Politica gresita a tafnei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 12:40
10019 citiri
Politica gresita a tafnei
Foto: Cotidianul

Strategia aleasa de PNL si PSD, care au refuzat sa se duca la discutiile cu sindicatele, patronatele si guvernul doar pentru ca ele erau conduse de Traian Basescu, este o imensa prostie. Nu numai ca reprezinta o criza de orgoliu in cel mai prost moment, un moment in care poporul ar fi dorit sa-i vada pe toti asudand, cot la cot, pentru a gasi o iesire, ci este chiar o indecenta.

Fara a diminua cu nimic vinovatia grava a PD-L si a presedintelui, PNL si PSD si-au adus si ele o contribuitie foarte mare la situatia dramatica de acum. Au spus-o si reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: derapajul a inceput in anii 2007 - 2008, cand guvernul PNL, santajat de PSD, s-a dedat la un adevarat dezmat bugetar sustinut de prognoze mincinoase (estimarea mincinoasa "39% venituri din PIB", mentionata de Mugur Isarescu i-a apartinut lui Varujan Vosganian, dupa cum e precizat ulterior purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet).

2007-2008 a fost perioada expandarii necontrolate a aparatului bugetar, atunci au crescut nesustenabil pensiile. E drept, aveam o crestere econimica record, dar ea era una perversa, bazata pe consumul pe credit. Ajuns ulterior la guvernare, PSD s-a opus vehement oricarei masuri reformiste care i-ar fi afectat clientala si sansele lui Mircea Geoana la prezidentiale. Asa se face ca baronii rosii si cei portocalii si-au impartit tara in feude si au muls-o temeinic.

Cand ai asemenea bube imense in cap si cand nu poti emite, la randul tau, un program economic inchegat si inteligent, ci doar o suma de banalitati si populisme penibile, nu ai niciun motiv de mare orgoliu. Pot intelege ura nemasurata a PNL si PSD impotriva lui Traian Basescu si PD-L, care, de cateva luni le-au provocat o hemoragie dramatica si la nivel parlamentar si la nivel local. Dar chiar nu este momentul platii unor astfel de polite.

Ca dovada, cea mai grea palma primita de PSD si PNL pentru absenta la discutiile de marti a venit de la sindicate, cele pe care si liberalii si social democratii le curteaza intens. "Mi se pare o eroare absenta lor aici, mi s-ar fi parut normal sa fie prezente pentru ca intotdeauna atunci cand trecem prin momente delicate trebuie sa gasim o solutie optima, indiferent ca unora le place sau nu din punct de vedere politic, economic, social", a spus liderul BNS, Dumitru Costin, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Traian Basescu.

Dar dincolo de mesajul extrem de prost trimis electoratului, cele doua partide au reusit si performanta de a-i oferi pe tava lui Traian Basescu ocazia unei lovituri de imagine. Dupa discutia cu sindicalistii, presedintele a anuntat ca acordul cu FMI ar putea fi renegociat si a cerut guvernului sa nu semneze scrisoarea de intentie pana cand nu va avea acordul Consiliului Economic si Social. Daca Ces are solutii mai bune, le aplicam pe acelea.

E greu de crezut ca se mai poate schimba ceva esential din intelegere. Alternativa e clara: cresterea fiscalitatii care ar ingropa mediul privat si ar scufunda in zona neagra foarte multe venituri. Dar, pe de-o parte, Traian Basescu incearca probabil sa treaca, cu o amagire, de varful socului social. Dar daca se va schimba totusi macar o litera din acord, va aparea ca salvator al neamului.

Spre seara, presedintele si-a desavarsit exercitiul de imagine printr-un discurs in care a executat PNL si PSD: nu eu, ci sindicatele au organizat intalnirea, asa ca pe ele le-ati refuzat; dezmatul bugetar din 2007-2008, pe care eu l-am criticat, este cauza problemei; nu aveti solutii fezabile, fundamentate pe cifre.

Corect, doar ca presedintele pare lovit de amnezie, caci n-a rostit o vorba despre vina guvernelor Boc, succesive, care n-au reusit sa puna in practica macar o solutie de relansare economica, care n-au facut restructurarile esentiale pentru a nu ajunge aici, care au cheltuit mai mult pe achizitii si servicii, decat pe investitii, n-a rostit o vorba despre clientela, reprosata, in spatele usilor inchise, actualei coalitii. Cat despre dezmatul bugetar din 2007, el era cunoscut si pe vremea cand si Traian Basescu, si Emil Boc vesteau, anul trecut, iesirea din criza.

Cu atat mai mult, PSD si PNL au facut imensa prostie de a se autoexclude din ceea ce, in prezenta sindicatelor si patronatelor, pare un efort colectiv de iesire din gropa, gest cu atat mai imoral cu cat, cum spuneam, si unul, si celalalt au contribuit din plin la prabusire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Basescu intalnire sindicate Opozitie, #Crin Antonescu sindicate Basescu, #Victor Ponta sindicate Basescu , #opozitie