Alegeri parlamentare anticipate in 2015, de la scenarii la realitate

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 16:40
8062 citiri
Alegeri parlamentare anticipate in 2015, de la scenarii la realitate
Foto: Camera Deputatilor

Ideea organizarii de alegeri parlamentare anticipate a revenit in discutie imediat dupa turul doi al prezidentialelor, fiind vazuta ca un scenariu plauzibil inclusiv in tabara actualei guvernari.

La doar cateva zile dupa ce conducerea noului PNL a anuntat ca isi doreste sa preia puterea, dar nu imediat, au aparut deja voci in partid care spun ca anticipatele sunt singura varianta de a ajunge la guvernare, tinand cont de faptul ca PNL nu doreste sa accepte traseisti politici pentru a forma o majoritate parlamentara.

"Da, ne dorim intrarea la guvernare intr-un singur fel: un guvern al noului Partid National Liberal. Asta inseamna alegeri anticipate la anul si intram la guvernare", a declarat vineri Stelian Dolha, vicelider al grupului PNL din Camera Deputatilor, citat de Agerpres.

In opinia sa, este nevoie de un guvern de dreapta, pentru ca romanii care l-au votat ales presedinte pe Klaus Iohannis isi doresc si un guvern in aceeasi linie, "nu o struto-camila, nu un compromis".

Iohannis: Noi, PNL, dorim sa preluam puterea

La randul sau, Teodor Atanasiu spune ca "e destul de greu ca noul PNL sa faca intr-un ritm rapid o alta majoritate parlamentara", avand in vedere ca liderii liberali nu accepta sa ia la guvernare traseisti politici, iar in actualul Parlament "cam 20% din parlamentari au candidat pe-o lista si acum se afla in cu totul si cu totul alt partid".

Desi este mai rezervat in a face astfel de declaratii, nici seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus nu exclude varianta anticipatelor. "Nu ne gandim inca la alegeri anticipate, avem alte treburi mai importante de facut", a explicat Quintus.

Ipoteza anticipatelor, in tabara PSD

Din partea PSD, semnalul in acest sens a fost dat de presedintele de onoare al partidului. Ion Iliescu a admis, zilele trecute, ca "vom vedea daca este bine ca partidul sa ramana la guvernare". Intrebat daca in cateva luni e posibil sa se schimbe majoriatea parlamentara, Iliescu a raspuns: "E posibil sa fie si alegeri anticipate".

PSD ar putea organiza un congres in care il va schimba pe Ponta - surse Reuters

Subiectul ar putea fi readus pe agenda PSD saptamana viitoare, cand este programata reuniunea Comitetului Executiv, sedinta organizata pentru stabilirea strategiei pe care partidul o va aplica in perioada urmatoare.

Cum poate fi efectiv pus planul in practica

Procedura declansarii de alegeri parlamentare anticipate este prevazuta in Constitutie si nu poate fi pusa in aplicare fara acordul majoritatii parlamentare. Un rol important il va avea si nou sef al statului.

Primul pas facut in acest sens este demisia actualului Guvern Ponta sau demiterea Executivului, prin aprobarea unei motiuni de cenzura.

Urmeaza apoi ca seful statului sa numeasca un premier de sacrificiu, care sa vina cu un guvern si un program de guvernare in fata Parlamentului, iar senatorii si deputatii sa il respinga prin vot. Nu o data, ci de doua ori.

"Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura", prevede Constitutia.

Un astfel de demers ar fi o premiera in politica postdecembrista.

Orice scenariu in acest sens trebuie sa tina cont de faptul ca nu se poate ajunge la anticipate fara o majoritate solida in Parlament, care sa isi dea acordul.

Noul PNL este reprezentat in Parlament de grupurile PNL si PDL, care au in prezent 171 de membri, dintr-un total de 568 de mandate, potrivit informatilor publicate pe site-urile celor doua Camere.

In schimb, actuala guvernare PSD mizeaza pe sprijinul a 265 parlamentari, la care se adauga 30 de senatori PC si PLR.

O motiune de cenzura si implicit demiterea Guvernului se aproba cu votul a cel putin jumatate plus unul din numarul total de parlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#parlament alegeri anticipate 2015, #deputat PNL alegeri anticipate, #iliescu alegeri anticipate , #parlament