Guvernul a modificat Legea revolutionarilor, fara sa elimine conditia noului certificat

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 17:38
5312 citiri
Guvernul a modificat Legea revolutionarilor, fara sa elimine conditia noului certificat
Foto: Arhiva / Guvern

Guvernul a aprobat o ordonanta care modifica Legea revolutionarilor, in sensul ca ii repune in plata pe ranitii fara grad de invaliditate si retinutii la Revolutia din 1989, ale caror indemnizatii au fost sistate dintr-o eroare, dar fara sa intervina asupra conditiei de obtinere a noului certificat.

Presedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Adrian Sanda, initiatorul ordonantei, a precizat ca actul normativ reglementeaza problema ranitilor fara grad de invaliditate si a retinutilor, nu si cea a noului certificat contestat de catre o parte dintre revolutionari.

"Este mai mult o rectificare ce nu a fost acceptata de Consiliul Legislativ sa fie reglementata printr-o simpla erata. A fost o eroare materiala, provocata de un 'copy-paste', prin care ranitii fara grad de invaliditate si retinutii, care au primit indemnizatii pana la 31 decembrie 2014, erau acum lasati in afara", a spus Sanda.

La inceputul anului, Secretariatul a transmis un comunicat in care a precizat ca, dintr-o regretabila eroare de redactare a OU 95/2014, pentru beneficiarii Legii 341/2004 privind recunostinta pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, care au calitatea de ranit, fara grad de invaliditate, cat si pentru cei care au calitatea de retinut a fost omisa plata indemnizatiei de 1,10, motiv pentru care, in cel mai scurt timp, va fi initiata procedura de indreptare a acestei erori.

La finalul sedintei de guvern, Executivul a transmis un comunicat in care anunta ca a modificat Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, prin reintroducerea in plata, incepand cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de "Luptator ranit fara grad de invalididate" si de "Luptator retinut", aducandu-se astfel corecturile necesare Ordonantei de Urgenta nr.95/2014.

In acelasi timp, Guvernul precizeaza ca ordonanta aprobata stabileste ca, incepand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 vor beneficia de o indemnizatie reparatorie lunara in coeficient de 1,10, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferenta anului pentru care se face plata.

"Indemnizatiile se vor acorda in baza certificatului de revolutionar si a unei adeverinte tipizate eliberata si transmisa de Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist Instaurat in Romania in perioada 1945-1989 direct institutiilor care fac plata acestor drepturi.

Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situatiei evidentei Caselor de Pensii, in vederea acordarii indemnizatiilor. Indemnizatiile prevazute de prezenta lege se calculeaza persoanelor care au titlul de 'Luptator cu Rol Determinant' incepand cu 1 ianuarie 2015, dupa emiterea noilor tipuri de certificate si transmiterea adeverintelor tipizate", se arata in comunicat.

Guvernul mai precizeaza ca, in anul 2015, copiii eroilor martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant ori nu realizeaza venituri din motive neimputabile lor beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie in suma de 2020 lei, iar Luptatorii cu Rol Determinant beneficiaza de o indemnizatie lunara de gratitudine in cuantum de 2020 de lei.

Pentru persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, pentru sotul si urmasii acestora, in cazul in care indeplinesc conditiile prevazute de lege, plata indemnizatiei se mentine la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, pana la obtinerea certificatelor si transmiterea adeverintelor tipizate catre casele teritoriale de pensii.

"Dupa adoptarea de catre Guvern a acestei ordonante, vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, cu completarile si modificarile ulterioare.

Aceste norme de aplicare vor contine informatii referitoare la modelul de cerere care va trebui completata de catre luptatorii cu merite deosebite pentru a fi incadrati in noua categorie de Luptatori cu Rol Determinant, modalitatea si termenul de depunere a acestei cereri, precum si alte clarificari", mai precizeaza Guvernul.

Luni, sute de revolutionari au reluat protestele in Piata Victoriei, solicitand Guvernului retragerea ordonantei de urgenta prin care ei sunt obligati sa obtina noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ordonanta Guvern Ponta revolutionari certificat , #ordonanta