Zegrean, despre ordonanta primarilor traseisti: Parlamentul trebuie sa stabileasca ce se intampla cu efectele produse

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 20:35
1918 citiri
Zegrean, despre ordonanta primarilor traseisti: Parlamentul trebuie sa stabileasca ce se intampla cu efectele produse

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, sustine ca Parlamentul este obligat sa stabileasca ce se intampla dupa ce alesii locali au trecut de la un partid la altul, in toamna, beneficiind de ordonanta de urgenta privind migratia primarilor.

"Ma intreb si eu ce se intampla. Dupa decizia noastra, ei trebuiau sa ia o hotarare prin care sa rezolve aceasta problema.

Constitutia spune ca prin legea de respingere a unei ordonante de urgenta - suntem in situatia unei legi de respingere, pentru ca Parlamentul a adoptat o lege de respingere dupa decizia noastra - Parlamentul este obligat sa stabileasca ce se intampla cu efectele produse. Ce sa va mai spun?", a declarat Zegrean, citat de Mediafax.

CCR a respins legea migratiei primarilor: E neconstitutionala

In acelasi timp, presedintele CCR a spus insa ca institutia nu poate determina Legislativul sa actioneze in acest sens.

"Noi am scris in decizie ca Parlamentul trebuie sa hotarasca. Nu avem niciun mijloc prin care sa constrangem Parlamentul sa faca sau sa nu faca ceva", a mai adaugat judecatorul Curtii Constitutionale.

CCR arata care a fost scopul real al ordonantei privind migratia alesilor - vezi motivarea deciziei

Curtea Constitutionala a respins, pe 17 decembrie, drept neconstitutionala, ordonanta de urgenta care a permis alesilor locali, pentru 45 de zile, inclusiv in timpul campaniei prezidentiale, sa migreze de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatele.

Decizia magistratilor CCR nu va avea insa niciun efect pentru edilii care au ales sa beneficieze de ordonanta, insa interzice ca o masura legislativa ca aceasta sa mai fie luata pe viitor.

Alesii locali care au trecut la alte partide si-ar putea pastra mandatele

In cele 45 de zile cat a fost in vigoare, 2 septembrie - 16 octombrie, peste 300 de alesi locali din toata tara au trecut din Opozitie in tabara Puterii.

Cel mai mare beneficiar al actului normativ a fost PSD, care a racolat nu mai putin de 260 de edili si consilieri locali. Social-democratii au fost urmati in clasament de UNPR si de partidul lui Calin Popescu Tariceanu, PLR, neinregistrat oficial la tribunal.

In urma acestei ordonante grupurile parlamentare ale PNL si PDL din Camera Deputatilor au trimis in luna septembrie o scrisoare ambasadelor UE in Romania, diplomatiei americane, precum si reprezentantului Comisiei Europene la Bucuresti prin care semnalau ca "PSD actioneaza pe trei directii pentru a reinstaura dictatura in Romania".

Pe 24 februarie, comisia juridica a Camerei Deputatilor a stabilit ca alesii locali trecuti la alte partide in urma ordonantei de urgenta nu isi vor pierde mandatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Zegrean ordonanta primari traseisti, #Parlament ordonanta primari traseisti , #ordonanta