Reactia Opozitiei la raportul MCV si rezolutia privind Romania: Dragnea si Tariceanu au primit o condamnare cu suspendare azi. Motiunea de cenzura a devenit obligatorie

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 17:35
4954 citiri
Reactia Opozitiei la raportul MCV si rezolutia privind Romania: Dragnea si Tariceanu au primit o condamnare cu suspendare azi. Motiunea de cenzura a devenit obligatorie
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Opozitia a reactionat imediat dupa publicarea raportului MCV in care este vehement criticata Romania. La unison, liderii PNL, USR si PMP acuza Guvernul PSD-ALDE pentru situatia in care a ajuns tara si sustin depunerea unei motiuni de cenzura.

Liderul USR, Dan Barna, a subliniat, marti, ca tara noastra risca sa iasa din Uniunea Europeana si ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului a devenit obligatorie.

"Avem si rezolutia de dimineata votata de Parlament cu 400 la 100, ca sa spun asa, avem si raportul MCV. Acest Guvern, Liviu Dragnea, PSD, au reusit sa duca Romania la marginea Europei.

In momentul de fata suntem evident si explicit si dupa Bulgaria, iar pasul urmator este in afara Europei. Acest guvern trebuie sa plece si cerem demisia acestui guvern. USR este dispus si probabil in zilele urmatoare vom discuta cu toata Opozitia sa depunem motiunea de cenzura necesara si deja obligatorie pentru ca in momentul de fata Liviu Dragnea si PSD tarasc Romania in afara Europei", a afirmat Dan Barna, la Parlament.

Presedintele USR a sustinut ca "Guvernul a umilit astazi statul roman".

"Suntem si dupa Bulgaria, iar in spatele nostru nu mai este nimeni. Acest guvern a transformat Romania, in an Centenar, in rusinea Europei. Acest guvern a umilit statul roman astazi", a completat Barna.

La randul sau, presedintele PNL, Ludovic Orban, a subliniat ca toate familiile politice din Parlamentul European au votat pentru adoptarea rezolutiei privind Justitia din Romania, inclusiv 135 de socialisti, din care face parte si PSD, dar si 51 de europarlamentari ALDE.

135 de eurodeputati socialisti au intors spatele PSD si au votat pentru rezolutia privind Romania

"In PE au votat impotriva rezolutiei parlamentarii FIDESZ, parlamentarii eurosceptici si extremisti si parlamentarii din grupul socialist si grupul ALDE din Romania. Din grupul socialist au votat in favoarea rezolutiei 135 de deputati si doar 23 au votat impotriva, din care jumate sunt europarlamentarii din PSD. Din grupul ALDE au votat pentru rezolutie 51 de europarlamentari votand impotriva doar 8 europarlamentari, dintre care 3 sunt din ALDE Romania. Toate familiile politice normale, pro europene, democratice au votat aceasta rezolutie. E un semnal de alarma", a afirmat Ludovic Orban, la Parlament.

Liderul PNL a sustinut ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului se apropie.

"Cine seamana vat culege furtuna. Astazi se vede clar, atat prin rezolutia PE cat si prin raportul MCV, ca UE nu mai tolereaza derapajele grave actualului guvern de la principiile UE. Motiunea de cenzura e si mai aproape, vom intensifica negocierile astfel incat sa marim sansele de adoptare a acesteia. E absolut necesara o schimbare de Guvern. O vom depune in momentul cel mai potrivit", a completat Orban.

Acesta a sustinut ca, prin adotarea rezolutiei si a raportului MCV, Parlamentul European si Comisia Europeana au aratat ca Guvernul Romaniei nu a respectat valorile si principiile Romaniei.

"Coalitia PSD-ALDE a scris o noua marte neagra in istoria Romaniei de dupa 1 ianuarie 2007, mai precis de la integrarea Romaniei in UE. Astazi CE si PE au aratat clar ca Guvernul si majoritatea parlamentara PSD-ALDE sunt in afara valorilor europene, in afara principiilor europene, in afara reglementarilor care stau la baza functionarii UE.

Astazi se vede cu ochiul limpede ca un clan de derbedei politici specializati in infractiuni au capturat statul roman si folosesc puterea obtinuta in alegeri nu pentru a servi interesul cetateanului roman, ci pentru a-si rezolva interesele personale. Raportul privind MCV, rezolutia PE arata foarte clar ca Dragnea si Tariceanu si camerila din jurul lor sunt antieuropeni si impotriva UE si pun in pericol toate beneficiile cetatenilor romani de pe urma apartenentei Romaniei in UE", a conchis liderul liberal.

Pe de alta parte, presedintele PMP, Eugen Tomac, considera ca Guvernul si majoritatea parlamentara condusa de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au primit, prin adoptarea rezolutiei PE si raportului MCV al CE, o condamnare cu suspendare din partea oficialilor europeni.

"Guvernul Dancila si majoritatea parlamentara condusa de Dragnea si Tariceanu primesc astazi o condamnare cu suspendare din partea UE. Raportul adoptat de Parlamentul European cu privire la starea Justitiei din Romania este validat de toate fortele politice reprezentate la nivel european - inclusiv PES", a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

De asemenea, liderul PMP a sustinut ca premierul Viorica Dancila trebuie sa fie inlaturat printr-o motiune de cenzura.

"Daca Viorica Dancila nu demisioneaza astazi, avem obligatia sa o trimitem acasa in secunda urmatoare printr-o motiune de cenzura", a completat Tomac.

Adoptarea Legilor Justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania, anunta Comisia Europeana, recomandand in MCV suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

De asemenea, Parlamentul European a adoptat, marti, proiectul de rezolutie prin care exprima preocupare privind modificarea legislatiei penale si judiciare in Romania, avertizand ca exista riscul subminarii independentei justitiei si a actiunilor anticoruptie.

Parlamentul European a adoptat rezolutia dura privind respectarea statului de drept in Romania. Detalii despre vot si primele reactii

Iata si reactia presedintelui Klaus Iohannis la evolutiile de azi: Romania s-a intors unde a fost acum 11 ani, inainte de aderare

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#reactie Opozitie MCV rezolutie , #opozitie