societatea romaneasca. Dupa trei decenii de antrenament pentru democratie, noi, cetatenii, trebuie sa le transmitem politicienilor un mesaj ca asteptam de la ei seriozitate si responsabilitate, ca a ajunge la guvernare este o onoare. In pofida scepticismului si lipsei de incredere din societatea romaneasca, singura sansa este sa fim exigenti, cu noi si cu partidele politice!

Florin Abraham este istoric si profesor de stiinte politice la SNSPA

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#opozitie Romania alternativa, #opozitie politica Romania , #opozitie