CSM discuta cererea Ministerului Justitiei de avizare a ordonantei de abrogare

Marti, 07 Februarie 2017, ora 08:14
2247 citiri
CSM discuta cererea Ministerului Justitiei de avizare a ordonantei de abrogare
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discuta, marti, in plen, solicitarea Ministerului Justitiei de avizare a ordonantei de urgenta prin care a fost abrogata ordonanta vizand modificarea Codurilor Penale.

Solicitarea de avizare a proiectului a fost inregistrata la Ministerul Justitiei duminica, in ziua in care OUG 13 a fost abrogata de Guvern.

In solicitarea trimisa CSM, semnata de Florin Iordache, numarul legii privind Codul Penal este scris gresit, repectiv "Legea 268/2009".

Ministerul Justitiei a transmis ca "nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala", sustinand ca in prezent centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la aceste acte normative.

De altfel, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a afirmat luni, in timp ce jurnalistii alergau dupa el pe holurile Parlamentului, ca proiectul de lege privind modificarea Codurilor Penale nu va mai fi depus niciunde, in conditiile in care doreste o dezbatere mai ampla.

Jurnalistii au incercat sa ii puna ministrului Justitiei o serie de intrebari pentru a clarifica ce se va intampla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor Penale, dupa ce MJ a anuntat ca nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anuntat ca actul normativ a fost depus la Consiliu.

Anuntul MJ a fost facut la cateva ore dupa ce ministrul Florin Iordache spunea ca Ministerul elaboreaza un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus in dezbatere luni si va ramane in consultare publica 30 de zile, timp in care specialistii isi vor putea spune punctele de vedere.

Iordache a mai spus ca, in momentul in care a fost abrogata OUG 13/2017, s-a revenit la forma initiala a codurilor penale, forma care cuprinde foarte multe aspecte neconstitutionale.

"Acum, in Codul penal si in Codul de procedura penala sunt foarte multe articole neconstitutionale", a sustinut Iordache, aratand ca scopul noului proiect de lege este de a corecta aceste articole neconstitutionale.

Iordache a sustinut din nou ca OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la modificarea Codurilor penale, ca, inainte de a se initia proiecte in Parlament, ar trebui sa inceapa o dezbatere serioasa, sub egida Academiei Romane, la care sa participe atat asociatiile magistratilor, cat si experti straini si specialisti din domeniu.

Guvernul a adoptat, in seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale, fara avizul CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#CSM ordonanta abrogare, #CSM ordonanta coduri penale , #ordonanta