Se pare ca luni, la Cotroceni, Ponta o va tine pe a lui: ori-ori (Opinii)

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 20:17
6437 citiri
Se pare ca luni, la Cotroceni, Ponta o va tine pe a lui: ori-ori (Opinii)

Tantos si mandru de el, atunci cand este invitat la Cotroceni, Victor Ponta are pentru aceasta ocazie trei solutii: una e sa declare ca nu se duce, el fiind mult prea mare, iar presedintele mai nimic, alta sa dea de inteles ca-l lasa pe presedinte in sah, pana se va consulta el cu colegii, iar a treia sa declare ca se va duce, dar ii va pune presedintelui conditii: ori-ori.

De randul acesta, a ales varianta a treia, desi tocmai aceasta este cea mai dezavantajoasa.

Chiar si un necunoscator in materie isi da seama ca, la confruntarea Ponta-Basescu, numai unul din ei este vulpe batrana si uns cu toate alifiile, in timp ce celalalt nu-i decat un pui abia iesit din gaoace, uns numai cu spuma de ras, ca sa se simta gigea pe obraz.

Deci cu conditia ori-ori in protap nu mi se pare ca dresorul Ponta are sanse sa puna cu botul pe labe un adversar versat, cu atat mai mult cu cat conditiile la care s-a gandit USL n-au legatura cu presedintia, cum n-are pendula cu prefectura.

Conditia unu: presedintele sa propuna un angajament clar ca Guvernul sa nu mai foloseasca angajarile de raspundere

Presedintele nu va musca niciodata de nada prin care sa se angajeze la ceva neprevazut in Constitutie, pentru ca, dupa aceea, sa sufle in iaurt. Raspunderea o angajeaza Guvernul. Nu presedintele trebuie sa lupte impotriva angajarii raspunderilor, ci Opozitia, care a si luptat de vreo zece ori, daca nu mai mult, dar a picat la examen.

Cum adica, Opozitia noastra vrea ca presedintele sa-i castige cu muschii lui razboiul pe care ea il pierde de fiecare data prin lupta dreapta cu adversarul legal, conform Constitutiei?

Fireste, cine citeste printre randuri stie precis unde bate Ponta saua, dar presedintele are tot dreptul sa sustina ca iapa nu pricepe nimic, ca Guvernul face singur ce-l taie capul si ca nu se amesteca dansul acolo, unde noua ni se cam pare la multi ca s-a tot amestecat.

Daca domnul Ponta isi inchipuie ca ar putea convinge un comandant de nava, obisnuit sa ajunga totdeauna la mal, sa-si scufunde singur corabia in larg, de dragul Opozitiei, inseamna ca isi merita nu numai calificativul cu care l-a gratulat candva domnul Basescu, dar si pe celalalt, atribuit de domnul Iliescu predecesorului Geoana.

Conditia doi: presedintele sa ceara demisia doamnei Roberta Anastase

Alta nada. Presedintele n-are calitatea sa ceara demisia parlamentarilor, nici a doamnei Anastase, nici a domnului Ponta (desi poate i-ar face placere), nici a lui Crin (desi ar merita, ca tot absenteaza).

Daca presedintele ar face asemenea gafa, a doua zi Ponta ar cere suspendarea, ar face referendum si s-ar duce la Bruxelles sa-l compare acolo pe presedintele tarii cu Stalin, Lenin, cu Ivan cel Groaznic si cu Rasputin.

Ponta are libertatea sa ceara dansul demisia doamnei Anastase, atat personal, cat si prin oricare din cei mai buni colegi ai sai de partid: recent condamnatul Nastase, mai demult invinuitul Catalin Voicu, expiratul Iliescu sau oricare altul.

Conditia trei: pe viitor sa se respecte rezultatele votului popular

Modul in care domnul Ponta nu pune punctul pe i, ca sa vedem exact la care vot se refera, lasa de inteles ca problema este ambigua si ca insusi dansul recunoaste ambiguitatea. Telespectatorilor nu le ramane decat sa inteleaga fiecare ce vrea.

Eu, de exemplu, inteleg ca votul popular a hotarat, prin referendum, reducerea Parlametului la o singura Camera cu 300 membri, iar clasa noastra politica, inclusiv Ponta, Antonescu, Nastase, Iliescu si chiar insignifiantul Daniel Constantin, se opune sub pretext ca numai in doua camere incap atatea scaune.

In fond, ce alt vot popular nu este respectat? Sau poate luptatorul Ponta confunda votul cu sondajul?

Conditia patru: USL ii va cere sefului statului si demisia Guvernului, cu declansarea de alegeri anticipate

Din nou ne intoarcem la Constitutie, din nou ne amintim ca seful statului nu poate demite Guvernul dupa bunul plac, iarasi ne dam seama ca nu poate declansa alegerile anticipate netam-nesam, numai pentru ca asa a cerut domnul Ponta, dupa ce s-a sfatuit cu copilotul Crin.

Toate acestea s-au mai discutat si la alte consultari, dar niciodata USL n-a catadixit sa stea vizavi de partenerii de la putere, pentru ca, in cadrul celor discutate, presedintele sa poata arbitra.

Daca, si de randul acesta, vor fi tot intalniri separate, devine clar ca, luni la Cotroceni, vom auzi numai dialoguri la care se vor purta conversatii separate, ducand dezbateri si vorbind discutii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta conditii Basescu, #Ponta consultari Basescu , #opozitie
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Nu cred că o va ţine pe a lui. O va ţine pe a lui Iliescu.