Ancheta parlamentara pentru cazul CEC-Basescu. Este legala si utila? Ce scop are? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 12:14
5171 citiri
Ancheta parlamentara pentru cazul CEC-Basescu. Este legala si utila? Ce scop are? Dezbatere Ziare.com

O sub-comisie a comisiei parlamentare de finante banci ancheteaza conditiile in care CEC Bank a acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui, un imprumut de circa un milion de euro, a declarat luni presedintele acestei comisii, senatorul PSD Cosmin Nicula.

Premierul Victor Ponta nu este multumit de aceasta sub-comisie si anunta ca va fi constituita o comisie parlamentara speciala comuna Camera - Senat care sa clarifice implicarea in tranzactia familiei Basescu a institutiilor statului. Anuntul lui Victor Ponta, facut fara consultarea lui Crin Antonescu, dar, se pare, dupa discutii cu alti lideri liberali, a generat o criza in USL. PNL urmeaza sa anunte daca este de acord cu aceasta comisiei comuna.

Deocamdata functioneaza sub-comisia de la Senat. Aceasta va verifica intreaga activitate manageriala a CEC, condusa de dl Radu Ghetea, din 2011 si pana in prezent. La prima sedinta, sub-comisia a stabilit sa ii invite pentru audieri pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si pe presedintele CEC, Radu Ghetea.

Indiferent de numarul comisiilor infiintate, ramane intrebarea ce utilitate pot avea ele.

Profesorul de drept constitutional, Gheorghe Iancu, a explicat pentru Ziare.com ca "ambele camere ale parlamentului pot, impreuna sau separat, sa faca anchete pe ce vor ele, prin comisii speciale sau comisii permanente. Problema este insa decizia CCR care spune ca aceste anchete nu pot crea obligatii pentru persoane din afara Parlamentului sau a Executivului, deci nu pot crea efecte asupra altor institutii sau entitati private sau publice. Iar CEC nu face parte din Executiv.

Si tot CCR a spus ca o asemenea comisie nu poate sa citeze martori, inculpati, invinuiti indiferent cum i-ar numi. Sigur ei pot sa controleze daca vor, pentru cultura lor, dar controlul nu poate avea efecte decat asupra Executivului, pentru ca numai el este suspus controlului parlamentar".

Deputatul PSD Georgica Severin admite ca persoanele invitate de sub-comisie nu pot fi obligate sa se prezinte la audieri, dar considera ca infiintarea ei raspunde unui interes public: "CEC este o banca cu capital de stat, este o banca publica si felul in care se comporta aceasta banca este de inters public. Ne intereseaza daca aceasta banca este chiar atat de lejera si oricare cetatean poate sa obtina un credit in 6 zile. Pentru un credit obtinut cu multe discutii, un presedinte al Germaniei este intr-un proces. Cel mai mare dezavantaj pentru presedintele Basescu ar fi sa o evite. A declansat-o, daca totul este corect, asta e.

Nu vorbim de o problema legata de o persoana, poate ca respectivul caz a fost factorul declansator, dar la CEC in ultima vreme au fost mai multe anchete, unii directori de sucursale au fost trimisi in judecata. Dar faptul ca o persoana ia un credit cu suspiciuni mari legate de nivelul garantiei, dobanzi favorabile si o persoana apropiata de cea care a luat creditul da un telefon pentru mentinerea in functie a presedintelui bancii care a acordat creditul este suficient ca sa existe suspiciuni referitoare la corectitudinea managementului CEC".

In PNL opiniile sunt impartite in privinta sub-comisiei din cadrul Senatului. Deputata liberala Alina Gorghiu a explicat pentru Ziare.com ca "sub-comisia va analiza in mod concret activitatea acestei banci cu capital de stat, CEC, nu doar creditarea punctuala a Ioanei Basescu. Ca efect, banuiesc ca intr-un termen rezonabil sub-comisia va inainta plenului un raport cu observatii si o analiza pertinenta a activitatii CEC. In mod normal, daca se constata deficiente si probleme serioase, raportul ar trebui inaintat Ministerului de Finante, institutia care poate sa ia niste masuri".

Alina Gorghiu spune ca in conformitate cu Constitutia, o comisie parlamentara poate sa solicite informatii de la orice cetatean al Romaniei. "Asta nu inseamna ca dl. Ghetea si d-na Basescu se vor prezenta, desi constitutional au aceasta obligatie. Cat timp insa nu exista sanctiuni, totul se bazeaza pe spiritul civic si pe buna credinta a cetatenilor Romaniei. Eu cred ca interesul public cere ca orice persoana care are o informatie privind obiectul de activitate al unei comisii sa vina sa le furnizeze", apreciaza Alina Gorghiu.

In schimb, deputatul PNL Ludovic Orban considera ca aceasta sub-comisie "e un consum de energie inutil care nu poate sa duca la o decizie. Putea sa infiinteze aceasta comisie Ministerul Finantelor, care are CEC in subordine, sau Banca Nationala, dar acordarea unui credit in conditii legale nu cred ca este obiect de cercetare parlamentara. Se face tapaj, ca la noi.

Cand faci o comisie de ancheta in cazul unui ministru, rezultatul poate fi inclusiv demiterea lui, inceperea urmaririi penale. In cazul in speta parlamentul nu poate sa controleze o persoana privata, iar CEC nu e in subordinea sa. Daca era in subordinea sa, ca Autoritatea pentru Supraveghere Financiara sau TVR, putea sa aiba un rezulat ancheta parlamentara. Asa, chiar daca ea scoate la iveala anumite informatii nu are nicio competenta sa ia decizii in privinta subiectului in cauza".

PDL nu participa la sub-comisia CEC, pentru ca aceasta nu are ce cauta in Parlamentul Romaniei, spune deputatul PDL, Andreea Paul: "Se creeaza false teme de dezbatere publica, pentru a acoperi problemele reale ale oamenilor, somajul si saracia. Nimeni nu vorbeste despre faptul ca in medie 74 de firme isi inchid portile in fiecare zi sau ca avem cu 56 de mii de mai multi someri. Nimeni nu vorbeste despre taxarea excesiva la care este expus romanul si ca avem o tara blocata, o economie bocata. Parlamentul creeaza comisii superficiale pentru teme superficiale. Asa cum a fost comisia Rosia Montana si acum sub comisia pentru CEC."

Ziare.com te invita la dezbatere. Sunt necesare subcomisia si, eventual, comisia mixta de ancheta pentru cazul Ioana Basescu - CEC? Care este scopul lor? Ce finalitate vor avea aceste demersuri?

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#CEC Basescu subcomisie, #Ponta ancheta CEC, #Radu Ghetea CEC Traian Basescu , #parlament
Comentarii