Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Timpul trece, leafa merge, noi cu drag grevam (Opinii)

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 16:41
4196 citiri
Timpul trece, leafa merge, noi cu drag grevam (Opinii)
Foto: Arhiva

Ceea ce era de anticipat se confirma cu prisosinta. Este vorba de premonitia, nu foarte greu de realizat, ca glorioasa greva a Opozitiei parlamentare va avea acest atribut strict pe durata elanurilor oratorice ale liderilor ei. Mai departe insa, ea s-a fasait, la fel ca alte initiative inaripate de acest soi, in bluf si meschinarie.

Era evident ca o buna parte, daca nu chiar majoritatea parlamentarilor, care traiesc exact din indemnizatiile si facilitatile specifice, nu se vor prapadi de entuziasm sa urmeze initiativele unor lideri de partid care, pe langa faptul ca au locurile asigurate pe viitoarele liste mai au, spre deosebire de colegii lor mai saracuti, si niste rezerve bine garnisite pentru vremuri de restriste. (Daca pana si Crin Antonescu se lauda cu vreo 300.000 de euro la tescherea!)

Astfel incat nu este deloc surprinzator ca sefii, sub presiunea de parlamentarilor "de rand", au inceput s-o dea cotita.

Mai intai, au amanat asa-zisa "greva", pentru a nu ramane fara functiile de conducere care se stabileau la debutul sesiunii. Cica pentru a fi reprezentati cand se vor produce masurile epocale mult clamate si reclamate: demisia sau demiterea Guvernului si decretarea alegerilor anticipate. Desigur nu pentru beneficiile intrinseci ale functiilor respective.

Apoi, greva parlamentara a fost rebotezata cu felurite formule eufemistice de genul: protest, boicot selectiv, retragere simbolica, etc. termeni prin care se incerca eludarea obligatiei firesti conform careia, daca nu lucrezi, nu este legal si nici moral sa fii remunerat.

S-au incercat si tot felul de nuantari penibile de felul ca activitatea nu consta doar in prezenta la dezbateri, ca se poate munci si in comisii, in circumscriptii, se poate face probabil si studiu individual, ca s-ar putea renunta doar la unele dintre indemnizatii etc.

Ce-i drept, onor, parlamentarii au in fata un exemplu glorios. Cel al magistratilor. Care au facut si ei o greva pe care au numit-o protest, si-au boicotat propriile activitati pana era sa puna tara pe butuci, dupa care si-au servit senini din visteria publica salariile si beneficiile ca si cum ar fi trudit neabatut pe ogorul justitiei publice.

In ceea ce ne priveste, noi credem a sti ca greva este atunci cand nu-ti exerciti atributiile cele mai importante ale activitatii, cum ar fi in speta participarea la dezbateri, si atunci n-ai dreptul la niciun fel de salariu sau indemnizatii, iar protest este atunci cand dupa activitatile curente manifesti in piata publica sau redactezi documente impotriva celui care te-a oropsit si suparat. Caz in care, fireste, intr-un stat democratic, beneficiezi de toate drepturile salariale cuvenite.

Culmea ipocriziei a fost ca "grevistii" s-au angajat sa-si doneze benevol unele (???) indemnizatii unor asezaminte, ONG-uri, unor culte. Ignorand suveran faptul ca nu ar avea cum sa ridice acele sume in absenta prestatiei pentru care ele sunt atribuite. Nu poti da altuia ceea ce nu este legal sa-ti apartina. Sunt gata sa pariez ca, pana la urma, cu cateva exceptii de ochii lumii, majoritatea minoritatii ar uita de aceste nobile intentii si totul s-ar ineca intr-un vacarm din care n-ai mai avea ce sa alegi.

Fata de acestea, tot cu titlu gratuit, as consilia pe cei de mai sus sa renunte cat mai degraba la nefericita lor initiativa. Cel putin la ideea de greva pe banii statului. Pierderile cu siguranta vor covarsi orice castiguri, iar balbaielile, retractarile, smecheriile de tot felul pentru a pastra banii nemunciti vor fi o mana cereasca pentru o putere destul de saraca in alte argumente favorabile ei.

Unde mai pui ca si presa avida de subiecte si scandal, in ciuda tendintei preponderente contra Puterii, nu va osteni sa cerceteze, sa scormone, sa arate cu degetul pe nefericitii care ar tanji la dulcile poame.

Meciul acesta este pierdut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#greva Opozitie Parlament, #indemnizatii parlamentari greva , #opozitie