Senatul a respins definitiv ordonanta primarilor traseisti. Dezbatere tensionata, cu replici din Eminescu

Luni, 20 Martie 2017, ora 19:41
9408 citiri
Senatul a respins definitiv ordonanta primarilor traseisti. Dezbatere tensionata, cu replici din Eminescu
Foto: Ziare.com

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 104 voturi "pentru" si 3 abtineri, legea de respingere a OUG 55/2014, actul normativ emis de Guvernul Ponta care a permis alesilor locali sa schimbe partidul fara a-si pierde functia inaintea alegerilor prezidentiale din 2014.

Senatul este camera decizionala in acest caz.

Gorghiu: Cel mai mare negot cu primari. Deciziile CCR, importante doar cand va convin. Cand nu va convin, tineti ordonantele la sertar

In cadrul dezbaterilor, opozitia PNL-USR a criticat dur ordonanta data de Guvernul Ponta, pe care a numit-o cel mai mare negot cu primari de dupa Revolutie.

"Usor inutila dezbaterea, pentru ca efectele juridice nu mai pot fi reglementate, asa cum a cerut Curtea Constitutionala. N-avem cum sa uitam ca a fost cel mai mare negot cu primari, marca Dragnea, post-Revolutie.

A fost o ordonanta de urgenta care va lasa cicatrici multa vreme. V-a luat doi ani si aproape jumatate sa dezbateti o lege declarata neconstitutionala. Deciziile Curtii sunt importante doar atunci cand va convin. Cand nu va convin, tineti ordonantele la sertar", a declarat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Social-democratul Titus Corlatean, ministru de Externe in august 2014, cand a fost adoptata OUG 55, a incercat sa ofere o explicatie in sprijinul actului normativ.

"In 2012, acel fenomen politic numit USL a intrat in alegeri si a castigat un scor consistent care a prefigurat scorul de la parlamentare. Dupa ruperea USL au fost foarte serioase probleme pentru unii dintre primarii si consilierii alesi pe listele USL", a declarat Corlatean.

Senatorul PNL Eugen Pirvulescu a fost insa mult mai vehement impotriva OUG 55 si a PSD. "Ordonanta 55 a furat 500 de primari. Azi aveti guvern Grindeanu pentru ca ati furat, in 2014, 500 de primari. Cine plateste azi pentru lucrul acesta? Nu cumva Liviu Dragnea azi are un elefant in sertar?", s-a intrebat el de la tribuna Senatului.

Serban Nicolae: Le-a pus cineva pistolul la tampla sa schimbe partidul? La locale v-ati luat o bataie ora cu moartea

Replica a venit de la senatorul PSD Serban Nicolae, care i-a luat peste picior pe liberali. "Daca-l citeati pe Eminescu, stiati si aia cu 'e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune'. Le-a pus cineva primarilor pistolul la tampla sa schimbe partidul? Am aflat ca o ordonanta din 2014 a influentat alegerile parlamentare din 2016.

Intre timp au fost alegeri locale in 2016 unde, de asemenea, v-ati luat o bataie sora cu moartea. Nu e vina noastra ca nu aveti credit la electorat. Munciti si sigur ca lucrurile se vor schimba un pic, nu in partile esentiale", le-a transmis Serban Nicolae celor de la PNL.

Liberalii au ripostat pentru a treia oara insa prin vocea liderului grupului PNL din Senat, Mario Oprea.

"Sa veniti sa spuneti ca dupa ruperea USL primarii nu mai stiau in ce partid sunt e absurd si va batem obrazul. I-ati santajat cu banii publici, de asta s-a intamplat ce s-a intamplat. I-ati ademenit si i-ati amenintat ca nu primesc niciun ban", a spus Oprea.

In cadrul dezbaterilor a intervenit si senatoarea USR Florina Presada, activist civic in 2014 cand a fost adoptata OUG 55.

"Ne amintim de comportamentul antidemocratic al PSD. Ce s-a intamplat prin acea ordonanta de urgenta a fost incalcarea unui vot democratic. S-a intamplat cu un pret pe care Dragnea l-a platit prin PNDL", a declarat Florina Presada.

Anterior votului din plenul Senatului, comisia de constitutionalitate a Senatului a adoptat miercuri un raport de admitere la legea de respingere a OUG 55/2014.

Ordonanta de urgenta 55/2014 a fost adoptata de guvernul Ponta in august 2014, cu doua luni inaintea alegerilor prezidentiale. Actul normativ a legalizat, pentru o perioada de 45 de zile, traseismul politic, permitand alesilor locali sa migreze de la un partid la altul, fara sa-si piarda mandatul. Efectul OUG 55/2014 a fost trecerea a peste 5.000 de alesi locali, dintre care 552 de primari, de la un partid la altul, 80% dintre ei migrand spre PSD.

In decembrie 2014, PNL a atacat la Curtea Constitutionala legea de aprobare a ordonantei de urgenta, care a si declarat-o neconstitutionala, recomandand Parlamentului respingerea OUG 55 si, totodata, sa reglementeze prin legea de respingere masurile cu privire la efectele juridice produse in perioada in care actul normativ a fost in vigoare.

In februarie 2015, Camera Deputatilor a adoptat legea de respingere a OUG 55/2014, precizand ca toate efectele juridice, politice sau de alta natura, produse ca urmare a migrarii de la un partid la altul a alesilor locali se pastreaza in integralitate.

Din februarie 2015, legea de respingere a OUG 55/2014 a trenat in Senat, iar adoptarea acesteia nu va mai avea niciun efect asupra alesilor locali, deoarece intre timp au avut loc alegeri locale in vara anului 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ordonanta primari traseisti respinsa Senat, #Senat respins ordonanta primari, #dezbatere Senat ordonanta primari , #ordonanta