A fost votat sporul bugetarilor de taiat frunze la caini

Joi, 14 Iulie 2016, ora 08:48
10766 citiri
A fost votat sporul bugetarilor de taiat frunze la caini

Parlamentarii romani devin populisti in anii electorali pentru ca apoi, dupa alegeri, sa nu le mai pese.

E inradacinata convingerea printre politicienii romani ca pomana aduce voturi. A fost atat de tare cultivata aceasta asociere intre maririle de salarii ale bugetarilor si voturile, incat nu exista ciclu electoral si nu exista partid sau alianta aflata la putere care sa nu o experimenteze.

Calin Popescu Tariceanu a aruncat Romania intr-o criza profunda prin mariri nejustificate de salarii ale bugetarilor in 2007, mariri ce au fost sterse de criza devastatoare care a lovit Romania si intreaga lume.

Dar n-au invatat nimic. Astazi, vedem acelasi film. Pe final de mandat, Guvernul e bombardat cu decizii ale Parlamentului de mariri salariale si sporuri. Daca nu stiati, s-au intors sporurile de stres si de taiat frunze la caini care disparusera in 2008.

De ce au unii politicieni senzatia ca niciodata nu vor mai fi crize economice? Masurile lor populiste de azi au creat deja un deficit de 0,1 la suta din PIB pentru primele sase luni ale anului.

Din nou cheltuim mai mult decat producem. BNR anunta un minus de 3 la suta pana la sfarsitul acestui an si de 4 la suta pentru 2017.

Trebuie spus ca in niciun fel nu putem trece de 3% fara sa fim sanctionati de Comisia Europeana. Chiar in aceste zile, Spania si Portugalia sunt in pericol de a intra in procedura de infringement pentru depasirea pragului de 3 procente. Guvernul spaniol a luat decizia sa mareasca impozitul pe profit pentru a se incadra in tinta de deficit.

Nu cred ca e doar o senzatie, dar pare ca parlamentarii romani nu se ocupa decat cu protejarea colegilor corupti si cu marirea salariilor celor care lucreaza in domeniul public.

Cand e vorba de modernizarea acestui sector, de reformarea lui, cand e vorba de concedieri din domeniul public, politicienii fug ca dracu' de tamaie.

Treptat, treptat, multi salariati de la stat s-au transformat in privilegiati. Nu exista competitie la angajare, din moment ce se face mai mult pe pile, nu se renunta la birocratie si nu se mareste eficienta ca sa nu se piarda locuri de munca si astfel, in multe institutii ale statului, s-au creat adevarate caste care, intr-un final, vor prabusi institutia.

Sa nu uitam ca la TAROM, companie publica de transport aerian, aproape jumatate dintre angajati se inrudesc intre ei - o companie de familie.

"Ce ofera un contract pe o perioada nedeterminata? Distorsioneaza eforturile indivizilor astfel incat sa aiba stimulente puternice la inceputul carierei lor si stimulente extrem de slabe dupa accederea, pe termen nelimitat, la o pozitie universitara (astfel ca vor munci mult mai putin, in medie) ", scrie economistul american Steven D. Levitt intr-un articol intitulat "Sa eliminam contractele pe perioada nedeterminata din universitati (si al meu) ".

Anomalia pe care o descrie profesorul Universitatii din Chicago se potriveste ca o manusa situatiei bugetarilor de la noi. De ce nu vrea nimeni sa flexibilizeze piata muncii din domeniul public? Cred ca am avea profesori mai buni daca ar fi angajati cu contracte de patru ani, cat tine un ciclu de invatamant, iar prelungirea contractului sa fie o confirmare a valorii muncii lor.

Multi angajati din mediul privat lucreaza cu contracte pe perioade determinate, ba chiar si cei care au contracte pe perioada nedeterminata pot fi concediati mult mai usor ca angajatii de la stat.

Am mai avea atunci coruptie in sistemul de sanatate sau in invatamant? Ar mai lua spaga o asistenta sau un medic atunci cand ar sti ca isi poate pierde slujba in cativa ani? Profesorii si-ar mai bate joc de orele de la scoala cand ar sti ca promovabilitatea la Bac sau la Evaluarea Nationala va fi luata in calcul pentru prelungirea contractului?

Abia atunci cred ca salariile ar putea creste substantial, pentru ca ar aparea competitia, eficienta si ar disparea coruptia.

Dar n-o sa gasiti niciun politician care sa poata sustine o astfel de reforma, nici macar facuta cu pasi mici si in timp. Ei vor continua sa-si bata joc de viitorul copiilor nostri, irosind si furand orice oportunitate de dezvoltare trainica.

Cum poti sa vorbesti despre prosperitate cand incurajezi din cel mai democratic for al tarii hotia si lenea?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#bugetari sporuri Parlament, #Guvern CCR ataca sporuri bugetari , #parlament